23.10.21

"Ηλεκτρονικά μάτια" μέρα - νύχτα στον Έβρο: Το νέο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης

Στον Έβρο ηλεκτρονικά μάτια αλλά στα σύνορα με τη Βουλγαρία ( που από εκεί έρχονται τώρα οι λάθρο)  παρωπίδες!!!
ΑΛΕΞ

 

Ηλεκτρονικά μάτια μέρα νύχτα στον Έβρο. Μάτια "γάτας" την νύχτα έως και 4 χιλιόμετρα. Αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών σε όλον τον Έβρο. Από το Ορμένιο έως τις Φέρρες, τα παραποτάμια και χερσαία κομμάτια των συνόρων με την Τουρκία, επιτηρούνται από χθες με εικόνα που μεταδίδεται ζωντανά στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα της περιοχής αλλά και σε αυτό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Κατεχάκη.

Με την εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιβλέπονται και τα περίπου 190 χιλιόμετρα των συνόρων μας με την Τουρκία, και πλέον δίνεται εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα των περιπολικών που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών. Με την λειτουργία του συστήματος θα εντοπιστούν τυχόν ατέλειες και μέσα στο επόμενο μήνα η τεχνική εταιρεία θα προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα προέκυψε μετά από ενέργειες του ΚΕ.ΜΕ.Α (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας) και την προσφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. προς το συγκεκριμένο ίδρυμα. Το σύστημα αυτό παραχωρήθηκε και εγκαταστάθηκε με γρήγορες ενέργειες και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μέσα επιτήρησης πολλών χιλιομέτρων στο βορειότερο άκρο του Έβρου (λεγόμενο πινέζα).

Περιέχει θερμική απεικόνηση νυχτός τουλάχιστον 3-4 χλμ αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Ήδη έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι ροές στην περιοχή και οι συνεχείς και εντατικές περιπολίες των συνοριοφύλακων έχουν αποκαλύψει τις "κρυψώνες" μέσα στις δύσβατες περιοχές που τα κυκλώματα έκρυβαν και προωθούσαν πολλούς μετανάστες.

Πρόκειται για ένα ακόμη "υπερ-όπλο" της Ελληνικής Αστυνομίας μετά τα ηχοβολιστικά συστήματα, που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Τα ηλεκτρονικά "μάτια" επιτηρούν από το βορειότερο άκρο του Έβρου εκεί όπου ενώνονται τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας (τριεθνές), στην περιοχή του οικισμού Δίλοφου έως και τις Φέρες. Στο Δίλοφο, η Βουλγαρία τα προηγούμενα χρόνια είχε υψώσει φράχτη μπροστά από το Βουλγαροτουρκικό τελωνείο, αποτρέποντας τις ροές από την Τουρκία προς Βουλγαρία. Η Ελλάδα, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είχε ροές από το συγκεκριμένο σημείο, δεν είχε θέσει σε προτεραιότητα την αυτοματοποιημένη επιτήρηση.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως το νέο σύστημα παρέχει έγκαιρη προσυνοριακή εικόνα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα πάρα πολύ ευκρινής και πολύ έγκυρη εικόνα. Οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται πλέον από εικόνα on line, με την καθοδήγηση του επιχειρησιακού κέντρου.

Η θωράκιση του Έβρου έχει ενισχυθεί και με νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων. Ήδη τα τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων MRAP Typhoon GSS-300 της Συνοριοφυλακής, περιπολούν σε Καστανιές και παραποτάμια περιοχή σε όλο το μήκος του ποταμού.

 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος