Την οργή της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζει η Αγκυρα στον απόηχο της έκθεσης-καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της οποίας εστάλη τριπλό μήνυμα στη γείτονα για την Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μέσω ιδιαιτέρως σκληρής ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για ασυνεπείς και μεροληπτικές θέσεις υπέρ της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ.
Κατηγορεί την ΕΕ ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η μεροληπτική στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί συνέχιση των εντάσεων».
Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ «βλέπει» προσπάθεια της γείτονος «να μειώσουμε τις εντάσεις και να ξεκινήσουμε διάλογο και συνεργασία» και ειρωνεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας:
«Αποδυναμώνει (σ.σ. «η μεροληπτική στάση) τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης για το 2021 και τις εκθέσεις ανά χώρα που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνητικές υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών στις σχέσεις με τη χώρα μας».
«Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες κριτικές, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ .
Υποστηρίζει ακόμη ότι «παρά τις εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα».
«Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ε/κ και ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η οικονομία ανακάμπτει
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει φτάσει σε επίπεδα πριν από την κρίση και η ανάκαμψη στην οικονομία συνεχίζεται χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της επιδημίας του covid-19. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την κριτική ορισμένων από τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα μας όσον αφορά μια λειτουργική οικονομία της αγοράς, σε αυτήν την εξαιρετική περίοδο, όταν πολλές χώρες έλαβαν μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την εξάλειψη των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων του covid-19 επιδημία και η κρατική παρέμβαση στην οικονομία αυξήθηκε. Παρά τις επιταγές του χρόνου και των συνθηκών, η ΕΕ, η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης με την πολιτική της, δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην έκθεση, αναφέρεται ότι το επίπεδο γενικής ευθυγράμμισης της χώρας μας είναι καλό σε 20 κεφάλαια και επιβεβαιώνεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε 20 κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο σε διάφορα επίπεδα. Αυτή η εικόνα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις προσπάθειές της να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο της ΕΕ, παρά τα πολιτικά εμπόδια που αντιμετωπίζει. Αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της απορροφητικής ικανότητας της χρήσης του Προενταξιακού Χρηματοπιστωτικού Μέσου (ΜΠΒ), η οποία έχει αναμφισβήτητη σημασία από αυτή την άποψη, η Έκθεση θα έπρεπε επίσης να ήταν ένα κίνητρο για την αύξηση των κεφαλαίων ΜΠΒ για την Τουρκία».
Στρατηγική προτίμηση ένταξης στην ΕΕ
«Η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση προς την ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού είναι τα αποφασιστικά βήματα που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό σχέδιο δράσης για την προσχώρηση στην ΕΕ και την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα» προστίθεται.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό μας συμφέρον, να βλέπει την Τουρκία ως ... υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο θα συνάπτει καθημερινές σχέσεις ‘πάρε-δώσε’».