23.12.21

Το Κίεβο στέλνει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα - «Θα τα βυθίσουμε στο τέλος» λένε οι Ρώσοι



 Γιατί οι Ουκρανοί θέλουν να προκαλέσουν την Μόσχα

Σε μία κίνηση που μπορεί να βάλει «φωτιά» σε όλο τον πλανήτη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το Κίεβο με την αποστολή ουκρανικών πολεμικών πλοίων στο Στενό του Κερτς ώστε να εισέλθουν στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο διοικητής του Ουκρανικού Ναυτικού, Oleksiy Neizhpapa, ανακοίνωσε ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία θα σταλούν στο στενό του Κερτς. Η διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας εξηγεί τέτοιες ενέργειες από το γεγονός ότι τα ουκρανικά πλοία έχουν το δικαίωμα να διέρχονται ελεύθερα από το στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

«Νομίζω ότι θα εξετάσουμε αυτή την επιλογή. Πρέπει να διατηρήσουμε το δικαίωμα να περάσουν τα πλοία μας από το στενό του Κερτς. Για να δούμε» - είπε ο διοικητής του Ουκρανικού Ναυτικού Oleksiy Neizhpapa.

Η ανακοινωθείσα ενέργεια του Κιέβου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά στο πλαίσιο της πολύ έντονης αύξησης της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, της συγκέντρωσης ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων στα σύνορα, καθώς και της προηγουμένως σαφούς προειδοποίησης προς Ρωσία ότι σε περίπτωση επανάληψης προκλητικών ενεργειών στα στενά του Κερτς, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα ανάλογα μέσα για την εξάλειψη των απειλών.

«Τέτοιες εντελώς απερίσκεπτες ενέργειες του Κιέβου μπορούν να οδηγήσουν στο γεγονός ότι η Ρωσία θα αρχίσει απλώς να βυθίζει πλοία που προσπαθούν να εισβάλουν στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Και αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση...» ,  αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Ρωσία φέρεται να εμποδίζει την είσοδο στο στενό του Κερτς, αυτές δεν ευσταθούν καθώς η διέλευση ουκρανικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, δεν εμποδίζεται, αλλά το Κίεβο δεν ενημερώνει τη ρωσική πλευρά για τις όποιες ενέργειές του.

Το Κίεβο θέλει να πραγματοποιεί ελεύθερες διελεύσεις στα νερά της Αζοφικής Θάλασσας για να δείχνει διεθνώς ότι τα χωρικά ύδατα της περιοχής του ανήκουν καθώς δεν αναγνωρίζει την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Μόσχα από την άλλη για λόγους ασφαλείας μπορεί να απαντήσει με πολύ δυναμικό τρόπο καθώς δεν μπορεί να επιτρέψει ανενόχλητες κινήσεις του ουκρνικού Ναυτικού κοντά στην Κριμαία.

Θεωρεί πως από την στιγμή που η Κριμαία έγινε πάλι ρωσική τα χωρικά ύδατα που ορίζονται από την Χερσόνησο (όπως και ο εναέριος χώρος) είναι ρωσικά.

Συν τοις άλλοις έχει ενώσει την Χερσόνησο της Ταυρίδας με την Ρωσία διαμέσου μίας γέφυρας.

Οποιαδήποτε κίνηση των Ουκρανών κοντά στην γέφυρα μπορεί να θεωρηθεί εχθρική.

Οι ενέργειες των Ουκρανών γίνονται με υποστήριξη από την Δύση η οποία επιζητά και θέλει μία μείζονα κρίση στην Ουκρανία για να πετύχει την μεταφορά στρατηγικών όπλων στην χώρα ώστε να απειλείται η Ρωσία με άμεσα πλήγματα.


https://www.defencenet.gr/