Μετά τον «ντόρο» που προκάλεσε στην διεθνή αγορά και στους αμυντικούς αναλυτές η αποκάλυψη του νέου προηγμένου ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς «Checkmate» στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας που προκαλούν απορία και σύγχυση αναφορικά με τους στόχους της Μόσχας για εξαγωγές.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της Διεθνής Αεροδιαστημικής έκθεσης MAKS-2021, όπου και «αποκαλύφθηκε» το νέο μαχητικό,
αναφέρθηκε ότι έχει ήδη «κλείσει μια συμφωνία» με έναν πελάτη, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε τονίσει πως: «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία του πρωτοτύπου αεροσκάφους Checkmate για στατικές δοκιμές. Το νέο μαχητικό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές ενός ξένου πελάτη».Οι δηλώσεις που ανατρέπουν τα δεδομένα
Έτσι, αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να «μαντέψουν» ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο «πελάτης» πέρα από την ίδια την Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας. Ωστόσο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, δήλωσε χθες στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum (EEF) ότι δεν έχει έρθει κανένα αίτημα από καμία χώρα για την αγορά του νέου ρωσικού μαχητικού.
Ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά «Όχι» σε σχετική ερώτηση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ο Τσεμέζοφ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε ο Τσεμέζοφ είπε ψέματα για την ζήτηση και την υφιστάμενη συμφωνία προμήθειας του Checkmate είτε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ δεν έχει…γνώση αυτής.
Ωστόσο, ο Τσεμέζοφ «εκτέθηκε» και από άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο. Ειδικότερα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει μόνη της την ανάπτυξη του νέου stealth ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Checkmate, χωρίς την συμμετοχή ξένων επενδύσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι: «Έχουμε ήδη έναν πλήρως καθορισμένο προϋπολογισμό για το μαχητικό και δεν εξαρτάται σε κανέναν βαθμό από ξένους πελάτες, οι οποίοι επίσης ζητούν ένα διθέσιο μαχητικό», ενώ υπενθυμίζεται ότι το Checkmate είναι μονοθέσιο.
Συνεπώς και η δήλωση του Μαντούροφ φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε πει ο Σεργκέι Τσεμέζοφ.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα και ο οπλισμός
Μετά την επίσημη παρουσίαση του μαχητικού τον Ιούλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της United Aircraft Corporation Γιούρι Σλύουσαρ δήλωσε πως οι πρώτες στατικές δοκιμές του νέου αεροσκάφους θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο, η παρθενική πτήση υπολογίζεται να γίνει το 202 ώστε να ξεκινήσει η σειριακή παραγωγή και να είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους πελάτες το 2026. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κατασκευάσει συνολικά 300 μαχητικά Checkmate τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ενώ τόνισε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά αντιθέτως έχει προκύψει από συγκεκριμένες μελέτες και αναλύσεις του επιχειρηματικού πλάνου για το αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Το μονοκινητήριο αεροσκάφος της Sukhoi θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57. Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και να λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.
Η τιμή και η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών
Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «διαταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών εάν λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι Ρώσοι. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, που αποτελεί τεράστια πρόβλημα για το Su-57, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35.
Επίσης, ο επικεφαλής σχεδιασμού του νέου stealth μαχητικού είπε ότι θα μπορεί να εμπλακεί και να επιτεθεί παράλληλα με έξι εχθρικούς στόχους, αξιοποιώντας προηγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και το ενσωματωμένο ραντάρ AESA, ενώ ακόμα το Checkmate θα μπορεί να παρακολουθεί 30 εναέριους στόχους και δύο χερσαίους ή ναυτικούς στόχους ταυτόχρονα. Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης.
Θα υπάρξει και «μη επανδρωμένη» έκδοση
Ως προς τα λειτουργικά συστήματα, αξιοσημείωτη είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης. Επίσης, το πιλοτήριο θα είναι εξοπλισμένο με μοναδικές πανοραμικές οθόνες αισθητήρων που εμφανίζουν την κατάσταση όλων των συστημάτων και παρέχουν υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, τους στόχους και τις απειλές για το situational awareness του πιλότου.
Τέλος, η United Aircraft Corporation ανακοίνωσε ότι εργάζεται στην μη επανδρωμένη έκδοση του νέου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Checkmate, με τον CEO της εταιρείας να εκφράζει την πεποίθησή του ότι η εν λόγω μη επανδρωμένη εκδοχή του θα τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών χωρών ή ακόμακ αι της ίδιας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Με πληροφορίες από: TASS / Defense World | Φωτογραφίες Reuters