“Όχημα” για τον Μπάιντεν τα ανθρώπινα δικαιώματα εναντίον του Ερντογάν: Τα F-16 θα πέσουν στο τσιμέντο του Κογκρέσου… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου
Επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κάνει το …μαύρο άσπρο, ότι τάχατεςτα πήγε θαύμα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πρέπει να αναφέρουμε ξανά τα πραγματικά γεγονότα, όπως αναλύθηκαν στη διάρκεια της ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, λοιπόν, ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν την αμερικανική θέση έναντι της Τουρκίας για όλα τα ζητήματα, με τρόπο που να μην χωράει αμφιβολία για το πως σκέφτεται ο ίδιος για τα προβλήματα που χωρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Άγκυρα.
Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Σημείωσε σχετικά:
Ενώ τόνισε με ισχυρό τρόπο τη θέση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, για τα μαχητικά F-16 και τους ρωσικούς S-400, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που έκανε την ενημέρωση ήταν προσεκτικός στο εξής: Δεν ήθελε με τίποτα να επηρεάσει ο λόγος του την τουρκική οικονομία, η οποία ήδη ήταν επιβαρυμένη λόγω της αμερικανικής κριτικής.
Όπως έγινε γνωστό, ο βασικός λόγος της ξαφνικής επιστροφής του Ερντογάν στην Τουρκία, ήταν η κατάσταση της οικονομίας και ο φόβος κατάρρευσης της, και όχι τα όποια ζητήματα που δήθεν προέκυψαν στη Βρετανία.
Οπότε ο αξιωματούχος, κράτησε ένα τόνο πολύ κριτικό αλλά μέχρι ενός σημείου.
Όμως, τη Δευτέρα, ο κατ’ έξοχή εκφραστής της σκέψης του κ. Μπάιντεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, επανήλθε στο ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανυπαρξίας του κράτους δικαίου, με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση.
Είπε συγκεκριμένα:
Κοιτάξτε, αυτό που είπε ο Πρόεδρος ήταν το εξής: «Θα συνεχίσουμε να θίγουμε αυτά τα ζητήματα γιατί έτσι είμαστε ως χώρα, αυτός είμαι εγώ ως Πρόεδρος. Και όποια τριβή μπορεί να προκαλέσει (εννοεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), δεν θα μας αποτρέψει από το να μιλήσουμε δημόσια για αυτά τα ζητήματα και να αναδείξουμε τις ανησυχίες μας».
Όπως βλέπουμε, ο κ. Μπάιντεν θα το τραβήξει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πολύ δύσκολη η συζήτηση για το θέμα αυτό. Διότι πρέπει να θυμήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος τη φράση του σημερινού προέδρου της Αμερικής για τον αυταρχικό Ερντογάν. Άλλωστε, η πραγματική γνώμη του κ. Μπάιντεν αυτή είναι.
Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, να λες κατάμουτρα στον πρόεδρο της Τουρκίας, κάτι που τον βγάζει από τα ρούχα του.
Προφανώς, συνέχισε ο κ. Σάλιβαν, πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ενθαρρύνεται προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στήριξαν από την αρχή. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό. Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία. Θα εργαστούμε γι’ αυτό με άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό.
Και η τελευταία αναφορά γίνεται για την Τουρκία και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουγγαρία.
Αναφορικά με το θέμα των μαχητικών F-16, τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν την αλήθεια: ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει, διότι η όποια αγοραπωλησία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Πρώτος “σταθμός” είναι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας ως γνωστό προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Είναι αδύνατο να ξεπεραστεί ο ογκόλιθος της Γερουσίας εάν η Τουρκία δεν διώξει τους S-400 και ενα δεν σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και τους υόλοιπους γείτονες.
Στο ερώτημα αν ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να προσπεράσει το Κογκρέσο και να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν, η απάντηση είναι αρνητική. Και να μπορούσε δεν θα το έκανε. Όμως, ως οφείλει η κυβέρνηση θα στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, αν και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα το συνδέσει με το ρωσικό σύστημα S-400 και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά από τις δηλώσεις του κ. Σάλλιβαν, αν υποθέσουμε ότι οι δύο χώρες θα εισέλθουν σε νέα περίοδο κρίσης, η απάντηση είναι θετική.
Τέλος η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει ότι ο κ. Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική δυναμη στη Μεσόγειο. Μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Ερντογάν, πιστεύουμε προφανώς το Λευκό Οίκο…
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: