Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal
Εξαιρετικό συμβολισμό αποκτά η τετραμερής διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας την ερχόμενη Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, νότια της Κρήτης, στα Μεσογειακά νερά θα εξελίσσεται η πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα 11» ανάμεσα στις δυνάμεις της χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ μετέχει και η Γαλλία.
Η παρουσία τόσο της Γαλλίας στην άσκηση που σχεδιάζεται από το Ελληνικό Επιτελείο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνδρομής, όσο και των Αράβων, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή.
Μάλιστα, η πολυεθνική, όπως έχει εξελιχθεί, άσκηση (ξεκίνησε ως τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου) συμπίπτει με τις διπλωματικές εξελίξεις στην Αθήνα και το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν- Ιβ Λε Ντριάν, αλλά και την μετέπειτα τετραμερή στην οποία θα μετέχουν ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την Κύπρο και το Σάμεχ Σούκρι από την Αίγυπτο.
Τα πλοκάμια της Μέδουσας
Τα «πλοκάμια» της Μέδουσας 11 θα συγκεντρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες νότια της Κρήτης. Στην Αθήνα δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο πέραν του γνωστού εκνευρισμού από την γειτονική Τουρκία, η οποία μόλις ακούει την λέξη «Μέδουσα» θεωρεί πως δέχεται ένα χτύπημα στο μαλακό της υπογάστριο. Από την πρώτη άσκηση που είχε γίνει Νότια της Ρόδου η Τουρκία είχε δείξει την ενόχλησή της για τη συμμετοχή κυρίως της Αιγύπτου αλλά και τις δηλώσεις των Αιγυπτίων Αξιωματούχων πως θα στέκονται πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας.
Ειδικά τώρα που τα πολεμικά πλοία της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, πιθανώς και της Γαλλίας (σ.σ. ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό με ποιον τρόπο θα λάβει μέρος) τοποθετηθούν στο εύρος της θαλάσσιας περιοχής του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, θεωρείται βέβαιο πως τα πρωτοσέλιδα στη γείτονα θα λειτουργήσουν όπως και σε άλλες περιπτώσεις.
Η ναυτική αρμάδα των τριών χωρών αλλά και τα φτερά των Αράβων με τα F-16 Block 60, που έρχονται για να παραμείνουν στη Σούδα περίπου έναν μήνα, όπως έχει σχεδιαστεί θα προχωρήσουν για μια και πλέον εβδομάδα σε αεροναυτικές ασκήσεις που εξετάζουν όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.
Αλλά επειδή η άσκηση διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον θ’ αυξηθεί κατακόρυφα, πολλά από τα σενάρια έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαλειτουργικότητα των πληρωμάτων σε ασκήσεις ακόμη και ναυτικού αποκλεισμού ή μη συναινετικών νηοψιών, κ.α..
Όπως σε κάθε άσκηση, έτσι και στην «Μέδουσα 11» προβλέπεται η αποβατική ενέργεια όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο από το οποίο θα ξεχυθούν προς την ακτή του Μάλεμε οι αποβατικές δυνάμεις. Και εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον η συνύπαρξη τριών διαφορετικών δυνάμεων. Τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε όλες τις προηγούμενες «Μέδουσες» οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτέλεσαν τους «καθοδηγητές» των Αιγυπτίων ενώ αυτή την φορά δεν αποκλείεται να μεταλαμπαδεύσουν τις πολυετείς γνώσεις τους και στους Άραβες συναδέλφους τους που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.