Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) , περιλαμβάνει 10 στρατηγικούς στόχους
Μορφή φαίνεται πως λαμβάνει το όραμα του Τούρκου προέδρου Erdogan για την αποστολή εγχώριας αποστολής διαστημόπλοιου στη Σελήνη.
Μεγάλες δοκιμές που θα σταλούν στο φεγγάρι στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της χώρας διεξάγονται στην Τουρκία, δήλωσε τη Δευτέρα 5/10 αξιωματούχος της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας (TUA).
Σημειώνοντας τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος μεταξύ 4 και 10 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του Τμήματος Διαστημικών Επιστημών της TUA, καθηγητής İbrahim Küçük, δήλωσε σε διαδικτυακό συμπόσιο ότι ο πρωταρχικός στόχος της υπηρεσίας είναι η προσγείωση ενός οχήματος στο φεγγάρι.
Επιπροσθέτως δήλωσε ότι η αποστολή στη Σελήνη ήταν ο σημαντικότερος από τους 10 στόχους ενός 10ετούς οράματος που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διακήρυξη του εθνικού διαστημικού προγράμματος στις 9 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνοντας ότι η TUA συμμετέχει στην πολιτική πλευρά των διαστημικών μελετών και όχι στη στρατιωτική, ο Küçük είπε ότι στοχεύει να συνεχίσει το έργο του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του χώρου.
Πρόσθεσε ότι ένα νέο τηλεσκόπιο με διάμετρο καθρέφτη 4 μέτρα (περίπου 13,12 πόδια) δημιουργείται στο Παρατηρητήριο Ανατολικής Ανατολίας στην επαρχία Ερζερούμ της Τουρκίας και αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στην Ευρώπη.
Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA) , περιλαμβάνει 10 στρατηγικούς στόχους.
Το TUA ιδρύθηκε το 2018.
Η Τουρκία εκτόξευσε τον Ιανουάριο τη νέα γενιά δορυφόρου επικοινωνίας Türksat 5A σε τροχιά από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με την SpaceX. Ο δορυφόρος Türksat 5B προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η αποστολή της Τουρκίας στο φεγγάρι θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια.
Σε πρώτο στάδιο, θα γίνει μια πρόχειρη προσγείωση στο φεγγάρι με έναν εγχώριο υβριδικό πύραυλο που θα εκτοξευθεί σε τροχιά στα τέλη του 2023 μέσω διεθνούς συνεργασίας.
Στο δεύτερο στάδιο το 2028, θα πραγματοποιηθεί μια προσγείωση στο φεγγάρι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός ρόβερ.
Οι δέκα στόχοι
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο ίδιος ο Πρόεδρος Erdogan παρουσίασε το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα.
Ορίστηκαν 10 στόχοι.
Ο πρώτος από αυτούς ήταν η αποστολή στη Σελήνης.
Πρέπει να φτάσουμε στη Σελήνη.
Ας φτάσουμε στη Σελήνη με κάποιο τρόπο και στη συνέχεια να προσσεληνώσουμε ένα όχημα.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε και να στείλουμε έναν Τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ικανότητας εκτόξευσής μας.
Σημαντικά βήματα γίνονται σε αυτό το θέμα.
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διεξάγονται δοκιμαστικές μελέτες στο όχημα που θα πάει στη Σελήνη ή στο όχημα που θα φτάσει στη σεληνιακή τροχιά», είπε ο Erdogan τον Φεβρουάριο του 2021.
www.bankingnews.gr