7.10.21

Με πέντε υπογραφές Τσίπρα όλες οι αποφάσεις για το Σαχέλ! (******)

 

Γράφει η 
Σοφία Βούλτεψη

Το πρόσχημα Τσίπρα για το Σαχέλ προκειμένου να μην ψηφίσει την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία που πέτυχε ο Μητσοτάκης, αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας. Όχι μόνο επειδή η πολύπαθη αυτή περιοχή, που μαστίζεται από την πείνα και την τρομοκρατία, χρειάζεται την βοήθειά μας με όλα τα μέσα. Αλλά και επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει, συνυπογράψει και διακηρύξει ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα!

Τι μας λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα πως αυτοί δεν θα έφερναν ποτέ μια συμφωνία «που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ»!

Και όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πως οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει στην στρατηγική την οποία σήμερα κατακεραυνώνουν και που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 18 της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Εκεί, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η επίμαχη παράγραφος, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες συμφωνούν να συμμετάσχουν «σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Προσέξτε τώρα: Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, στην οποία ο κ. Τσίπρας έλαβε μια χαρά μέρος και εμφανίστηκε να συζητά το θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, φωτογραφιζόμενος περιχαρής με όλους – και με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν!

Ήταν από πριν ξεκάθαρο – και είχε ανακοινωθεί – πως η διάσκεψη για το Σαχέλ διεξαγόταν «με σκοπό να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην περιοχή».

Τσίπρας 2018: Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με το Σαχέλ!

Δεν περιορίστηκε σε μια απλή παρουσία ο κ. Τσίπρας. Ο άνθρωπος που σήμερα καταγγέλλει είχε τότε γράψει στο Twitter, αναρτώντας συγχρόνως και την «οικογενειακή φωτογραφία» με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη:

«Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες της Αφρικής, οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας».

Μας έλεγε δηλαδή τότε πως οι εξελίξεις στην περιοχή απειλούν την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Και πως η Ευρώπη πρέπει – ναι, ναι – να δείξει την αλληλεγγύη της, να συμπαρασταθεί δηλαδή σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας (που επιδεινώνουν την φτώχεια, την πείνα, την δίψα).

Και πώς θα δείχναμε την αλληλεγγύη μας; Προφανώς όχι στέλνοντας… χαιρετίσματα! Η Διάσκεψη είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο: Ασφάλεια και τρομοκρατία. Και αυτά δεν αντιμετωπίζονται με παρακλήσεις του τύπου «στείλε παππούλη την ευχή σου».

Πολιτικοστρατιωτικό δόγμα με υπογραφή Τσίπρα

Έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας και πάλι άναβε το πράσινο φως για το Σαχέλ. Ήταν εκεί όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσιζε να στηρίξει τις προσπάθειες των χωρών της Ομάδας των 5 του Σαχέλ (G5 Σαχέλ) κατά της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και κάθε άλλης απειλής για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «η ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει την περιφερειακή της προσέγγιση στο Σαχέλ με στόχο να τονώσει τη διασυνοριακή συνεργασία, να στηρίξει τις περιφερειακές δομές συνεργασίας και, στο πλαίσιο αυτό, να ενδυναμώσει τις εθνικές ικανότητες των χωρών της G5 Σαχέλ. Η σταθερότητα στη περιοχή του Σαχέλ έχει καθοριστική σημασία και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Έτσι, το Συμβούλιο είχε αποφασίσει – μαζί με τον Τσίπρα βεβαίως, βεβαίως – «να καταστήσει αποτελεσματικότερο το έργο των αποστολών που έχει αναπτύξει η ΕΕ στο Σαχέλ στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ): EUCAP Sahel Mali, EUCAP Sahel Niger και EUTM Mali».

Και είχε εγκρίνει «κοινό πολιτικοστρατιωτικό δόγμα επιχειρήσεων για την περιφερειοποίηση της δράσης στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ στο Σαχέλ. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία περιφερειοποίησης θα εισέλθει τώρα στη δεύτερη φάση της».

Δηλαδή ο Τσίπρας είχε εγκρίνει «πολιτικοστρατιωτικό δόγμα επιχειρήσεων» και είχε δώσει, εκ μέρους της Ελλάδας, την άδεια να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

Υπέγραψε όλες τις φάσεις!

Σωστά! Διότι νωρίτερα, στις 20 Ιουνίου 2017, είχε συμφωνηθεί (πάλι με υπογραφή Τσίπρα), η πρώτη φάση! Αυτή αναφερόταν και στο συγκεκριμένο κείμενο συμπερασμάτων του 2019. Κατά την πρώτη φάση, λοιπόν, είχε δημιουργηθεί μια περιφερειακή μονάδα συντονισμού, με εμπειρογνώμονες εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας που είχαν τοποθετηθεί στο Μάλι, αλλά και στις αντιπροσωπίες που διατηρεί η ΕΕ στις υπόλοιπες χώρες της G5 Σαχέλ (Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ).

Μάλιστα, από τον Νοέμβριο του 2017, επί Τσίπρα δηλαδή, το συντονιστικό κέντρο άρχισε να λειτουργεί υπό την ευθύνη του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. Και έκτοτε παρέχει μια γενική εικόνα αφενός των αναγκών που έχει η στρατιωτική κοινή δύναμη της G5 και αφετέρου των δυνητικών προσφορών στρατιωτικής στήριξης από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους χορηγούς.

Για την δεύτερη φάση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει (με την συμμετοχή Τσίπρα, για να μην ξεχνιόμαστε) την «έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του στρατιωτικού και αστυνομικού σκέλους της κοινής δύναμης της G5 Σαχέλ, ώστε να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί η περιφερειακή διασυνοριακή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας».

Λίγους μήνες αργότερα, στις 13 Μαΐου 2019 – πάντα επί Τσίπρα – το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε και πάλι συμπεράσματα για το Σαχέλ! Και τι έλεγαν;

Η στρατηγική προτεραιότητα και η Κοινή Δύναμη

Μα ότι «το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της»!

Δηλαδή, ο Τσίπρας είχε συνομολογήσει ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα όχι μόνο για την ΕΕ γενικά, αλλά και για ένα προς ένα τα κράτη μέλη της – επομένως και την Ελλάδα.

Και στα συμπεράσματα εκείνα επαναλαμβάνονταν τα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας, της τρομοκρατικής απειλής, της εξτρεμιστικής βίας και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει αρνητικά τους φυσικούς πόρους και πυροδοτεί τις τοπικές συγκρούσεις, της ενδημικής φτώχειας, της έντονης δημογραφικής δυναμικής, της περιορισμένης κοινωνικοοικονομικής συνοχής, της επισιτιστικής ανασφάλειας, της αύξησης των μεταναστευτικών πιέσεων και της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ (και ο Τσίπρας, εντάξει;) υπενθύμιζαν πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνδράμουν για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας της κοινής δύναμης της G5 Σαχέλ, έχοντας ήδη διαθέσει 147 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης για την Κοινή Δύναμη.

(Εδώ να σημειώσω πως γινόταν αναφορά και στο συνολικό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την περιοχή, ύψους 8 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2020).

Δηλαδή ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει για ευρωπαϊκή Κοινή Δύναμη!

Και έναν μήνα αργότερα, στις 25 Ιουνίου 2019 – λίγο πριν από τις εκλογές, δηλαδή - το Συμβούλιο ενέκρινε και πάλι συμπεράσματα για το Μάλι και το Σαχέλ, επαναλαμβάνοντας «τη στρατηγική και ολοκληρωμένη δέσμευση της ΕΕ έναντι της περιοχής του Σαχέλ» και επαναβεβαιώνοντας ότι «η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες σταθεροποίησης των χωρών της G5 Σαχέλ ως βάση για την ανάπτυξη της περιοχής».

Καταλάβατε; Στρατηγική και ολοκληρωμένη δέσμευση!

Άμεση σύνδεση με την Μεσόγειο!

Η κατάσταση στο Σαχέλ είναι δραματική εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Μιλάμε για μια λωρίδα γης που βρίσκεται νότια της ερήμου της Σαχάρας και διαπερνά δέκα αφρικάνικές χώρες: Βόρεια Σενεγάλη, Μαυριτανία, Μάλι, βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ, Σουδάν, βόρεια τμήματα Νοτίου Σουδάν και Ερυθραίας.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη λωρίδα που συνδέει την υποσαχάρια Αφρική και την λεκάνη της Μεσογείου.

Ακριβώς λόγω της ισλαμικής τρομοκρατίας και των εμφυλίων συρράξεων, αλλά και μιας ξηρασίας που επιμένει εδώ και δέκα περίπου χρόνια, 10 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα και ανάμεσά τους 1,5 εκ. παιδιά!

Το λαθρεμπόριο όπλων και η διακίνηση των ναρκωτικών πάνε σύννεφο, διάφορες φυλές που ανήκουν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό έχουν μετατρέψει την περιοχή σε τσιφλίκι τους, σημειώνονται συνεχείς απαγωγές Ευρωπαίων και είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει λύση, τότε απειλείται ολόκληρη η Μεσόγειος.

Πρωτοφανείς φρικαλεότητες, Επείγουσα Κατάσταση, μεταναστευτικές πιέσεις

Η βία στην περιοχή είναι πρωτοφανής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να διαλέγουν τον δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Από το 2011, όταν ξεκίνησαν οι ένοπλες συγκρούσεις στο Μάλι, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση για να αποφύγουν τις φρικαλεότητες: Μαζικές εκτελέσεις, βιασμοί, κλειστά σχολεία με 700.000 μαθητές εκτός εκπαίδευσης, απίστευτη φτώχεια, έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, χωρίς καθαρό νερό και χωρίς τροφή, αφού το 80% των εδαφών έχουν πλήρως ξηρανθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στις 23 Ιουνίου του 2021 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε «Επείγουσα Κατάσταση στο Σαχέλ».

«Η επείγουσα κατάσταση στο Σαχέλ είναι μία ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, όπου η φρικιαστική βία κατά των ευάλωτων πληθυσμών έχει ενδημικό χαρακτήρα. Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα με ένα περιεκτικό και συνολικό πλάνο το οποίο στην καρδιά του θα έχει την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων», ανέφερε ο Φιλίππο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ ζητά αντιτρομοκρατική δύναμη

Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πρόσφατα πως υπάρχει κίνδυνος επανάληψης του αφγανικού σεναρίου και να φουντώσει ο τζιχαντισμός και εκεί, με τους τοπικούς φανατικούς αφέντες του πολέμου να μιμούνται τους Ταλιμπάν.

Ζήτησε μάλιστα να ενισχυθούν οι «μηχανισμοί ασφάλειας» στην περιοχή.

«Υπάρχει κάτι καινούργιο στον κόσμο, πολύ επικίνδυνο», είπε στις 10 του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Γκουτέρες. «Υπάρχουν φανατισμένες ομάδες, με ιδεολογία που υπαγορεύει ότι ο θάνατος, για παράδειγμα, είναι κάτι επιθυμητό, οργανώσεις διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα. Και βλέπουμε στρατούς να αποσυντίθενται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι μ` αυτές. Αυτός ο κίνδυνος είναι αληθινός, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον αντίκτυπό του στην τρομοκρατική απειλή και τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα πρέπει να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «στο Σαχέλ η Γαλλία θα μειώσει την παρουσία της, μαθαίνουμε πως το Τσαντ θέλει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη ζώνη των συνόρων των τριών χωρών. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω αγώνα για να ιδρυθεί αφρικανική αντιτρομοκρατική δύναμη, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, δυνάμει του Κεφαλαίου 7 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει τη χρήση βίας) και με κατανεμημένους πόρους, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί αντίδραση ανάλογη του επιπέδου της απειλής».

Ο Σάντσεθ αυξάνει την ισπανική στρατιωτική παρουσία

Αλλά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα (ο οποίος έχει υπογράψει τα πάντα και με τα δυο του χέρια και τώρα παριστάνει τον αγεωγράφητο), τώρα το Σαχέλ είναι πολύ μακριά! Και μάλιστα την ώρα που όλοι έχουν συμφωνήσει (και ο Τσίπρας) πως η κατάσταση εκεί απειλεί την Μεσόγειο, δηλαδή πολύ κοντά μας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως, αν δεν γίνει κάτι να ειρηνεύσει και να βοηθηθεί η περιοχή, όλος αυτός ο κόσμος που δεινοπαθεί θα βρεθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έχει την ίδια γνώμη ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που, στις 30 Ιουνίου 2020, μαζί με την Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν συναντήθηκαν στη Μαυριτανία με τους ηγέτες των πέντε χωρών του Σαχέλ. Αντικείμενο των συνομιλιών τους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια περιοχή που επιβαρύνεται από τον τζιχαντισμό και την ακραία φτώχεια.

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν σταματά ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη Μαυριτανία και ολόκληρο το Σαχέλ σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή», είπε ο Μακρόν.

«Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε τους συμμάχους μας, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, σε αυτό το αναμφίβολα πολύ σημαντικό καθήκον για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Σάντσεθ, ο οποίος ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Ισπανία θα αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία και τις επενδύσεις της στο Σαχέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι «διακυβεύεται η ασφάλεια όλων».

Στη συνάντηση εκείνη είχαν διαδικτυακά λάβει μέρος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Γαλλία έχει στρατιωτικά δεσμευτεί στο Σαχέλ εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια, με μια δύναμη 5.000 στρατιωτικών στελεχών. Και στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον Σαχράουι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα», σημειώνοντας μια μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Πολύ μακριά» για τον Τσίπρα, πολύ κοντά στον χάρτη!

Απέναντι στην υπαρκτή αυτή απειλή, απέναντι σ’ αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή, ο κ. Τσίπρας που ως πρωθυπουργός συμφωνούσε σε κοινή δράση, τώρα, από την αντιπολίτευση, διαφωνεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται ανθρωπιστές μόνο στα λόγια. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ποντάρουν στο γεγονός ότι ο κόσμος που τους ακούει πιθανόν να μην γνωρίζει την ζοφερή πραγματικότητα. Ούτε πόσο κοντά μας βρίσκεται!

Οπότε, μπορούν να λένε πως το Σαχέλ βρίσκεται… πολύ μακριά από την ελληνική και την γαλλική επικράτεια!

Τόσο μακριά, που οι τζιχαντιστές όποτε θέλουν μπορούν να… πλύνουν τα πόδια τους στην Μεσόγειο…