Γράφει ο Δρ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Σ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Όλοι επιθυμούμε και επιζητούμε ένα κόσμο καθαρό χωρίς ρύπους, με καθαρό αέρα, χωρίς βρώμικα νερά, χωρίς μολυσμένα εδάφη και όλοι νοιώθουμε την ευθύνη και το χρέος μας να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια που αφορά τη ζωή μας, των παιδιών μας και της γης μας.
Η προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να γίνει μελετημένα, λελογισμένα και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργήσει παρενέργειες που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή των ανθρώπων και δη ορισμένων χωρών. Η μετάβαση δεν είναι θέμα ενός κράτους ή μίας περιοχής, είναι θέμα πλανητικό και εάν ορισμένες χώρες με οικονομικές και άλλες επιπτώσεις συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια, ενώ άλλες χώρες για πολιτικούς οικονομικούς ή ανταγωνιστικούς λόγους δεν συμβάλλουν, τότε καταλήγουμε στα εξής:
- Στην αναταραχή της οικονομικής ισορροπίας του πλανήτη.
- Στη δημιουργία οικονομικών ανισοτήτων που θα επιφέρουν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.
- Στη δημιουργία ανταγωνισμών μεταξύ κρατών ή ομάδων κρατών και τελικά θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών να δέχονται θεωρητικά την πράσινη ενέργεια, αλλά να μην συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια λόγω των επιπτώσεων στην ατομική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.
- Στην άνιση μεταχείριση των πολιτών και την εξ αυτού δυσμένεια αισθήματος αδικίας, που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί.
Ήδη παρατηρούμε τις παρενέργειες αυτής της μονομερούς εφαρμογής της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια:
- Οι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις από την έλλειψη ενέργειας. Παρατηρείται συνεχής αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο παράγεται από χώρες εκτός Ευρώπης, ουσιαστικά κατά το 95%, και λόγω ελλείψεως η τιμή του έχει δεκαπλασιαστεί σε ένα χρόνο και αυξάνει αλματωδώς καθημερινά.
- Η Κίνα ζητά απεγνωσμένα φυσικό αέριο, ανεξαρτήτως τιμής, για να μπορέσει να διατηρήσει σε λειτουργία τις βιομηχανίες της και την οικονομική της ανάπτυξη. Άρα σε τελευταία ανάλυση διακινδυνεύει την οικονομία της και αυτό τούτο το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησής της.
- Η Ευρώπη κλείνει τα δικά της εργοστάσια από κάρβουνο, αγοράζει τα ορυκτά καύσιμα που παράγουν χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήτοι επιδοτούμε με μεγάλη οικονομική ζημία χώρες που εξορύσσουν ορυκτά καύσιμα που μολύνουν την ατμόσφαιρα και ζητούμε να αυξήσουν την παραγωγή τους έστω και με ακριβότερες τιμές.
- Πώς μπορείς να πείσεις τον πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας ότι πρέπει να κλείσει τις μονάδες, όταν οι Σκοπιανοί καίνε λιγνίτη στα 10 χλμ από τα σύνορα, όταν οι Κινέζοι ρυπαίνουν ασύστολα και οι Γερμανοί έχουν μεταθέσει το όριο στο 2038; Δεν θα νοιώσουν ότι η μετάβαση είναι άδικη και για πιο λόγο θα πρέπει αυτοί να φέρουν τον σταυρό της αδικίας;
Ισχυρίζονται πολλοί, ότι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι προσωρινές και σύντομα θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα. Μ’ αυτό τον ισχυρισμό εφησυχάζουν! «Έσται η έσχατη πλάνη χείρων της πρώτης». Όσο περιορίζουμε στην Ευρώπη τις σταθερές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κλείνοντας εργοστάσια, τόσο ουσιαστικά θα ζητάμε περισσότερο φυσικό αέριο. Θα επιδοτούμε τη Ρωσία, το Κατάρ, την Αλγερία, την Νορβηγία και όσους παράγουν φυσικό αέριο οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται συνεχώς την έλλειψη αυξάνοντας τις τιμές. Είναι τόσο απλό.
Η δίψα της Κίνας και ιδιαίτερα μετά την ψύχρανση των σχέσεων με την Αυστραλία, από όπου αγόραζε τεράστιες ποσότητες κάρβουνου, την οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω των αγωγών της Σιβηρίας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί σημαντικά. Οι επιβαρύνσεις θα είναι συνεχείς και δεν θα δύνανται να καλυφθούν από επιδοτήσεις, διότι πλέον θα ταρακουνηθεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία πρώτη δεν θα το ανεχθεί.
Και γεννάται ένα απλό ερώτημα: Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιούν το ταχύτερο τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης; Tα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης με λογικές τιμές και να οδηγήσουν πλέον, στην εξισορρόπηση όλου του συστήματος τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Είκοσι χρόνια χαμένα! Τώρα θα είχαμε φτηνό, αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσουμε όλη την Ευρώπη και να έχουμε και μια οικονομική άνεση, να μειώσουμε σημαντικά τα δάνεια μας παγκοσμίως και να κάνουμε τη χώρα μας παράδεισο.
Ποιες είναι οι δυνάμεις που επί χρόνια αντιστρατεύονται και τώρα ισχυρίζονται ότι δήθεν… το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βγει είναι… «αντίθετο» προς την κλιματική αλλαγή;
Δεν θα αντέξουμε 20-30 χρόνια αγοράζοντας πανάκριβο φυσικό αέριο και επιδοτώντας τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Άμεσα θα πρέπει να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντική χρηματοδότηση, ώστε να συμβάλλει στην άμεσο εξερεύνηση και αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων καθώς και των κοιτασμάτων της Κύπρου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου και να στείλει ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: Δεν σου επιτρέπουμε πια παιχνιδάκια. Η Ευρώπη θα αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία της οικονομίας της. Casus belli της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία.
Δεν θα αυτοκτονήσουμε επιδοτώντας τους ξένους για να μας ρυπαίνουν. Λοιπόν, ναι στην πράσινη μετάβαση ομαλά, λελογισμένα και δίκαια.