Η παραπαίουσα τουρκική οικονομία που τείνει να εξελιχθεί σε “αχίλλειος πτέρνα” του Ταγίπ Ερντογάν δεν επιφέρει μόνο εσωτερικές επιπτώσεις αλλά και υπονομεύει την Τουρκία στην σκακιέρα της Συρίας. Ο Ερντογάν επιδιώκει να επιβάλλει την οικονομική του πολιτική στις περιοχές της βορειανατολικής Συρίας, που ελέγχουν ισλαμιστές εξτρεμιστές σύμμαχοί του.
Το γεγονός ότι η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που ελέγχει τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, έχει υιοθετήσει την τουρκική λίρα –βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έναντι του δολαρίου – έχει προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις από τους κατοίκους, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων διαβίωσης.
Η Κυβέρνηση Σωτηρίας που συνεργάζεται με το HTS, αποφάσισε τον Ιούνιο του 2020 να υιοθετήσει την τουρκική λίρα στις συναλλαγές. Έδωσε εντολή σε εμπορικές επιχειρήσεις και γραφεία συναλλάγματος να διανέμουν τουρκικές λίρες ώστε να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές σε αντί της συριακής λίρας στα “απελευθερωμένα εδάφη”.
Πολλοί κάτοικοι στο Ιντλίμπ επιρρίπτουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al-Monitor, την ευθύνη για τις υψηλές τιμές των προϊόντων στην Κυβέρνηση Σωτηρίας και το HTS, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές τους έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση πρόσφατα μείωσε το βάρος τη μερίδας του ψωμιού στα 450 γραμμάρια από τα 500 γραμμάρια. Το κόστος της μερίδας που αντιστοιχεί σε 2,5 τουρκικές λίρες, (ισοδυναμεί με σχεδόν 0,20 δολάρια) θεωρείται υψηλό καθώς πολλοί κάτοικοι με δυσκολία μπορούν να αγοράσουν ψωμί.
Επιπροσθέτως, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση τιμών και στον τομέα της ενέργειας. Η εταιρεία Watad Petroleum, μια εταιρεία πετρελαίου που συνεργάζεται με την Κυβέρνηση της Σωτηρίας στο Ιντλίμπ, αύξησε για ακόμα μια φορά τις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Στρατιωτικές δαπάνες
Η πρώτη ανάγνωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι ότι το Ιντλίμπ δεν αποτελεί πλέον, μια περιοχή που μπορεί κάποιος να ζήσει και εκθέτει την διακυβέρνηση από την ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS). Ενδέχεται, κάτοικοι να επιδιώξουν να διαφύγουν παρά τους ελέγχους των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών.
Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι η ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια των κάτοικων, προκαλεί κοινωνική αναταραχή, που απασχολεί την HTS καθώς καταδιώκει αυτούς που αντιτίθενται στις πολιτικές της Κυβέρνησης Σωτηρίας και την αποπροσανατολίζει σε ένα βαθμό από το βασικό στόχο της να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον συριακών κουρδικών δυνάμεων.
H οικονομική κρίση ενδέχεται να επηρεάσει και την απόφαση του Ερντογάν για μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, ασχέτως αν θα έχει την έγκριση από Ρωσία και ΗΠΑ. Οι Τούρκοι πολίτες που διαδηλώνουν συνεχώς για την ακρίβεια, δεν θα δουν με καλό μάτι μία νέα στρατιωτική περιπέτεια του Ερντογάν και ούτε νέα φέρετρα με νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.
Οι στρατιωτικές δαπάνες δημιουργούν αρνητικό οικονομικό κόστος, εμποδίζοντας την ικανότητα των χωρών να επιδιώξουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς, οι μεγάλες στρατιωτικές της δαπάνες έχουν ήδη αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της, μειώνοντας την οικονομική ανάπτυξη και επιδεινώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.
Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη