Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, το νέο αυτό “ελληνογαλλικό AUKUS”, το οποίο ανοίγει την αυλαία για ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας πράξη το περιβόητο “Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία”
Στις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων:
"Η Ελλάδα δεν έδειξε πολεμοχαρή στάση το καλοκαίρι του 2020 , και εμείς δείξαμε πως είμαστε αλληλέγγυοι της Ελλάδας η οποία είναι στην πρώτη γραμμή σε μια περιοχή που πλήττεται , που έχει υψηλό ενεργειακό ρόλο.
Έχουμε κάθε δικαίωμα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να εξασφαλίσει τη εδαφική της ακεραιότητα καθώς επίσης και να την βοηθήσουμε σε περίπτωση που δεχθεί επιθετική ενέργεια. Οι Ευρωπαίοι να βγουν από την αφέλεια. Όταν δεχόμαστε πίεση από δυνάμεις που προκαλούν πρέπει να δείξουμε πως αμυνόμαστε"Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα εξής αναφορικά με τη συμφωνία:
“Αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρό μας. Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία, την αυτόνομη απόκριση της Ευρώπης στις προκλήσεις. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, διαθέτοντας τα μέσα την βούληση και την επιρροή ώστε να εγγυάται την ειρήνη κι η οποία θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη”
Ποιές όμως θα είναι οι συνέπειες για την Τουρκία και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την Ελληνογαλλική στρατηγική αμυντική συνεργασία;
Ιστορικά στοιχεία
Η ιστορία διδάσκει αλλά και επαναλαμβάνεται. Αυτό φαίνεται να επαληθεύεται πλήρως από ην πορεία των σχέσεων Γαλλίας-Ελλάδας στο διάβα της ιστορίας, όπου οι δύο χώρες ήταν πάντα σύμμαχες και ποτέ αντίπαλο.
Στην επανάσταση του 1821 η Γαλλία μαζί με τη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία, με την ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου και την ολοκληρωτική καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ, ήταν εκείνες που έγειραν την πλάστιγγα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Αργότερα στους δύο Παγόσμιους πολέμους Ελλάδα και Γαλλία πολέμησαν ως σύμμαχοι δίπλα-δίπλα.
Το 1974 ο μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήρθε στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταπολίτευσης και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας , με το γαλλικό Προεδρικό αεροσκάφος του προσωπικού του φίλου και μεγάλου φιλέλληνα Βαλερί Ζισκάρ Ντεσταίν.
Ακολουθεί μετά από λίγο η αγορά από την Ελλάδα των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage τα οποία εγγυήθηκαν και εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μας από την πάντοτε προκλητική και επιθετική Τουρκία.
Η Ελλάδα εντάσσεται τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας
Σύγχρονο σταθμό των ελληνογαλλικών σχέσεων αποτέλεσε η είσοδος της χώρας μας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας , του οποίου έγινε πλήρες μέλος στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2006, κατά την Διυπουργική Διάσκεψη της Γαλλοφωνίας, στο Βουκουρέστι, στην οποία παρέστη ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαλινάκης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (γαλλικά: Organisation internationale de la Francophonie) είναι ένας διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι. . Το σύνθημα του οργανισμού είναι égalité, complémentarité, solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη).
Ο εν λόγω Οργανισμός δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής, και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης.
Αποτελείται από διάφορους λαούς οι οποίοι πέρα από τις διαφορές τους, τρέφουν μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία: να δημιουργήσουν αληθινά κράτη δικαίου και να προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.
Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων
Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων για την Ελλάδα, όπου οι Πρόεδροι Ολάν και Σαρκοζί, πάντα υποστήριζαν τη χώρα μας δρώντας ουσιαστικά και αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο του καταστροφικού για την χώρα μας Greekxit.
Έτσι επαληθεύθηκε για μια ακόμη φορά το τόσο σοφό και διαχρονικό ρητό των αρχαίων Ελλήνων "Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις¨" που σε νεοελληνική απόδοση λέει ότι τον πραγματικό φίλο σου τον καταλαβαίνεις στα δύσκολα που σου συμπαραστέκεται.
Αυτή η πραγματική φίλη της Ελλάδας ήταν η Γαλλία, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ και τον τότε Πρόεδρό της Ομπάμα συνέβαλαν αποφασιστικά στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Η περίοδος Μακρόν
Ο νυν Πρόεδρος της αδελφής χώρας Γαλλίας δεν υστέρησε σε σχέση με τους προκατόχους του, αποδεικνύοντας ότι οι ρίζες της Γαλλοελληνικής φιλίας είναι βαθιές και ιστορικές.
