3.12.21

“Ξόβεργες" στο Αιγαίο με τα drones «Αρχύτας» για “τουρκικούς μπούφους”-Ξεκινά η δημιουργία στόλου ελληνικών μη επανδρωμένων

 


Μεγάλο πλεονέκτημα το εμπάργκο της δύσης στην Τουρκία-Κάλιο αργά παρά ποτέ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία

Σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα η χώρα μας θα είναι ικανή να στήνει “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνει “ τουρκικούς μπούφους”, αφού το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ΑΡΧΥΤΑΣ, που θα τεθεί σε παραγωγή είναι πλέον γεγονός.     

«Σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα είναι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας», για την κατασκευή του ελληνικού drone", σημειώνει σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την 1η αξιολόγηση του προγράμματος.

«Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας» είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη», τόνισε ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για την προμήθεια ή και την ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π), με το όλο πρόγραμμα να έχει την έγκριση του ΣΑΓΕ.

Με το drone ΑΡΧΥΤΑΣ, εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού  προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.

Αυτά τα σχέδια είναι μέσα στις δυνατότητες μας, ειδικά να έχουμε κάποια βοήθεια από το εξωτερικό ( Ισραήλ-ΗΠΑ).     

Σχετικά με την παραγωγή drones, ο ΥΠΑΜ σημείωσε πρόσφατα  ότι «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Δεν μιλάμε για δυνατότητες παραγωγής ισάξιων με την Τουρκία  BAYRAKTAR TB2, διότι οι Τούρκοι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό εδώ και κάποια χρόνια, αλλά για την ενσωμάτωση μορφής  όπλου, όπως για παράδειγμα, πολυβόλου, και στην συνέχεια την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων, μετά από δοκιμές και εργασίες.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία είτε με ξένους φορείς αλλά και εξειδικευμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο σε ένα τομέα που πολλές χώρες ( μικρές ή μεγάλες) πλέον καταπιάνονται, αφού έχει αναγνωρισθεί διεθνώς το νέο είδος πολέμου, ενώ η χρήση τους θα βοηθήσει και στην καθημερινότητα, η οποία αλλάζει και αυτή ραγδαία.        

Η Τουρκία ετοιμάζει ( εν μέσω εμπάργκο) στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Akıncı εξοπλισμένα με πυρομαχικά 1,5 τόνου, και αυτό οφείλει να βάλει “φτερά” στους Έλληνες ειδικούς ώστε να έχουμε αποτελέσματα στο δικό μας πρόγραμμα  το ταχύτερο δυνατό.

Η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει τα δικά της  drones , τα οποία μαζί με ανάλογα συστήματα εδάφους, θα «τυφλώνουν» τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα όλων των τύπων.

Μπορεί να “ξυπνήσαμε” αργά στο θέμα των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, έχουμε όμως τον χρόνο και κυρίως τις δυνατότητες, ειδικά μετά το εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, να ετοιμάσουμε τα δικά μας drone, και να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια.