10.9.21

Το πραγματικό μάθημα της καταστροφής του Αφγανιστάν


Besa Κεντρικό Έγγραφο Προοπτικών No. 2.150, 10 Σεπτεμβρίου 2021

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το Αφγανιστάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ακόμη και μια υπερδύναμη δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο εναντίον ενός πληρεξουσίου, εφόσον αρνείται να αντιμετωπίσει την εξουσία που την υποστηρίζει. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων που διεξάγεται εναντίον του από το Ιράν μέσω των περιφερειακών πληρεξουσίων του Χεζμπολάχ και Χαμάς.

Οι σπόροι της ταπεινωτικής αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν τέθηκαν την 9/11, λίγο μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα .

  

Οι Ταλιμπάν ιδρύθηκαν το 1980 ως κοινή προσπάθεια ΗΠΑ-Πακιστάν-Σαουδικής Αραβίας για την καταπολέμηση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν λίγο μετά την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979.

Το Πακιστάν παρείχε τη γεωγραφική βάση και μια σχεδόν ατελείωτη προσφορά εργατικού δυναμικού, κυρίως παστούν, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 40-45% του Αφγανιστάν και περίπου το 20% του Πακιστάν. Περίπου το 85% από αυτούς ζουν στο "Παστουνιστάν", το οποίο διασχίζει τη γραμμή Durand. Οι ΗΠΑ παρείχαν τα όπλα, ενώ η Σαουδική Αραβία παρείχε τη χρηματοδότηση για την αγορά αυτών των όπλων και την κάλυψη των εξόδων συντήρησης των αφγανικών στρατοπέδων προσφύγων στο Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν που κυριαρχούνται από τους Παστούν αναδείχθηκαν γρήγορα ως το μεγαλύτερο και καλύτερα οπλισμένο συστατικό των Μουτζαχεντίν,της οργάνωσης-ομπρέλα των Αφγανών ανταρτών που πολεμούν τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σοβιετική αποχώρηση, οι διυπηρεσιακή υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν(ISI)συνέχισαν να υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν στον αφγανικό εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν είχαν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα. Η πακιστανική βοήθεια αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της νίκης των Ταλιμπάν επί των πρώην λιγότερο ριζοσπαστικών εταίρων των Μουτζαχεντίν.

Το Πακιστάν έκανε μια μεγάλη επίδειξη εγκατάλειψης των Ταλιμπάν μετά την 11η 11η Αι. Συνειδητοποιώντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης των αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν αυτοκτονική και θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ζωτικής συμμαχίας του Πακιστάν με τις ΗΠΑ, ο στρατός του Πακιστάν έπεισε τους Ταλιμπάν να υποχωρήσουν χωρίς μάχη στο Πακιστάν, όπου, υπό την εποπτεία της ISI, τους επετράπη να στήνουν στρατόπεδα και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης.

Το Πακιστάν, με την οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισε να διατηρεί τους Ταλιμπάν ως μια βιώσιμη δύναμη που θα αναπτυχθεί όταν, με την πάροδο του χρόνου, οι "ΠΑ θα κουραστούν από τον ατελείωτο πόλεμο στη χώρα και θα αρχίσουν να απεγκλωβίζονται. Επιπλέον, το Πακιστάν συνέχισε να παίζει διπλό παιχνίδι με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στο δίκτυο Haqqani που υποστηρίζεται από την ISI να συνεχίσει να λειτουργεί στο Πακιστάν. Ο Χαλίλ Χακάνι, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είχε αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο κεφάλι του ως καταζητούμενος τρομοκράτης, ήταν από καιρό τακτικός επισκέπτης στα κεντρικά γραφεία της ISI, είναι τώρα ένας από τους νέους κυβερνήτες του Αφγανιστάν.