Ο Μακρόν ήταν εκείνος που έβαλε πλάτη το δύσκολο περσινό καλοκαίρι απέναντι σε έναν επιθετικότατο και απρόβλεπτο Ερντογάν σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Στη συνέχεια η χώρα μας προέβη στην αρχική αγορά μαχητικών Rafale 4+ την οποία με τη νέα συμφωνία επέκτεινε έτσι ώστε τελικά η Ελλάδα να αποκτήσει συνολικά 24 μαχητικά του εν λόγω τύπου.
Παράλληλα η χώρα μας αποκτά σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεκριμένες φρεγάτες με το ραντάρ τους μπορούν να ανιχνεύουν οποιαδήποτε εναέρια απειλή σε απόσταση 200 χιλιομέτρων περιμετρικά της θέσης τους, παρέχοντας αντιαεροπορική κάλυψη σε τεράστια θαλάσσια περιοχή.
Οι φονικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι που διαθέτει είναι άκρως αποτελεσματικοί, εναντίον οποιασδήποτε εναέριας απειλής, ενώ οι ανθυποβρυχιακές τους δυνατότητες είναι τεράστιες αφού ανιχνεύουν ακόμη και τα σύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει η χώρα μας κλάσεως Παπανικολή.
Παράλληλα στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα υπόλοιπα φίλια μέσα ναυτικά-αεροπορικά-χερσαία, αυξάνοντας κατακόρυφα της αποτελεσματικότητά τους, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κύρια Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 121 μ
Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group.
Ειδικότερα, οι φρεγάτες FDI Belharra διαθέτουν ραντάρ Sea Fire με εμβέλεια 200 χλμ γύρω από το πλοίο. Επίσης αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, πανίσχυρους πυραύλους επιφανείας EXOCET και κορυφαία ανθυποβριακά σόναρ CAPTAS 4 και KINGKLIP. Τα εν λόγω σόναρ μπορούν να εντοπίσουν υποβρύχια πολύ σύγχρονης τεχνολογίας σαν αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και που επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία σε λίγους μήνες.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
H Ελλάδα αποκτά αεροναυτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας
Είναι πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα αποκτά αεροναυτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας, αφού η χώρα μας θα διαθέτει 24 μαχητικά Rafale 4+ γενιάς , έναντι της Τουρκίας, θα έχει αναβαθμίσει τα F-16 της σε Viper στις ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας η οποία θα προβεί σε εγχώρια υποδεέστερη σαφώς αναβάθμιση του γερασμένου στόλου της των F-16 και θα έχει 3-4 φρεγάτες και 3-4 κορβέτες υπερσύγχρονες Γαλλικές , που σε συνδυασμό με τα Υποβρύχια κλάσης 214 (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, S-121 Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ / S-122 Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ / S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού στόλου και αεροπορίας.
Επιπλέον τα υπερσύγχρονα αεροναυτικά γαλλικά όπλα που αποκτά η Ελλάδα της δίνουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους βαθιά στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς και σε συνδυασμό με τα χερσαία συστήματα πυροβολικού που υπάρχουν στα νησιά μας, σε περίπτωση που η Άγκυρα μας επιτεθεί, να καταστρέψουν ολοσχερώς τις σταθερές-στατικές υποδομές, σε όλα τα λιμάνια των ακτών του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου, στέλνοντας στον πάτο της θάλασσας την "Γαλάζια Πατρίδα" και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού ο τουρκικός στόλος θα μπορεί να ελλιμενισθεί, εξοπλιστεί και επιδιορθώσει βλάβες του με μερική ασφάλεια μόνο στην Κωνσταντινούπολη και στα λιμάνια της στη Μαύρη θάλασσα....
Τέλος η ρήτρα παροχής αμυντικής βοήθειας της χώρας μας από τη Γαλλία σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία, αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι ιδιαίτερης βαρύτητας τόσο σε Αιγαίο, όσο και στην Α. Μεσόγειο, τόσο για το χρονικό διάστημα μέχρι να ενταχθούν πλήρως τα νέα αεροναυτικά οπλικά συστήματα στις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στο διηνεκές του χρόνου, αφού πλέον η Ελλάδα αποκτά έναν ισχυρότατο, αξιόπιστο σύμμαχο που θα την βοηθήσει εάν και όταν δεχθεί επίθεση ή λεονταρισμούς από την Τουρκία.