Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής, με κυβερνητική στήριξη, ώστε η ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία να έχει ουσιαστική συμμετοχή, τόσο σε ποιοτικό, όσο και σε ποσοτικό επίπεδο, στο τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα, με ακρογωνιαίο λίθο τις φρεγάτες Belharra, εξέφρασε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, τονίζει σε ανακοίνωση της η διοίκηση του ΒΕΠ, δημιουργούνται οι συνθήκες για την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής αλλά και της ναυπηγικής βιομηχανίας.
«Η υπογραφή της συμφωνίας και η προοπτική ναυπήγησης σύγχρονων φρεγατών, σε συνδυασμό με μια σειρά από μικρότερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν είτε σε αναλώσιμα υλικά, είτε σε επισκευές υφιστάμενων μονάδων επιφανείας (όπως είναι οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ) αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία -των τελευταίων σαράντα ετών- προκειμένου να ανασυνταχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και μαζί της ό,τι έχει απομείνει ζωντανό από τη ναυπηγοεπισκευή», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Γεώργιος Παπαμανώλης- Ντόζας.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «με βάση την καλή διάθεση που έχει αναπτυχθεί ήδη από την εκπεφρασμένη βούληση του πρωθυπουργού να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία, αλλά και μετά την επιστολή που έστειλε η γενική διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στην ανάλογη γενική διεύθυνση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, διαμορφώνεται το πεδίο ώστε να αναληφθεί έργο όχι μόνο στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως να προκύψουν συνέργειες και συνεργασίες διεθνούς χαρακτήρα».
Το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας μάλιστα επέμεινε πως τα όποια οικονομικά προβλήματα που άφησε η δημοσιονομική κρίση μετά το 2010, στον κλάδο των επιχειρήσεων, θα αντιμετωπιστούν μόνο με εξωστρέφεια και σαφές στίγμα στη διεθνή αγορά. «Πρέπει η κυβέρνηση να εντείνει τις ενέργειές της ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας στην διεθνή αλυσίδα υποκατασκευαστών και συνεργατών τόσο των γαλλικών, όσο και των άλλων εταιρειών που εμπλέκονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα που δρομολογούνται, όχι μόνο στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΒΕΠ.
«Εκτός από τις αναγκαίες πρόνοιες που απορρέουν από τη Συμφωνία για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support) υποστήριξη των νέων φρεγατών Belharra, μαχητικών αεροσκαφών και των άλλων οπλικών συστημάτων και θα κρατήσει τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες, υπάρχουν και μια σειρά από υποπρογράμματα που συζητούνται και εγκρίνονται από την Διαρκή Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής στα οποία επίσης είναι απαραίτητη η συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών του κλάδου», τόνισε σε δήλωση του ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΒΕΠ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η συμμετοχή ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων σε εξοπλιστικά προγράμματα σημαίνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μηχανισμούς επιχειρησιακής αυτονομίας και φυσικά απαραίτητους κρίκους στην εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να προβλεφθούν πιθανές αστοχίες στην παραλαβή, την αποθήκευση ή την παράδοση των υλικών».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ https://www.onalert.gr/