Δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από εκείνη που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσια έδωσε τα χέρια με τον Πέδρο Σάντσεθ και προχώρησε σε βαρύγδουπες δηλώσεις που αφορούν τα μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά σχέδια της Άγκυρας.
Μάλιστα τότε, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του προς τον Τύπο ανέφερε ότι «το πρώτο αεροπλανοφόρο (σ.σ. το Ισπανικής σχεδίασης ελικοπτεροφόρο Anadolou, το παρουσίασε, προφανώς χάριν εντυπωσιασμού, σε αεροπλανοφόρο…) δεν είναι μεγάλης κλίμακας και γι’ αυτό συμφωνήσαμε την κατασκευή δεύτερου σε μεγαλύτερο μέγεθος, ίσως υπάρξει και συνεργασία για ένα υποβρύχιο».
- Στο πλάνο του κου. Ερντογάν μπήκαν και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τομέας που αν μη τι άλλο η Τουρκία οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι έκανε άλματα σε σχέση με την Ελλάδα κι όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία ακόμη και για τα UAV’s».
Βεβαίως όλο εκείνο το show είχε προκαλέσει την εύλογη αντίδραση της Αθήνας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που είχε καλέσει τον Ισπανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του, ζητώντας εξηγήσεις για τις στρατιωτικές και εξοπλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα.
Με ημερομηνία λήξης…
Αυτά όμως φαίνεται ότι είχαν διάρκεια σχεδόν δέκα ημέρες, διότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να παγώσει τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα δυο χρόνια, την ώρα που η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 65%.
Και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, τι πρόκειται να γίνουν τα εξοπλιστικά που έχει εξαγγείλει η Άγκυρα, διότι πέραν των «πυροτεχνημάτων» περί νέων παραγγελιών από την Ισπανία, η Τουρκία είχε ανακοινώσει μεγαλόπνοα σχέδια για την αύξηση της αμυντικής της ισχύος ώστε να υποστηρίξει την πολιτική των κανονιοφόρων.
- Ναυπηγήσεις τουρκικών φρεγατών, αντιτορπιλικών με δυνατότητες άμυνας περιοχής, υποβρυχίων- πέραν των έξι 214 που έχουν παραγγελθεί από την Γερμανία-, αναβαθμίσεις μαχητικών αεροσκαφών και παραγγελία νεότερων αν ποτέ αυτά πάρουν το πράσινο φως από το Αμερικανικό Κογκρέσο, είναι μόνο ορισμένα από τα όσα προβλέπει η νέα Δομή Δυνάμεων της γείτονος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις.
Κάποια εξ αυτών θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αλλά προς ώρας δεν έχει γίνει το παραμικρό, ενώ κάποια άλλα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η Τουρκία μπορεί να περνά δύσκολες ώρες με την οικονομία της κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων για λίγο ψωμί ή για να γεμίσουν τα οχήματά τους με καύσιμα. Όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια επιχείρησε να ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία θέλοντας σε πολλά- για δικούς της λόγους– να έχει αυτάρκεια.
Σε 50 ημέρες τα Rafale στην Ελλάδα
Βεβαίως αυτή την προσπάθεια αυτάρκειας ή και αναβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας, ουδέποτε θέλησε ή προσπάθησε να έχει η Ελλάδα. Και αυτό δεν συνέβη τα δύσκολα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Η απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι συνέπεια πολλών δεκαετιών, την στιγμή που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την είχαν ανάγκη για να υποστηρίξει πολλά από τα μέσα και σχέδια που επεξεργάζονταν στο Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αυτό όμως το κρίσιμο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις διάστημα, η κυβερνητική πολιτική έχει δώσει ώθηση στην αύξηση της αμυντικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που κάνει τη γείτονα να εκδηλώνει εκνευρισμό.
- Και την στιγμή που στην Τουρκία κλείνουν με ταχύτητα την στρόφιγγα των εξοπλισμών, το Ελληνικό Επιτελείο μετρά λιγότερες 54 ημέρες για την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής Rafale F3R. Πολύ λιγότερες ημέρες απαιτούνται για το αρχικό «κλείδωμα» των τριών φρεγατών Belh@ra και ίσως έως το τέλος του χρόνου να έχουμε και ευχάριστα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των κορβετών.
Παράλληλα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ξεκόλλησαν προγράμματα δεκαετιών, με νέα όπλα για την φαρέτρα του Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας ν’ έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Και την ώρα που έχει αποβληθεί η Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35, οι συζητήσεις στην Αθήνα για το αεροσκάφος 5ης γενιάς όχι απλώς ζεσταίνονται αλλά φαίνεται πως θα συνεχιστούν και θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ακόμη περισσότερες εξελίξεις που μαρτυρούν ότι το βαλτώδες τοπίο έχει απομακρυνθεί…
https://hellasjournal.com/