Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ρεαλιστικής προσέγγισης”, είπε ο Ερντογάν που έκανε και παράπονα , γιατί τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν τη δυνατότητα να ακούγεται ο νόμιμος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κι όχι ο τοποτηρητής του στην κατεχόμενη Κύπρο.
“Για μια λύση, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού”, είπε ο Ερντογάν καλώντας “ τη διεθνή κοινότητα να αξιολογήσει τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις”.
Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο είπε ότι “η διατήρηση του ήρεμου κλίματος είναι προς το κοινό μας συμφέρον”. Τότε τι κάνουν οι τουρκικές φρεγάτες στην Κρήτη;
“Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.Για αυτό, είναι απαραίτητο, πρώτα απ ‘όλα, να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, να αγνοείται”, υποστήριξε.
Παίζοντας το ρόλο του ειρηνοποιού επανέλαβε την πρόταση για «Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου», “στην οποία όλοι οι παράγοντες της περιοχής θα λάβουν μέρος σε διάλογο και συνεργασία”.
Για διμερή διάλογο έκανε λόγο και για το Αιγαίο. “Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου.
Διατηρούμε επίσης την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο Ερντογάν.