22.9.21

Ο ΟΗΕ πολύ αρνητικός με την Κύπρο, πολύ φιλικός με την Τουρκία…

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στη Νέα Υόρκη έφτασε το Σάββατο το βράδυ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Από χθες ξεκίνησε τις σημαντικές επαφές του.

Δεν είναι τα πράγματα ίδια, όπως τα παλιά καλά χρόνια, πριν δηλαδή από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Όλα είναι διαφορετικά πια. Στην αμερικανική μεγαλούπολη έφτασαν λίγοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους ο κ. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Θα έχει ενδιαφέρον και η δική τους συνάντηση μετά την υπουργοποίηση, εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, του πρώην στενού συνεργάτη του Κυπρίου προέδρου, Χρήστου Στυλιανίδη, αν και τα είπαν και στην Αθήνα. Ο κ.Αναστασιάδης δεν έχει χωνέψει ακόμα την πράξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

  • Οι ισχυροί της γης, αποδείχθηκαν μικροί μπροστά στην πανδημία που σαρώνει το σύμπαν. Και φυσικά, δεν άλλαξαν. Παραμένουν το ίδιο αλαζονικοί, το ίδιο διεφθαρμένοι. Δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας ιός, που έφυγε από κάποιο εργαστήριο, τους νίκησε και τους εξευτέλισε.

Ο κ. Αναστασιάδης επιδίωξε και θα έχει μερικές καλές συναντήσεις σε ένα περιβάλλον, βέβαια, που είναι επικίνδυνο, όχι μόνο λόγω της πανδημίας. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών παραμένει εξαιρετικά φιλική προς τις τουρκικές θέσεις και από κοινού με τους πάντα ανθέλληνες Βρετανούς δημιουργούν μύρια προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η αποχώρηση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δεν θα αλλάξει την πολιτική της Γραμματείας, ακόμα και αν τα «διαπιστευτήρια» της διαδόχου της, είναι σχετικά καλά. Η Τουρκία φρόντισε να επιτεθεί στην κ. Μελίσσα Πάρκ (Melissa Parke), πρώην πολιτικό από την Αυστραλία. Την κατηγορεί για αντιτουρκική συμπεριφορά, κάτι που δεν ισχύει. Ότι είχε δηλώσει η κ. Παρκ, ως εκπρόσωπος του πολιτικού κόσμου στη χώρα της, ήταν η αλήθεια. Τελικά κατάφερε και την …”έφαγε”!

Η Άγκυρα, διαμαρτύρεται ενώ γνωρίζει ότι φροντίζουν γι’ αυτήν οι αδιόρθωτοι Εγγλέζοι και ο πιο φιλότουρκος ίσως γενικός γραμματέας στην ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού. Και πάντα τίθεται το ερώτημα: Εμείς τι κάνουμε σε ότι αφορά κυρίως τους Βρετανούς; Διότι ο κ. Γκουτέρες, είναι μία άλλη ιστορία. Ήταν φίλος μας, υποτίθεται. Ηγέτης της αμαρτωλής «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, βρέθηκε σε καίριες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

Όταν εξελέγη στη θέση του Γ.Γ., οι διπλωμάτες στη Λευκωσία και στην Αθήνα πανηγύριζαν ότι θα αλλάξει η νοοτροπία στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Πόσο αφελείς αποδείχθηκαν. Βέβαια, στη διπλωματία η αφέλεια πληρώνεται.

  • Επαναλαμβάνουμε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεπέρασε σε φιλοτουρκισμό όλους τους προηγούμενους. Οπότε, δεν πρέπει να ανησυχούν οι Τούρκοι επειδή η κ. Μελίσσα Παρκ είπε και καμιά αλήθεια για την τουρκική κατοχή της Κύπρου. Θα είχαν φροντίσει οι Βρετανοί και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να επανέλθει στην ορθή γραμμή: η Τουρκία είναι το …θύμα και οι Ελληνοκύπριοι οι θύτες. Φυσικά, την τελείωσαν. Και αυτό αποτελεί πρόκληση για την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Οπωσδήποτε το σκηνικό παραμένει αρνητικό για την ελληνική πλευρά. Οι υποχωρήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα δεδομένα επί του εδάφους. Οπότε, και πολύ ορθά, ο κάθε ξένος διπλωμάτης σου λέει ότι αφού εσύ δεν υπηρετείς τα συμφέροντα σου και δεν τα προστατεύεις, περιμένεις να το πράξουμε εμείς;

Τον προηγούμενο μήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε κάποιες πρωτοβουλίες, έστειλε επιστολή στον κ. Γκουτέρες, έκανε πολλά και διάφορα, για να επιτύχει μία τριμερή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τι το ήθελε!

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι η τριμερής θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί και ο κατοχικός ηγέτης. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αφού μας είπε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την πραγματοποίηση μίας τριμερούς, στη συνέχεια την επιβεβαίωσε.

Και το ερώτημα που τίθεται πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αυτό: Με δεδομένες τις θέσεις της κατοχικής Τουρκίας και του υποτακτικού της στα κατεχόμενα, τι περιμένει να επιτύχει ο κ. Αναστασιάδης; Να αλλάξει θέση ο Τατάρ; Αποκλείεται. Εκτός εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί την απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κρατών, που ξαφνικά κερδίζει έδαφος στην Αθήνα, η οποία πάντα …ευελπιστεί ότι θα κλείσει το Κυπριακό και θα ησυχάσει το κεφάλι της.

  • Αλλά πως θα ησυχάσει, όταν η κατοχική Τουρκία θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα και ειδικά στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αν κλείσει δε το μέτωπο στο νησί, θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Ελλάδα και τότε το πρόβλημα για την Αθήνα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι εκπρόσωποι του ελληνικού πολιτικού κόσμου το «πιάνουν» το θέμα. Άλλωστε, μερικοί εξ αυτών δεν θεωρούν ότι μόνο η Κύπρος «κείται μακριά». Αλλά και το Καστελόριζο και γενικά το Αιγαίο.

Τον κ. Αναστασιάδη υποδέχεται η Ομογένεια της Νέας Υόρκης, όπως πάντα με σεβασμό στο θεσμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κυπριακές οργανώσεις πραγματοποιούν εκδήλωση, την ερχόμενη Παρασκευή προς τιμή του και αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του. Συνήθως βγάζει ειδήσεις.

Μία μεγάλη είδηση θα ήταν η μετάβαση του στην Ουάσιγκτον, όπως διαρρέεται από διπλωματικές πηγές. Με τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ προβλέπεται μία τόσο σημαντική συνάντηση που θα τον ανάγκαζε να επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα. Αν και ο Αμερικανός Πρόεδρος «χρωστά» στον κ. Αναστασιάδη… Όχι το ανάποδο. Αλλά, δυστυχώς, δεν θα ειδωθούν σε αυτό το ταξίδι…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όχι δεν συμφωνώ με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου να ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον του καθηγητή Ζωγραφικής, Γιώργου Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή, ομολογώ, ότι δεν γνωρίζω τις υποχρεώσεις των δασκάλων και των καθηγητών όταν προσλαμβάνονται στο δημόσιο. Υποθέτω πως αν έχουν υποχρεώσεις, ταυτόχρονα έχουν και δικαιώματα. Όπως η Ελευθερία της Έκφρασης. Ήμουν πάντα, και θα συνεχίσω να είμαι, εναντίον της κάθε είδους λογοκρισίας, και προσωπικά γνωρίζω τα όρια μου. Πρέπει να έχουμε γνώμη και πάντα πρέπει να την υποστηρίζουμε με επιχειρήματα. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει, για την περίπτωση του κ. Γαβριήλ:

«Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα».

Ο ίδιος δήλωσε στον Alpha ότι στο σχολείο είναι δίπλα και από τον ιερέα και σέβεται. «Θα κάνω και τον σταυρό μου και την προσευχή με τα παιδιά. Δεν έχει καμία σχέση η δουλειά μου η καλλιτεχνική, με την δουλειά που γίνεται στο σχολείο».

Πάντα είχα πρόβλημα με τα «πρέπει» και μέχρι σήμερα έχω πρόβλημα με αυτούς που επίτηδες προκαλούν για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Στην περίπτωση αυτή, και οι δύο πλευρές είναι «σκληρά» καρύδια: Και το κράτος, μέσω του υπουργείου Παιδείας, και ο δάσκαλος-καλλιτέχνης, ο οποίος υποστηρίζεται από την «αριστερή» νομενκλατούρα. Εύχομαι, και ελπίζω, τα θύματα αυτής της σύγκρουσης να μην είναι οι μαθητές.

Όπως λέμε στην Κύπρο… Και οι υπουργοί, και ο κ. Γαβριήλ, «καλά την έχουν»

https://hellasjournal.com/