Οι ελιγμοί και ο εκφοβισμός των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδιαστεί για να διχάσουν τη Ρωσία και την Ευρώπη με έναν «μικρό πόλεμο»
Οι ελιγμοί και ο εκφοβισμός των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδιαστεί για να διχάσουν τη Ρωσία και την Ευρώπη με έναν «μικρό πόλεμο», δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Διαπραγματεύσεις της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, στο Rossiya 24 TV.
"Νομίζω ότι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ και του καθεστώτος στο Κίεβο, που τώρα δεν ξέρει τι άλλο να κάνει, είναι να αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας", είπε. "Και για τις ΗΠΑ, είναι να διχάσουν την Ευρώπη και τη Ρωσία με έναν μικρό πόλεμο".
«Δεν ανησυχούν για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», συνέχισε λέγοντας. «Για αυτό είναι όλοι αυτοί οι ελιγμοί και ο εκφοβισμός».
Αυτοί οι πύραυλοι, μαζί με άλλα προηγμένα όπλα που απέκτησε ο ουκρανικός στρατός τα τελευταία χρόνια, όπως τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, θα ήταν σημαντικοί παράγοντες για την έκβαση οποιασδήποτε μελλοντικής μεγάλης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Αυξάνονται οι φόβοι ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια νέα, μεγάλης κλίμακας εισβολή στην ανατολική Ουκρανία ήδη από τον Ιανουάριο.
Ο Μπουντάνοφ, ο οποίος διευθύνει την Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, γνωστή και με το ουκρανικό ακρωνύμιο GUR MOU, χρησιμοποίησε την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς σήμανε συναγερμός για τις ασυνήθιστες αναπτύξεις του Κρεμλίνου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών μονάδων σε περιοχές απέναντι από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Καμία χώρα εκτός από την Ουκρανία δεν έχει ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία. Και έχουμε για επτά χρόνια", είπε ο Μπουντάνοφ στους Military Times . "Γι' αυτό είμαστε σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μας δώσουν όλα όσα δεν πήραμε πριν. Και αυτή τη στιγμή. Είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό. Γιατί μετά, μπορεί να είναι πολύ αργά», ανέφερε.
Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την πώληση του Javelins στην Ουκρανία το 2018, ήταν μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική και θεωρήθηκε ως μια σαφής προσπάθεια ενίσχυσης της ικανότητας της Ουκρανίας, να αμφισβητήσει κάθε νέα επίθεση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Το «ακόντιο», είναι ένας πολύ ικανός φορητός από τον άνθρωπο κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος, που μπορεί είτε να εκτοξευθεί κατευθείαν σε έναν στόχο είτε μέσω ελιγμού pop-up, μετά τον οποίο καταδύεται στον στόχο.
Ωστόσο, αψιμαχίες κατά μήκος της λεγόμενης «γραμμής επαφής» που χωρίζει τις «αποσχιστικές» κατεχόμενες περιοχές από την υπόλοιπη Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυρών πυροβολικού, συμβαίνουν σε κάπως τακτική βάση. Μόλις τον Οκτώβριο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα χρησιμοποιώντας ένα από τα οπλισμένα TB2 του, χρησιμοποιώντας το drone για να καταστρέψει ένα εχθρικό οβιδοβόλο D-30 122 mm που βομβάρδιζε τις θέσεις του.Αυτός ο τελευταίος τρόπος λειτουργίας είναι πολύτιμος για την εμπλοκή αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία έχουν συνήθως πιο περιορισμένη προστασία θωράκισης στην κορυφή, καθώς και διάφορους στόχους που βρίσκονται πίσω από σκληρό κάλυμμα. Η επαναχρησιμοποιήσιμη μονάδα Command Launch Unit (CLU), διαθέτει σύστημα θερμικής απεικόνισης με μεγέθυνση 12x, δίνοντας στο πλήρες όπλο μια δευτερεύουσα ικανότητα επιτήρησης επίσης. Τα Javelins έχουν επίσης περιορισμένη ικανότητα να εμπλέκουν ελικόπτερα που πετούν χαμηλά.
