Προβλήματα και στις διεθνείς συναλλαγές προκαλεί στους Τούρκους πολίτες η παραπαίουσα οικονομία της χώρας, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, στη Βρετανία δεν δέχονται πια ούτε τουρκικές επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας της λίρας προκαλεί προβλήματα, με τους Τούρκους να φοβούνται τα χειρότερα, δηλαδή ότι θα συμβεί το ίδιο και με την ΕΕ.
Την Πέμπτη η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB) να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια, κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14%, κατ’ επιταγήν του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η λίρα έχανε από το πρωί περισσότερο από 2,5%, περνώντας το 15 προς το δολάριο, απώλειες που επιταχύνθηκαν μετά την απόφαση του κεντρικού Τραπεζίτη Σαχάπ Καβτζίογλου.
Στη συνέχεια διαπραγματευόταν στα 15,5 έναντι του δολαρίου, με απώλειες που ξεπερνούσαν το 5%.
Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες στο 15% φέτος, με αποτέλεσμα η λίρα να χάσει πάνω από 51% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Το νόμισμα είναι μακράν το νόμισμα των αναδυόμενων αγορών (EM) με τις χειρότερες επιδόσεις το 2021.
Η επανειλημμένη αλλαγή μελών της κεντρικής τράπεζας από τον Ερντογάν, μαζί με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Λουτφί Ελβάν αυτόν τον μήνα, έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος και χρέους της Τουρκίας, όπως γράφει το Reuters.
Αυτό δεν σταμάτησε τον Ερντογάν, ο οποίος απέλυσε το βράδυ της Τετάρτης δύο αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών.
Η αποδυνάμωση της λίρας πυροδοτεί τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος εισαγωγής απαραίτητων αγαθών όπως φάρμακα, ορισμένα είδη διατροφής και φυσικό αέριο, που εκφράζονται σε δολάρια και ευρώ.
Τα επίσημα στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 21,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανότατα υψηλότερος.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει αυξήσεις για να «χρυσώσει το χάπι» στους Τούρκους, καθώς ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία ανέρχεται πλέον στα 186 δολάρια.
Τουρκικές εταιρείες και τράπεζες έχουν σημαντικά χρέη σε ξένο νόμισμα, τα οποία γίνονται πιο δύσκολο να αποπληρωθούν καθώς η λίρα πέφτει κατακόρυφα.
Η S&P Global Ratings άλλαξε την προοπτική της για την Τουρκία σε αρνητική από σταθερή την περασμένη εβδομάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε ότι οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων και η υποτίμηση της λίρας είναι πιθανό να τονώσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Efenpress / Μιχάλης Τσολάκης