Είναι σαφές ότι ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο του 2021, εάν οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει σαφές στο Πακιστάν ότι εάν δεν εξασφάλιζαν ότι οι Ταλιμπάν θα επέτρεπαν μια ειρηνική και ομαλή αποχώρηση όλου του προσωπικού των ΗΠΑ και των Αφγανών συμμάχων τους που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα υπήρχε κόλαση για να πληρώσουν, αυτή η πανωλεθρία δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν απεριόριστη επιρροή στο Πακιστάν, από την επιβολή καταστροφικών κυρώσεων έως την ευρεία υπαινιγμό ότι θα δώσουν στην Ινδία το πράσινο φως για την ανακατάληψη των τμημάτων του Κασμίρ(Γκίλγκιτ-Βαλτιμόρη)που βρίσκονται υπό μη αναγνωρισμένη πακιστανική κατοχή από το 1948. Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς μεταξύ πακιστανικών και αμερικανικών δυνατοτήτων, οι περιορισμένες πυρηνικές δυνατότητες του Πακιστάν θα ήταν άσχετες, επειδή 165 κεφαλές τοποθετημένες σε σχετικά μικρού βεληνεκούς (2.650 χιλιόμετρα) πυραύλους Shaheen-3 δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τις ΗΠΑ. Οι στρατηγοί του Πακιστάν μπορεί να έχουν chutzpah, αλλά είναι ικανοί επαγγελματίες, όχι μανιακοί αυτοκτονίας. Μπροστά σε μια αξιόπιστη απειλή των ΗΠΑ, θα επιδιώξουν διπλωματική λύση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έχασαν έναν πόλεμο εναντίον ενός πληρεξουσίου, αποφεύγοντας να αναλάβουν οποιαδήποτε ουσιαστική δράση κατά της εξουσίας πίσω από αυτόν. Η πιο προφανής περίπτωση είναι το Βιετνάμ, το οποίο ήταν σοβιετικός πληρεξούσιος. Παρά τα χρόνια άμεσης επίθεσης στο Βόρειο Βιετνάμ, δεν μπόρεσε να αναγκάσει το Ανόι να σταματήσει να βοηθά τους Βιετκόνγκ. Μόνο η παύση της σοβιετικής βοήθειας θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό, και επειδή οι "ΠΑ ήταν δικαιολογημένα απρόθυμες να διακινδυνεύσουν μια κρίση με την αντίπαλη πυρηνική υπερδύναμη, το Βιετνάμ κατάφερε τελικά να αναγκάσει τις "ΠΑ να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο Βόρειο Βιετνάμ, δεν θα νικούσε ποτέ αποφασιστικά τους Βιετκόνγκ. Το αποτέλεσμα ήταν μια ταπεινωτική αμερικανική αποχώρηση ακολουθούμενη από μια νίκη του Βόρειου Βιετνάμ.

The lesson for Israel is clear and ominous. For almost two decades, Iran has been conducting a two-front proxy war against Israel. Hezbollah is a total proxy of Iran and Hamas a partial one, as it also has to take into account the interests of the Turkish-Qatari-Muslim Brotherhood axis which do not always align with those of Iran.

Παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, η απειλή που συνιστούν οι πληρεξούσιοι του Ιράν συνεχίζει να εξελίσσεται σε ολοένα και πιο απειλητική. Αν και σαφώς ανίκανοι να νικήσουν το Ισραήλ, η ικανότητά τους να απαιτήσουν ένα όλο και πιο ακριβό τίμημα από το Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται, με ιρανική βοήθεια. Αυτό δεν θα αλλάξει όσο ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ γνωρίζει ότι μπορεί να πολεμήσει το Ισραήλ μέχρι την τελευταία σταγόνα λιβανέζικου αίματος και να είναι βέβαιος για την ασφάλεια του καθεστώτος του και του καθεστώτος του στην Τεχεράνη. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει ένα σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα συμβατικών όπλων έναντι ενός ιρανικού στρατού που έχει πληγεί από δεκαετίες αυστηρών διεθνών κυρώσεων, το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει ενέργειες που αποσκοπούν στην αποφασιστική ήττα ενός από τους πληρεξούσιους ή στην επιβολή ενός αρκετά υψηλού τιμήματος από το Ιράν για να το αναγκάσουν να επανεξετάσει τον πόλεμο μεσολάβησης κατά του Ισραήλ.

