Μια δικομματική ομάδα περισσότερων από 30 μελών του Κογκρέσου ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «ενήργησε κατά παράβαση του Συντάγματος»
Επίπληξη του Αμερικανικού Κογκρέσου στον Πρόεδρο Μπάϊντεν για επιθέσεις στη Συρία
Συγκεκριμένα περισσότεροι από 30 δικομματικοί Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αμφισβητώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης για παράκαμψη του Κογκρέσου και έναρξη στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία νωρίτερα αυτό το έτος.
Με επικεφαλής τους Δημοκρατικούς Τζαμάαλ Μπάουμαν, Πίτερ Ντε Φάζιο και Ρεπουμπλικανό Νάνσι Μέις, οι νγερουσιαστές είπαν ότι ο Μπάιντεν φαινόταν ότι «ενεργεί κατά παράβαση του Συντάγματος».
Είπαν επίσης ότι η κυβέρνηση έδωσε λιγότερη βαρύτητα στο Κογκρέσσο για το χτύπημα της από ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ όταν πραγματοποίησε πλήγμα στη Συρία.
«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι από τον επικίνδυνο ισχυρισμό της κυβέρνησής σας ότι το Άρθρο II του Συντάγματος σας επιτρέπει να παρακάμψετε την άδεια του Κογκρέσου για να εκτελέσετε πλήγματα στη Συρία», ανέφερε η επιστολή, η οποία στάλθηκε την Πέμπτη.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί εγείρουν σοβαρά συνταγματικά ερωτήματα σχετικά με ανεξέλεγκτες στρατιωτικές δραστηριότητες που διεξάγονται στη Συρία και το Ιράκ, χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενέργειες που παρατείνουν την εμπλοκή των ΗΠΑ σε «ατέρμονους πολέμους» στο εξωτερικό».
Ως γνωστόν τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λέγοντας ότι απαντούσε σε επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Αρκετοί γερουσιαστές εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιατού Ilhan Omar, του Congressman Ro Khanna και του γερουσιαστή Bernie Sanders, είπαν ότι οι επιθέσεις "αύξησαν το φάσμα της Προεδρικής υπέρβασης".
Ο Μπάιντεν και οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν δικαιολογήσει τη διαταγή στρατιωτικών επιδρομών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου επικαλούμενοι το Άρθρο II του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος είναι ο ανώτατος διοικητής του στρατού.
Αυτό ήταν το σκεπτικό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Φεβρουάριο.
"Θα σας έλεγα ότι ο πρόεδρος ενήργησε καλά στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρχών σύμφωνα με το άρθρο II ως ανώτατος διοικητής των Ηνωμένων Πολιτειών για να προστατεύσει τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις. Σαφώς, υπάρχει συνταγματική αρχή εδώ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στο Time.
Οι γερουσιαστές ωστόσο υποστηρίζουν το αντίθετο, σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο την εξουσία να κηρύξει πόλεμο και μόνο μετά από εξουσιοδότηση του Κογκρέσου μπορεί ο Πρόεδρος να εμπλέκει τον στρατό.
Ένας εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας είπε στο Middle East Eye, ότι «ανυπομονεί να δώσει απάντηση σε αυτήν την επιστολή απευθείας στο Κογκρέσο εφόσον τη λάβουμε».
Ο Πρόεδρος παίρνει πολύ σοβαρά το πρωταρχικό του καθήκον να προστατεύει το προσωπικό μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
«Η Διοίκηση εξετάζει επίσης προσεκτικά εκ των προτέρων τη νομιμότητα, τόσο βάσει του εσωτερικού όσο και του διεθνούς δικαίου, οποιωνδήποτε πιθανών ενεργειών που αποφασίζει να αναλάβει».
Τερματισμός της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία;
Η επιστολή έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου κινήματος στο Κογκρέσο με στόχο τον περιορισμό των πολεμικών εξουσιών του προέδρου.
Τον Μάρτιο, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα καταργούσε την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης του 2002 (AUMF), που χρησιμοποιήθηκε από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να εισβάλει στο Ιράκ.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε την αφαίρεση της εξουσιοδότησης και προηγουμένως είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να φέρει την κατάργηση του AUMF του 2002 στο βήμα της Γερουσίας για ψηφοφορία αργότερα φέτος.
Τον Ιούλιο, ο Σάντερς, μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικανό Μάικ Λι, εισήγαγαν νομοθεσία που θα περιόριζε την εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας να προβαίνει σε πωλήσεις όπλων, να στέλνει στρατεύματα στη μάχη και να κηρύσσει εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Ο ίδιος ο Μπάιντεν ήταν επίσης ανοιχτός στην κατάργηση του AUMF του 2002 και έχει εκφράσει την προθυμία του να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των νόμων περί στρατιωτικών εξουσιοδοτήσεων.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες είπαν προηγουμένως στο Middle East Eye (MEE), ότι για να δεσμευτεί πλήρως ο Μπάιντεν στον τερματισμό των «αιώνιων πολέμων» των ΗΠΑ, πρέπει επίσης να καταργήσει το ευρύ φάσμα AUMF του 2001, το οποίο έδωσε στον πρώην Μπους γενικές εξουσίες να διεξάγει πόλεμο κατά των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Εκτός από τη χαλάρωση των "πολεμικών εξουσιών" του Προέδρου, η επιστολή που επικυρώθηκε από μια σειρά προοδευτικών ομάδων εξωτερικής πολιτικής, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια να πιέσει για τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία.
«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να έχει λόγο στους πολέμους που διεξάγονται στο όνομά του, με τα δολάρια του από την φρολογία», δήλωσε σε μια δήλωση ο Μάρκους Στάνλεϊ, διευθυντής υπεράσπισης του Ινστιτούτου Κουίνσι για την Υπεύθυνη Πολιτεία.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το γιατί και κάτω από ποια αρχή ο αμερικανικός στρατός πολεμά στη Συρία, ποια είναι η αποστολή και αν αυτή η αποστολή ευθυγραμμίζεται με τα αμερικανικά συμφέροντα».
Τον Σεπτέμβριο, 141 μέλη του Κογκρέσου υποστήριξαν μια τροποποίηση στο ετήσιο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, που εισήχθη από τον Μπάουμαν, που θα εμπόδιζε τη χρήση κεφαλαίων για τη διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας της Ουάσιγκτον στη Συρία.
Το μέτρο, ωστόσο, τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να ψηφιστεί.
Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά, αφού όπως αντιλαμβανόμαστε δυσκολεύει κατά πολύ περισσότερο την προσπάθεια της Τουρκίας, να αγοράσει 40 F-16 BLOC 70 και να εκσυγχρονίσει αγοράζοντας 80 κίτ ισάριθμα υπάρχοντα στον αεροπορικό της στόλο F-16, το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Όσο ο Ερντογάν δεν αλλάζει την επιθετική του στάση σε ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο-Αιγαίο και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, δεν πρόκειται να προμηθευτεί ούτε μια σφαίρα από τις ΗΠΑ.