7.11.21

Το σχέδιο του Μενέντεζ εναντίον της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και ειδικά κατά των drones: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Αυτοί που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο δρα και αντιδρά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι βέβαιοι και για το αποτέλεσμα και τούτης της προσπάθειάς του, η οποία -όπως λένε- είναι του μεγέθους της προηγούμενης, όταν δηλαδή επιτεύχθηκε η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, και η εκδίωξη της από το πρόγραμμα των F-35.

Τούτη τη φορά, με δύο τροπολογίες στο νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, κτυπά την καρδιά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας και ειδικά το πρόγραμμα των Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών οχημάτων, των γνωστών drones.

  • Για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Η δεύτερη τροπολογία είναι για το Αζερμπαϊτζάν αλλά έχει άμεση σχέση με την Τουρκία. Η πρώτη αφορά αυτή καθ’ αυτή την κατοχική δύναμη. Αλλά και οι δύο, αν συμπεριληφθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, δεν θα μπορούν να αφαιρεθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο, διότι θα πρέπει να υποβληθεί βέτο που να αφορά όλο το πακέτο. Έτσι έγινε η δουλειά για τους S-400 και η σύνδεση με τα F-35.

Ο γερουσιαστής, που θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμερική, ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο να αποκαλύψουν μέσω ειδικής έκθεσης εάν η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία για να κατασκευάσει τα drones.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, εάν όντως χρησιμοποιεί, θα ακολουθήσει αμέσως μετά νέα προσπάθεια για να απαγορευθεί η αποστολή αμερικανικού πολεμικού υλικού που έχει σχέση με την κατασκευή των drones.

Στο Κογκρέσο προφανώς έχει περιέλθει πληροφορία που αναφέρει ακριβώς αυτό: ότι οι Τούρκοι, για να κατασκευάσουν τα drones, αγοράζουν αμερικανική τεχνολογία.

Αλλά, ο κ. Μενέντεζ σκοπεύει να κτυπήσει και τις εξαγωγές drones σε άλλες χώρες.

Επειδή έχει αποδείξεις ότι τα τουρκικά drones προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Αρμενία, μία χώρα που επίσης βοηθά όσο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στη Λιβύη και σε άλλες χώρες, σκοπεύει να εντάξει το εξαγωγικό πρόγραμμα της Τουρκίας, στις αμερικανικές κυρώσεις. Επειδή ακριβώς η Τουρκία πούλησε drones στην Πολωνία και την Ουκρανία, ερωτά αν αυτή η πράξη παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μενέντεζ:

«Οι πωλήσεις αυτές από την Τουρκία είναι επικίνδυνες, αποσταθεροποιούν και απειλούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η τροπολογία, συνέχισε, είναι μια αναγνώριση ότι πρέπει να αποτρέψουμε αμερικανική τεχνολογία να συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα τουρκικά όπλα”.

Αναφορικά με τυ συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, ο γερουσιαστής σημειώνει:

«Καθώς το καθεστώς στο Μπακού, με την υποστήριξη της Τουρκίας, συνεχίζει να επιλέγει έναν δρόμο βίας αντί για μια ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, έχει φτάσει ο καιρός αυτή και όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις να σταματήσουν αυτού του είδους τη βοήθεια και να σεβαστούν πλήρως το Τμήμα 907 του νόμου για την υποστήριξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», δήλωσε ο κ. Μενέντεζ.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να βεβαιωθώ ότι το φετινό NDAA (προϋπολογισμός του Πενταγώνου) θα συνεχίσει να προωθεί τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ αντιπροσωπεύει μια συνετή χρήση των δολαρίων των φορολογουμένων των ΗΠΑ».

Αν μας ρωτούσαν να κάνουμε μία πρόβλεψη για την τύχη των τροπολογιών, θα λέγαμε ότι ο συγκεκριμένος γερουσιαστής δεν κάνει τίποτα τυχαία…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος αρνείται να προσκαλέσει τον κ. Μενέντεζ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στη Νέα Υόρκη, προφανώς επειδή είναι εχθρός του Ταγίπ Ερντογάν. Τι ντροπή… 

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: