Να συνεχίσει τη μάχη για χαμηλότερα επιτόκια δεσμεύτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας στην οποία θα καθορίσει την πολιτική της.
Μετά την παρέμβαση, η λίρα αποδυναμώθηκε έως και 2,4%, με την ισοτιμία να κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 10,5619 λίρες ανά δολάριο.
Να σημειωθεί ότι η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ που είχε αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Επίσης, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου μόνο αυτό το τρίμηνο.
«Δεν μπορώ να είμαι στον ίδιο δρόμο με αυτούς που υπερασπίζονται τα επιτόκια», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα.
«Θα άρουμε το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες», δεσμεύτηκε, επαναλαμβάνοντας την ανορθόδοξη πολιτική του.
Εν μέσω ισχυρισμών ότι ασκείται έντονη πολιτική πίεση στην κεντρική τράπεζα για να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων, ο Ερντογάν είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι η τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα την πολιτική της.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 20% και η τουρκική οικονομία έχει επιστρέψει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κεντρική τράπεζα υποκύπτει συνεχώς στις πιέσεις Ερντογάν για μείωση επιτοκίων.
Μόνο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το επιτόκιο repo έχει μειωθεί κατά 300 μονάδες βάσης στο 16%.
Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται άλλη μία μείωση της τάξης των 100 μονάδων βάσης, στο 15%.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε όσους ασκούν κριτική στην ανορθόδοξη πολιτική του ζητώντας υψηλότερα επιτόκια για τον περιορισμό του πληθωρισμού, επικαλούμενος κορανικές διδασκαλίες για το θέμα.
«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ενάντια στα επιτόκια όσο συνεχίζω να διοικώ», είπε.
Ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα αυξημένα επιτόκια προκαλούν τον πληθωρισμό, ενώ η απέχθειά του για υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει επίσης συνδεθεί με τις ισλαμικές απαγορεύσεις για την τοκογλυφία.
Με φόντο όλα αυτά, η Capital Economics εκτιμάει ότι μία πιστωτική ασφυξία είναι προ των πυλών για την τουρκική οικονομία, όσο τουλάχιστον ο Ερντογάν δεν αλλάζει ρότα στην πολιτική του.
Αναρτήθηκε στηνEfenpress από το Μιχάλη Τσολάκη