Έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ για Ρωσία-Ο Πούτιν ετοιμάζει χτύπημα στην Ουκρανία προειδοποιούν διπλωμάτες των ΗΠΑ
Δραματική είναι η στρατιωτική κατάσταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με επίκεντρο την Ουκρανία, εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας λόγω του στελέχους ‘Όμικρον”, το οποίο “θερίζει” ήδη εκατοντάδες ανθρώπους, προκαλώντας μια ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας πραγματικότητας.
Η σοβαρότητα των ρωσικών προθέσεων στην Ουκρανία, ανάγκασε τις ΗΠΑ να καλέσουν έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να συζητήσει το πώς η συμμαχία θα πρέπει να απαντήσει σε πιθανή ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Οι προετοιμασίες «πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας συζήτησης στις τάξεις της συμμαχίας σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν κατά μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης, καθώς η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία».
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.
Από αυτή την άποψη, εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για δράση, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.
Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας και την επιβολή αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιογράφους, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής στη «διαδικασία του Μινσκ».«Άλλες επιλογές έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι είναι προκλητικές, και της αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία», ανέφεραν αξιωματούχοι.
Η ποικιλία των επιλογών «αντανακλά την ευρύτερη συζήτηση για τη ρωσική πολιτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν», γράφει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με πηγές, «Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζουν τη σημασία της ενίσχυσης του περιορισμού των Ρώσων, ενώ ο Λευκός Οίκος αναζητά τρόπους να διατηρήσει μια «σταθερή και προβλέψιμη» σχέση με τη Μόσχα, καθώς η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στην Κίνα και στα εσωτερικά της προβλήματα".
Ο Πούτιν δεν θα κάνει πίσω με τίποτα στην Ουκρανία
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας έχει προκαλέσει φόβους για εισβολή.
Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ρωσικής εισβολής, δεδομένης της ιστορίας του Πούτιν.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θέλει να εξουδετερωθεί η Ουκρανία», είπε η Fiona Hill, κορυφαία ειδικός για την Ρωσία. Για δεύτερη φορά φέτος, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής στην Ουκρανία.
Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, προκαλώντας συναγερμό σε όλη τη Δύση.Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι αποκαλύφθηκε σχέδιο πραξικοπήματος από Ρώσους.
«Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου Πούτιν, αλλά ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε μεν την Παρασκευή τη Ρωσία ότι θα υποστεί σοβαρό «κόστος» και «συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει βία κατά της Ουκρανίας. Ακόμη είπε ότι η στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας «είναι απρόκλητη και ανεξήγητη», προειδοποιώντας ότι αυξάνει τις εντάσεις και κινδυνεύει με λανθασμένους υπολογισμούς. Και μετά άρχισε να τα μασάει...
«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε «πρόκειται για στρατιωτική συγκέντρωση από μια χώρα που έχει εισβάλει στην Ουκρανία στο παρελθόν».
Το ΝΑΤΟ δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, είπε ωστόσο ο ΓΓ της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ
Η αρχή της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ανοιχτής επίθεσης από άλλο κράτος δεν ισχύει για την Ουκρανία .
Αυτό ανακοίνωσε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Οι αρχές της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Η αρχή της συλλογικής άμυνας είναι ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ θεωρείται ως επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Αυτή η αρχή κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι, παρά το γεγονός αυτό, η Συμμαχία «υποστηρίζει πλήρως την Ουκρανία».
Αμερικανοί διπλωμάτες και ειδικοί προειδοποιούν τον κόσμο
Η κορυφαία διπλωμάτης των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, είπε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» όσον αφορά την απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων”
Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες, πρώην αξιωματούχοι και ειδικοί, λένε ότι μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια ισχυρή πιθανότητα στο εγγύς μέλλον, τονίζοντας ότι ο Πούτιν έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που πολλές δυτικές χώρες μαστίζονται από εσωτερικά προβλήματα.
"Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες. Όλα τα σημάδια δείχνουν μια σημαντική ανάπτυξη στρατιωτικής ικανότητας", είπε ο Ίβο Νταλντέρ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013.
Η ρητορική της Μόσχας αυτή τη στιγμή είναι «σχεδιασμένη για να εντείνει τις εντάσεις» ενώ «ενοχοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση», συνέχισε ο Ντάλντερ.
“Ο Πούτιν είναι «πολύ σοβαρός» όταν δηλώνει ότι θα αναλάβει δράση για την Ουκρανία”, δήλωσε η Φιόνα Χιλ, η οποία υπηρέτησε ως ανώτατη σύμβουλος για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό την κυβέρνηση Τραμπ.
«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θέλει να εξουδετερωθεί η Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια συνεχίζοντας : «Πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη γιατί η Ρωσία έχει περάσει τον Ρουβίκωνα πολλές φορές στο παρελθόν», δείχνοντας τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008, τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 13.000 θύματα από το 2014.
“Με την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ να αυξάνεται, το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων, και τη διχόνοια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ο Πούτιν θεωρεί τη Δύση ως αδύναμη αυτή τη στιγμή και βλέπει μια «απίστευτη ευκαιρία» να την εκμεταλλευτεί”, είπε η Χιλ, προσθέτοντας ότι "ο Ρώσος πρόεδρος «ξέρει ότι κανείς από εμάς δεν θέλει να πολεμήσει για την Ουκρανία».
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από το 2014.
Ο Στίβεν Πάιφερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 1998 έως το 2000, είπε ότι τοποθετεί τις πιθανότητες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε «χαμηλό ποσοστό» επειδή «το πιθανό κόστος για το Κρεμλίνο μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
“Πολιτική απομόνωση, ατομική κυρώσεις, το ΝΑΤΟ πιο αναζωογονημένο και, το πιο σημαντικό, Ρώσοι στρατιώτες που επιστρέφουν στο σπίτι μέσα σε σακούλες,δεν θα ήταν δημοφιλές στην Ρωσία», δηλώνει ο ίδιος.
Αλλά ο Στίβεν Πάιφερ, υπογράμμισε επίσης ότι ο Πούτιν έχει τη «δική του λογική», καθιστώντας δύσκολο να αποκλειστεί οτιδήποτε, ακόμα και μια πολεμική αναμέτρηση, και αυτό τα λέει όλα στην κυριολεξία για την κατάσταση στην Ουκρανία.