Οποιοδήποτε αποτρεπτικό παράγοντα έχει ο ουκρανικός στρατός, είναι ίσως τώρα πιο σημαντικός από ποτέ, με ανησυχίες ότι μια πλημμύρα ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή θα μπορούσε να δώσει στο Κρεμλίνο την επιλογή να ξεκινήσει μια μεγάλη εισβολή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο Μπουντάνοφ παρείχε στους Military Times μια ενημερωτική διαφάνεια, που φαίνεται παρακάτω, περιγράφοντας πώς η Ρωσία θα μπορούσε να εκτελέσει μια τέτοια επιχείρηση, με χιλιάδες στρατεύματα να επιτίθενται ταυτόχρονα από το ρωσικό έδαφος στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, καθώς και στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα στα νότια. Ρωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία και στην Υπερδνειστερία, μια σχεδόν εξ ολοκλήρου μη αναγνωρισμένη αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας, ενδέχεται επίσης να κληθεί να υποστηρίξει μια νέα στρατιωτική επέμβαση.
Ο ρωσικός στρατός έχει επεκτείνει σημαντικά τη μόνιμη παρουσία του κοντά στην Ουκρανία, επίσης, ειδικά στην Κριμαία, η οποία φιλοξενεί πλέον σημαντικό αριθμό πολεμικών αεροσκαφών , επίγειους πυραύλους κατά πλοίων και πολλά άλλα. Τώρα βρίσκεται το αρχηγείο του στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος έχει διάφορα πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αμφίβια πολεμικά σκάφη , που του έχουν ανατεθεί.
Αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας που πραγματοποιούνται από βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήταν μέρος οποιασδήποτε τέτοιας μελλοντικής επιχείρησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχίες για τις περιορισμένες δυνατότητες αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ουκρανικού στρατού και είχαν προηγουμένως απευθύνει εκκλήσεις για βελτίωσή τους ενόψει των απειλών από το Κρεμλίνο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, συζητά τώρα εάν θα στείλει ή όχι επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος που αναζητούν θερμότητα Stinger, σύμφωνα με το CNN.
Εν τω μεταξύ, παρά το πλαίσιο πολλών εκθέσεων γύρω από την κατάσταση, Ουκρανοί, Αμερικανοί και άλλοι αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν ότι μια πιθανή ρωσική εισβολή τον επόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο δεν είναι αναπόφευκτη. «Θέλουν (οι Ρώσοι) να υποδαυλίσουν αναταραχή, μέσω διαμαρτυριών και συναντήσεων, που δείχνουν ότι ο κόσμος είναι εναντίον της κυβέρνησης», είπε ο Μπουντάνοφ στους Military Times .
Είτε ο Πούτιν έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσει μια νέα μεγάλη ένοπλη επέμβαση στην Ουκρανία είτε όχι, σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να αποφασίσει ότι θα άξιζε τις συνέπειες. Το πιο άμεσο ίσως είναι το γεγονός, ότι οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού στην Κριμαία, η οποία έχει εξελιχθεί σε κρίση στη χερσόνησο. Μια αρπαγή γης στη νότια Ουκρανία θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων νερού.
Πέρα από αυτό, ο Πούτιν μπορεί απλώς να ανησυχεί ότι η Ρωσία χάνει σταθερά το στρατιωτικό της πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας, με τα Javelins, τα TB2 και άλλα νέα όπλα.
Ο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, ελπίζει ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων ξένων χωρών μαζί με την πίεση από τη διεθνή κοινότητα, θα είναι αρκετή για να κρατήσει τη Ρωσία μακριά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέδωσε νέες αποστολές πυρομαχικών στην Ουκρανία μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.
Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια ρωσική εισβολή τους επόμενους μήνες μένει να φανεί, αλλά σε αντίθεση με το 2014, η Ουκρανία έχει νέα όπλα, όπως τα Javelins και τα TB2 της, μαζί με διεθνείς εταίρους που παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση.