17.11.21

Άδειασαν εντελώς τον Ακάρ οι Αμερικάνοι για τους S-400: Στείλτε τους πίσω… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Ron Przysucha


Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν υποχωρεί στο θέμα της απόκτησης από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Επιμένει στην επιστροφή του στη Ρωσία. Καλεί επίσης την Άγκυρα να απόσχει και από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις της ΕΡΤ, του καναλιού OPEN και της Hellas Journal, που αφορούσαν τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας με αναφορά στους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, σημείωσε τα εξής:

Ο νόμος CAATSA 231 ισχύει για όλες τις σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου του 2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος του CAATSA.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εμπλακεί σε σημαντική νέα προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά τη θέσπιση του CAATSA. Αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαχειρίζονται στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής ή σοβιετικής προέλευσης παλαιού τύπου που απέκτησαν χρόνια ή δεκαετίες πριν από τη θέσπιση του CAATSA.

Αυτοί οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί όλοι να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τέτοιο εξοπλισμό και οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να απόσχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Υποβάλαμε την εξής ερώτηση: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 είναι αμυντικό σύστημα και θα χρησιμοποιηθεί εντός του ΝΑΤΟ, παρόμοια περίπτωση με το σύστημα S-300.

Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το θέμα αφού ήδη ανακοινώσατε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος; Θα δεχτείτε να ενσωματώσετε τους S-400 στην άμυνα του ΝΑΤΟ; Είναι η θέση σας για τους S-400 η ίδια;

  • Για το θέμα αυτό, είχε αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά αναφερόμενος στο κόλπο του Ακάρ, να θεωρήσει την υπόθεση των (κυπριακών-ελληνικών) S-300 παρόμοια με το σύστημα S-400:

H αμερικανική απάντηση σε αυτήν την πρόταση, έτσι θα τη χαρακτήριζα, του Χουλουσί Ακάρ προς τους Αμερικανούς, για διευθέτηση μέσω του ΝΑΤΟ, του προβλήματος που δημιουργεί στην Τουρκία η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, είναι η παραπάνω και είναι αρνητική.

Να θυμίσουμε ότι η αγορά αυτή των S-400 προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει εμφανίσει σοβαρά οικονομικά θέματα.

Ο Ακάρ επιμένει στον παλιό ισχυρισμό του, ότι η Ελλάδα ενέταξε στην άμυνα του ΝΑΤΟ τους S-300, που αγόρασε η Κύπρος και παρέδωσε στην Αθήνα με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον. Πρόκειται για συμφωνία που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Όμως, οι S-300 δεν εντάχθηκαν ποτέ στην άμυνα του ΝΑΤΟ. Και είχε δημιουργηθεί και πρόβλημα διότι οι S-300 δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα εχθρικά αεροπλάνα διότι στα εχθρικά εμφανίζονταν και τα ελληνικά. Οπότε, δεν ανήκουν στην άμυνα της Δυτικής Συμμαχίας και παραμένουν χωρίς δραστηριότητα στην Κρήτη.

Επίσης, το πλέον σημαντικό, είναι ότι οι Σ-300, σε αντίθεση με τους S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τον Πούτιν, δεν εντοπίζουν τα μαχητικά F-35. Αυτό το κάνουν μόνο οι S-400 αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έχουν βελτιώσει τα αμυντικά συστήματα των F-35 και είναι κοντά στη λύση του προβλήματος ώστε να μην εντοπίζονται από τους S-400.

Η πρόταση του κ. Ακάρ αναμένεται να απορριφθεί. Άλλωστε οι Αμερικανοί συνεχίζουν να επιμένουν στην άμεση ανάγκη να απομακρυνθεί το ρωσικό σύστημα από την Τουρκία. Και η αλήθεια είναι ότι αν ο Ταγίπ Ερντογάν απομακρύνει τους S-400 θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της Τουρκίας. Η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα το κάνει και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί, αλλά και να χρησιμοποιείται, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική θέση για τους S-400 και τα F-35 δεν αλλάζει. Παραμένει η ίδια μέχρι της στιγμής. Η υπόθεση των F-35 έχει τελειώσει, έχει κλείσει, η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα.

Η υπόθεση των S-400 παραμένει ορθάνοικτη για την Αμερική. Το μήνυμα, και από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είναι να απομακρυνθούν πάραυτα από την Τουρκία.

Ο κ. Ακάρ είπε ότι είναι απόρρητο εθνικό μυστικό η τοποθεσία αποθήκευσης των S-400 ενώ είναι γνωστό πως αγοράστηκαν για να προστατεύουν το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: