1.11.21

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μπάιντεν και Ερντογάν ότι και να ισχυρίζονται οι Τούρκοι: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατιου



Αποδείχθηκε δύσκολη η συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιβεβαιώθηκε η ενημέρωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου πριν το τετ-α-τετ των δύο ηγετών. Ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις από τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος μας έστειλε ένα σημείωμα για τη δύσκολη συνομιλία και ο καθένας που την διαβάζει καταλαβαίνει ότι πέρα από τα ευχολόγια τα προβλήματα παραμένουν.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο:

Ο κ. Μπάιντεν έθεσε επιτακτικά ένα θέμα ταμπού για τον Ερντογάν. Μίλησε για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι σημαντικά για τον Αμερικανικό Πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα συνεχίσει να θίγει ο ίδιος και η κυβέρνησή του».

Δεύτερον: Ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν μίλησαν για τα μαχητικά F-16, που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Καθαρές κουβέντες. Αφού γίνει δεκτό το αίτημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτό πρέπει να σταλεί στο Κογκρέσο. Βασικά του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προσπεράσει το Κογκρέσο. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν ο κ. Μπάιντεν είναι θετικός, που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Κογκρέσου. Και εκεί τα πράγματα είναι ζόρικα στον υπερθετικό βαθμό.

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε υπόψη την επιθυμία του Ερντογάν να αγοράσει τα F-16  αλλά κατέστησε πολύ σαφές ότι υπάρχει μια διαδικασία στις ΗΠΑ που πρέπει να ακολουθηθεί και δεσμεύτηκε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσω αυτής της διαδικασίας».

Τρίτον, συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400.

Πιστεύω, είπε ο αξιωματούχος, ότι προφανώς οι S-400 είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί το Κογκρέσο και εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σε όλα αυτά τα ευρύτερα ζητήματα ως μέρος της αμυντικής μας σχέσης».

Άρα παραμένουν σοβαρό πρόβλημα οι S-400 και η θέση δεν αλλάζει όπως έλπιζε ο Ερντογάν.

Οι δημοσιογράφοι δεν έδειξαν να είναι ευχαριστημένοι από την τοποθέτηση του αξιωματούχου και επανήλθαν.

Ρώτησαν εάν οι S400 είναι ένα ζήτημα μόνο για το Κογκρέσο ή και για την κυβέρνηση και ο αξιωματούχος απάντησε:

«Εννοώ ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έκαναν εδώ και καιρό ξεκάθαρο ότι οι S-400 είναι πρόβλημα».

Το θέμα, με λίγα λόγια, είναι ότι ο κ. Μπάιντεν σέβεται και υποστηρίζει την απόφαση του Κογκρέσου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διατηρήσει στο έδαφος της τους S-400.

Η συνάντηση αυτή ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη στις Βρυξέλλες. Αναδείχθηκαν σε αυτή τα πολλά προβλήματα των σχέσεων και ο κ. Μπάιντεν ήταν απόλυτος και σε ένα άλλο θέμα: ότι δεν θα ανεχθεί άλλο επεισόδιο όπως αυτό με τους δέκα πρεσβευτές, τους οποίους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι οι Αμερικανοί δεν υποχωρούν στο θέμα του Οσμάν Καβάλα, άρα δεν υποχωρούν ούτε κατά ένα πόντο από την ανακοίνωση που υπέγραψαν οι δέκα πρέσβεις.

Και τέλος ο κ. Μπάιντεν του έθεσε και τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: