Το λένε επιστήμονες και ειδικοί… Το λέει η κοινή λογική. Όλες οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δηλώνουν ότι θα ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία μέχρι το 2050. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανεξήγητα επιμένει και σήμερα ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στη Γλασκώβη για να μιλήσει στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26). Τι θα πει; «Θα τονίσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα «πράσινα» νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζουμε εκεί, την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία και την προστασία των οικοσυστημάτων καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται».
Το άρθρο του Δρ Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που ακολουθεί διαφωτιστικό:
Γράφει ο
Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
«ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ»
Οι λιγνίτες μας θα μας σώσουν τον χειμώνα
Είμαι ευτυχής που η ΔΕΗ αντιλήφθηκε έγκαιρα τον κίνδυνο να μείνουμε από Ηλεκτρική Ενέργεια τον χειμώνα και φροντίζει να γεμίζει τις αυλές με λιγνίτη για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή παραγωγή. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να επαναλειτουργήσουν και τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου.
Οι δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, δεν θα είναι παροδικές. Η καθυστέρηση στην εξόρυξη Φυσικού Αερίου, τα προβλήματα με τον Nord Stream 2, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, θα οδηγούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μονάδες Φ.Α. να μην είναι ανταγωνιστικές. Ήδη με τις υφιστάμενες τιμές αγοράς Φ.Α. οι Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ είναι οικονομικότερες, προς συμφέρον τόσον της ίδιας όσον και της Εθνικής Οικονομίας (δείτε ακόλουθο διάγραμμα).
Έχει ενδιαφέρον το μεγάλο οικονομικό όφελος της ΔΕΗ, με την λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα V, και βέβαια πρέπει να παραμείνει Λιγνιτική και να μην μετατραπεί σε Φυσικού Αερίου. Παρά την εξοντωτική και άδικη επιβάρυνση των εκπομπών ρύπων, η παραγωγή είναι σημαντικά φθηνότερη, με διαφορά που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Το ανωτέρω συμπέρασμα εξάγεται από το κόστος παραγωγής των μονάδων Φ.Α. την 26.10.2021, το οποίο είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με τις παλιές Λιγνιτικές μονάδες και κατά 70% σε σχέση με την εκτίμηση για την μονάδα Πτολεμαΐδα V.
Υπάρχουν ενδείξεις, ότι και οι επόμενοι χειμώνες θα είναι ψυχροί, άρα η ανάγκη για ενέργεια θα είναι συνεχής τα προσεχή έτη. Περαιτέρω, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η μείωση χρηματοδότησης εξόρυξης υδρογονανθράκων, οδηγούν σε σημαντικό έλλειμμα, για αρκετά χρόνια. Είναι προφανές, ότι η επιπόλαιη, ανοργάνωτη και ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δεν έλαβε υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.
Επανέρχομαι για άλλη μία φορά:
- ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2050. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΗΔΗ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
- ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΑΧΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ, ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ.