18.9.21

Τα έδωσε όλα ο Βούτσιτς στον Ερντογάν


Ένα ακόμη βήμα για την προσέγγιση Βελιγραδίου-Άγκυρας έκανε ο Βούτσιτς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν αναγνώρισε ευθέως τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει η Τουρκία στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Σέρβος πρόεδρος πραγματοποιεί ανεπίσημη μονοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, αυτό όμως δεν είναι η μοναδική κίνησή του προς την γείτονα.

Στην σημερινή συνάντησή τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την οικονομική συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια. Αμέσως μετά, ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι «η φιλία ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Άγκυρα αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη σταθερότητα την περιοχή».

Στις δηλώσεις του προς τα σερβικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Ερντογάν βρέθηκαν οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υλοποίηση έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται με τουρκικά δάνεια, όπως ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο. Παραλλήλως επισήμανε ότι η Σερβία δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την Τουρκία και ανακοίνωσε τη σύγκλιση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βελιγράδι.

Εγκώμια Βούτσιτς στην Τουρκία 

«Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Σερβία» είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για την εμβάθυνση της συζήτησης σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Φρόντισε μάλιστα, στο σημείο αυτό, να επισημάνει ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη», αναγνωρίζοντας στην Άγκυρα ρυθμιστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που συνθέτουν τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι η επέκταση των καλών σχέσεων με την Τουρκία «εγγυάται την ασφάλεια». Σημείωσε επίσης, ότι η προσέγγιση της Σερβίας με την «υπερδύναμη στην περιοχή Τουρκία» βοηθά το Βελιγράδι στο να δημιουργήσει «μια πιο ορθολογική και καλύτερη σχέση με τους μουσουλμάνους διαφορετικών ομάδων, με τους Βόσνιους και όλους τους άλλους στην περιοχή μας, εν μέρει και με τους Αλβανούς». Επισήμανε τέλος, ότι «αυτά είναι σημαντικά πράγματα για εμάς», δηλαδή για την Σερβία.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του μήνα, επισκέφτηκε την Σερβία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου γενικού προξενείου της Τουρκίας στο Νόβι Παζάρ. Μάλιστα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο Ερντογάν, αφού είπε ότι η Τουρκία θα συνθλίψει του γκιουλενιστές (είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ έχει κάνει επιχειρήσεις απαγωγής και σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων), ευχαρίστησε τη Σερβία, τονίζοντας ότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν τον αγώνα της Άγκυρας ενάντια στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.


Όλο και πιο κοντά 

Στο Βελιγράδι βρέθηκε όμως στα μέσα Ιουλίου και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερσόι, ο οποίος στη διάρκεια της εκεί διήμερης παραμονής του έγινε δεκτός και από τον Βούτσιτς. Μάλιστα στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε  σερβική προεδρία αναφερόταν, ότι ο πρόεδρος Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς τον Ερντογάν για την προσωπική δέσμευση του στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Το Βελιγράδι δείχνει μάλλον “κουρασμένο” από τις συζητήσεις με την ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία του, καθώς αυτή απαιτεί επίπονες μεταρρυθμίσεις, ενώ βλέπει και την  τύχη των δύο υπό ένταξη χωρών, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Παραλλήλως δεν καλύπτεται από θέσεις που έχει εκφράσει και έχει υποστηρίξει η Δύση σχετικά με το Κόσσοβο.

Από την άλλη, ο Ερντογάν δράττεται πάντα της ευκαιρίας να καλύψει κάθε γεωπολιτικό κενό που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή, από την Μέση Ανατολή μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, αλλού με εισβολές, όπως στη Συρία, και αλλού με αποστολή μισθοφόρων, όπως στη Λιβύη, επιχειρεί να δημιουργήσει ζώνες επιρροής ή ακόμη και προτεκτοράτα. Στην Σερβία, το κάνει με την οικονομική διείσδυση, χρηματοδοτώντας έργα υποδομής, αλλά και με άλλες κινήσεις, όπως η πρόσφατη συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες των δύο χωρών να ταξιδεύουν μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας μόνον με το δελτίο ταυτότητας. Η πρωτοβουλία για αυτήν την ιδιότυπη Σένγκεν ανήκει στην Άγκυρα και έγινε αμέσως αποδεκτή από το Βελιγράδι.

https://slpress.gr/

-------------------

Επιμέλεια αναρτήσεως: Μιχάλης Τσολάκης