Στρατιωτικά, ο κύριος λόγος ήταν το ιρανικό πρόγραμμα πυραύλων, το οποίο, αν και εξακολουθεί να είναι εξοπλισμένο εξ ολοκλήρου με συμβατικές κεφαλές, φαίνεται ότι κατάφερε να αποτρέψει επαρκώς το Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει το μοναδικό πλήρως λειτουργικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας πολλαπλών επιπέδων στον κόσμο (Arrow, David's Sling και Iron Dome).

Αυτός δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος λόγος, καθώς στρατιωτικά, το Ισραήλ έχει την ικανότητα να νικήσει και τους δύο Ιρανούς πληρεξούσιους. Για να καταστραφεί η Χαμάς, το Ισραήλ θα πρέπει να επαναλάβει το καθεστώς της κατοχικής δύναμης της Γάζας ή να διασφαλίσει εκ των προτέρων ότι θα είναι διαθέσιμη μια πολυεθνική δύναμη κάποιου είδους και ικανή να αναλάβει την ευθύνη για τη Γάζα. Καμία τέτοια δύναμη δεν είναι πιθανό να δημιουργηθεί σύντομα. Μια μονομερής ισραηλινή κατοχή της Γάζας είναι δυνατή, αλλά θα απαιτούσε ένα απαγορευτικό τίμημα οικονομικά, διπλωματικά και από την άποψη της κοινής γνώμης.

Η καταστροφή της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε από το Ισραήλ να καταστρέψει το μισό Λίβανο, καθώς η Χεζμπολάχ είναι ένα κράτος μέσα σε ένα κράτος που είναι πιο ισχυρό από το ίδιο το νόμιμο κράτος. Στρατιωτικά μπορεί να γίνει, αλλά θα δημιουργούσε μια ανθρωπιστική καταστροφή και καταστροφή των δημοσίων σχέσεων. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ βάσισε την πολιτική του στον περιορισμό και τη διαχείριση, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές θυσίες και οι επιπτώσεις που θα συνεπαγόταν η εναλλακτική λύση είναι υπερβολικά δαπανηρές.

Το Αφγανιστάν παρέχει μια επιτακτική υπενθύμιση της ματαιότητας της καταπολέμησης ενός πολέμου δι' αντιπροσώπων, αποφεύγοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει την εξουσία που υποστηρίζει τον πληρεξούσιο, ακόμη και αν είστε η επιφανής παγκόσμια δύναμη, που εξακολουθούν να είναι οι "ΠΑ.

" προτεραιότητα του Ισραήλ πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσει σε μια κατάσταση όπου θα καταλήξει να αντιμετωπίζει έναν πληρεξούσιο που υποστηρίζεται από μια πυρηνική ένοπλη δύναμη. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να επανεκτιμήσει την τρέχουσα πολιτική περιορισμού. Πρέπει να διαμορφώσει μια νέα πολιτική που δεν θα βασίζεται στον περιορισμό των απειλών αλλά στην εξουδετέρωση των απειλών. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσουμε το Ιράν.

Όσο βαρύ και αν είναι το κόστος μιας τέτοιας πολιτικής, είναι σαφές ότι το κόστος της μη υιοθέτησης μιας τέτοιας πολιτικής, πολύ πιθανόν και δυστυχώς στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα είναι πολύ υψηλότερο. Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής πολιτικής του Ισραήλ δεν είναι εάν μπορεί να αντέξει το κόστος της εξάλειψης των απειλών, αλλά αν μπορεί να αντέξει οικονομικά να μην το κάνει.

Ο Jonathan Ariel είναι νοτιοαφρικανός ιθαγενής, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός πληροφοριών στο ANC και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Νέλσον Μαντέλα. Στο Ισραήλ ήταν συντάκτης ειδήσεων του Makor Rishon ,αρχισυντάκτης της Ma'ariv International , και αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Channel 2 News του Jerusalem Online.

https://besacenter.org/

---------------------------

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης