Ο γερμανικός τύπος παρατηρεί και αποτυπώνει την σημαντική μετάβαση που συμβαίνει αυτόν τον καιρό με την σχέση των ΗΠΑ και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας κλονίζονται ολοένα και περισσότερο, η στρατηγική εναλλακτική είναι η Ελλάδα, η οποία «κερδίζει έδαφος». Επίσης επισημαίνει τις ανακοινώσεις Κιλιντσάρογλου για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία και τις κρίσεις που αντιετωπίζουν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Ουκρανία.
‘Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle, «στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Μεσογείου οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από την Τουρκία με κερδισμένη την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα με τίτλο: «Την ώρα που η Άγκυρα είναι απομονωμένη, η Αθήνα συνάπτει συμμαχίες». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί:
«H προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων έπληξε μακροπρόθεσμα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Στην εξωτερική πολιτική η Άγκυρα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, την ώρα που η Αθήνα καταφέρνει τα συνάψει συμμαχίες. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την Ελλάδα τον καλύτερο εταίρο και ζητούν από την Ουάσιγκτον να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην Τουρκία.Έκθεση του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Αμερικανική Εθνική Ασφάλεια (JINSA) αναφέρει χωρίς περιστροφές την Σούδα ως εναλλακτική επιλογή στην αμερικανική βάση στο Ινσερλίκ σε περίπτωση που μια ακόμα κρίση στην εξωτερική πολιτική θέσει εν αμφιβόλω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία. Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκτιμά ότι θεωρητικά είναι εφικτή η αντικατάσταση της Τουρκία ως εταίρου στην πολιτική ασφαλείας. Προσθέτει ωστόσο ότι ως «κράτος δικαίου και αξιόπιστος εταίρος» η Άγκυρα θα ήταν πολυτιμότερη για τις ΗΠΑ και η στενή εταιρική σχέση με την Ελλάδα ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την Τουρκία ότι «το τρένο αναχωρεί σε λίγο χωρίς εσάς». Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν το μήνυμα εισακουστεί στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν θα αποτελεί σύντομα παρελθόν
Εκλογές τον Νοέμβριο βλέπει ο Κιλιντσάρογλου. «Ποτέ οι πιθανότητες για νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP δεν ήταν περισσότερες στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του CHP απαντά: «Η οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση και δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θα αντέξει μέχρι το 2023. Αναμένουμε πρόωρη διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο του 2022». Θα υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; τον ρωτά το περιοδικό. «Σε κάθε εκλογικό κέντρο θα στείλουμε παρατηρητή για να εγγυηθούμε το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», λέει ο Κιλιτσάρογλου. Και τι θα γίνει με τον Ερντογάν αν χάσει, ρωτά το περιοδικό προσθέτοντας ότι κάποιοι θα ήθελαν να τον δουν στην φυλακή: «Δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε εμείς. Όταν κυβερνάς θέλοντας να εκδικηθείς δεν είσαι καλύτερος από τον Ερντογάν. Οι κανόνες του κράτους δικαίους ισχύουν και μετά τις εκλογές», απαντά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στο τελευταίο ερώτημα αν σύντομα ο Ερντογάν θα περάσει στην ιστορία απλά με ένα απλό και σύντομο ναι».
Η Βοσνία Ερζεγοβίνη απειλείται με απόσχιση
Έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου στην Μπάνγια Λούκα. «Μετά από απειλές ετών του πολιτική ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ το τοπικό κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (σσ. Republika Srpska, σερβική οντότητα της Βοσνίας) αποφάσισε την Παρασκευή την αποχώρηση από τις ένοπλες δυνάμεις, την Δικαιοσύνη και τις φορολογικές αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», γράφει η taz με τίτλο «Η Βοσνία απειλείται με απόσχιση». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Η απόφαση σημαίνει ότι μέσα σε ένα εξάμηνο η τοπική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της βουλής και να προετοιμάσει νέους νόμους για στρατό, δικαιοσύνη και φορολογικό σύστημα. Είναι το πρώτο βήμα για την απόσχιση του σερβοβοσνιακού τμήματος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Τυχαίες οι ταυτόχρονες κρίσεις σε Ουκρανία και Βαλκάνια;
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Είναι απίθανη μια επανάληψη του αιματηρού εφιάλτη μιας ένοπλης σύρραξης. Μια διάλυση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα προκαλούσε ωστόσο την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής με απρόβλεπτες πολιτικές επιπτώσεις. Τώρα εκδικείται ότι η ΕΕ δεν πήρε σοβαρά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αποδέχτηκε ως συνομιλητές αυταρχικούς εθνικιστές και απογοήτευσε επανειλημμένα φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
Πολλά εξαρτώνται τώρα από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι Βρυξέλλες. Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτουν ακόμα ισχυρή επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περιστοιχίζεται από κράτη-μέλη. Η θέση της ΕΕ είναι ωστόσο αποδυναμωμένη την ώρα που Κίνα και Ρωσία είναι ιδιαίτερα δραστήριες στα δυτικά Βαλκάνια. Δεν μπορεί πάντως να είναι τυχαίο ότι οι εναγκαλισμοί της ηγεσίας των Σερβοβοσνίων και της Μόσχας και η νέα κρίση στα Βαλκάνια συμπίπτουν χρονικά με τις ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας».
Πηγή: Deutsche Welle / Φωτογραφία αρχείου