Με την συνήθη έπαρση και αλαζονεία που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σταθερά σε απόσταση από την μέση ελληνική οικογένεια, που βιώνει τον φόβο για την υγεία και την αγωνία για την επιβίωση λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την ίδια παροιμιώδη ευκολία του, κατέφυγε σε νέα ψέματα γύρω από την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα προκειμένου να καλύψει το αρχικό του ψέμα προ μηνός ότι δεν γνωρίζει έκθεση που να δείχνει διαφορετικό ποσοστό θνητότητας στους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους ασθενείς.
Το μόνο που βρήκε να πει από το βήμα της Βουλής ήταν ότι η αρχική του διατύπωση δεν ήταν η σωστή. Ωσάν να είναι θέμα λεκτικής διατύπωσης το αν χρειάζεται ΜΕΘ ένα σύστημα υγείας και αν είναι ίδια η φροντίδα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ. Θα ήταν πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπιση εάν από την αρχή το Μέγαρο Μαξίμου είχε παραδεχθεί ότι έκανε λάθος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο όπως λέει και η αδελφή του μεταξύ σοβαρού και αστείου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις «ως γνωστόν ο Κυριάκος δεν κάνει ποτέ λάθος…».Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήλθε σε δύσκολη θέση με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, αν και ακόμη και εκεί φάνηκαν τα μειωμένα αντανακλαστικά του. Ήλθε όμως σε δύσκολη θέση από τις επικρίσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης και φυσικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον αυξημένο αριθμό νεκρών και την έκθεση Τσιόδρα που κλονίζει την συνολική πολιτική αντιμετώπισης. «Δεν περίμενα καμία έκθεση κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας» είπε με περισσή αλαζονεία υποβαθμίζοντας όχι μόνο τον προσωπικό του σύμβουλο Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας που μοχθεί για να εφοδιάζει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία με επιστημονικά δεδομένα για να χαράσσει αποτελεσματική πολιτική. Εκεί όμως που «το τερμάτισε» ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει παραλάβει την έκθεση. Στο σημείο αυτό μάλιστα τον πρόδωσε γλωσσικό ολίσθημα, το οποίο διόρθωσε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραλάβει την έκθεση αλλά όχι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι η γνωστή γραμμή να επιρρίψουν την ευθύνη στον άγνωστο γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο ο εις εκ των συντακτών Θεόδωρος Λύτρας επιμένει ότι η έκθεση παραδόθηκε στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο γραφείο του πρωθυπουργού. Είναι αστείο να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός ότι είναι σε τακτική επαφή με τον καθηγητή Τσιόδρα -που ενημέρωνε και την κοινή γνώμη το πρώτο διάστημα- αλλά δεν τον είχε ενημερώσει για την έκθεσή του και για τα πορίσματά της.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας;
Την παράσταση κατά την συζήτηση έκλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο γιατί επιβεβαίωσε την ρητορική του υπεροχή έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά γιατί για πρώτη φορά μετά το 2019 ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έχει φυσικά τους δικούς του λόγους. Καταρχήν εκτιμά ότι μέσα στο 2022 μπορούν ανά πάσα στιγμή να στηθούν κάλπες. Πέραν αυτού όμως, καθώς νιώθει και εκείνος την απειλή του ΚΙΝΑΛ θέλησε να εμφανιστεί με την αυτοπεποίθηση του διεκδικητή της εξουσίας, να συσπειρώσει το εκλογικό του κοινό της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να περιορίσει τις όποιες διαρροές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως έλεγαν και οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίστηκε με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση μετά τη διαγραφή Κουρουμπλή που τόνωσε το αρχηγικό του προφίλ. Το ότι μάλιστα τον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες και ενώ βρισκόταν εκτός Ελλάδος θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου που σε κάθε ευκαιρία μιμείται.
Το μόνο σωστό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι τις εκλογές τις ζητά η αντιπολίτευση αλλά τις αποφασίζει η κυβέρνηση. Φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτό το αίτημα. Η κατηγορηματική άρνηση όμως των πρόωρων εκλογών με την επίκληση ότι η κυβέρνησή του διασφαλίζει την σταθερότητα και την συνέπεια που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και τον χαμηλό δανεισμό του δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα, όταν θα αναγκαστεί τελικά να τις προκηρύξει. Όσο και αν οι αγαπημένοι του δημοσκόποι επιμένουν να τον δείχνουν σε διψήφια διαφορά, η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει και προβλέπεται ραγδαία τους προσεχείς μήνες αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω της ακρίβειας. Αν πάει στο τέλος της τετραετίας πολύ απλά θα είναι δεύτερο κόμμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα τόσα λάθη δεν μπορεί παρά να ανακάμψει. Αν θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ελπίδες ότι θα είναι πρώτο κόμμα και θα μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, με κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ μετά την επαναληπτική εκλογή, θα πρέπει να πάει σε εκλογές όσο διατηρεί ένα ασφαλές προβάδισμα της τάξης του 5%. Εάν είναι δεύτερος έστω και με μία ψήφο ή ελάχιστα στην πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική τότε την πρωτοβουλία των κινήσεων θα έχει ο πολιτικός του αντίπαλος -με την πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση- και εκείνος που θα πιεστεί ασφυκτικά θα είναι το ΚΙΝΑΛ. Δεν μπορεί να διεκδικεί την ψήφο της δημοκρατικής παράταξης και να δίνει δεύτερη τετραετία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ίσως το χειρότερο όμως από την χθεσινή συζήτηση είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Ο. Ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης αποφασίζονται lockdown ή αυστηροποίηση των μέτρων η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει την οικονομία ή το καλό εορταστικό κλίμα αφήνοντας την χώρα ανοχύρωτη.