Περισσότερα από 650.000 στρέμματα τα καμένα σε Εύβοια, Αττική, Λακωνία - Έσωσαν μόνοι τους οι κάτοικοι τα χωριά τους
Το σχέδιο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων παραμένει στη λογική του «κόβω όλο το δάσος για να μην πάρει φωτιά», έτσι και η φωτιά που έκαψε (και συνεχίζει να καίει) τη χώρα μας αντιμετωπίστηκε... με SMS.
Μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, το επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς θέλει μετά το τέλος της καταστροφής να ισχυριστεί πως με Κ.Μητσοτάκη δεν είχαμε νεκρούς από τις φωτιές, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ πέθαναν πάνω από 100 άτομα.
Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα και ενώ η πυρκαγιά καίγεται πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν ως πρώτο θέμα τη φωτιά στο Μάτι και πως -υποτίθεται- μια γρήγορη εκκένωση του θα βοηθούσε στο να σωθούν αυτές οι ψυχές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο Αρχηγός Πυροσβεστικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Στέφανος Κολοκούρης, είναι κατηγορούμενος για το Μάτι, καθώς έχει ευθύνες για την καθυστερημένη επέμβαση της ΕΜΑΚ.
Η Ελλάδα λοιπόν καίγεται από τη Δευτέρα, μέχρι σήμερα δεν έχει παραιτηθεί κανείς, και η κυβέρνηση την αντιμετώπισε με SMS τα οποία καλούσαν τους πολίτες να εκκενώσουν. Σωστό μεν, αλλά όχι ολοκληρωμένο δε. Καθώς στη συνέχεια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευδαν για να κατασβήσουν τη φωτιά ήταν ελάχιστες, αποτέλεσμα αυτού ήταν να καούν τα πάντα.
Όπου σώθηκε κάτι ήταν εκεί που οι κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν. Οι εικόνες από την Εύβοια και κυρίως από το Πευκί είναι χαρακτηριστικές. Εκεί υπήρχαν ελάχιστοι πυροσβέστες- και καθόλου εναέρια μέσα, παρόλα αυτά οι κάτοικοι με υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάφεραν μόνοι τους να σώσουν την περιοχή.
Αν ακολουθούσαν τις εντολές της κυβέρνησης, τότε το Πευκί τώρα θα είχε τυλιχθεί στις φλόγες.
Περισσότερα από 650.000 στρέμματα τα καμένα σε Εύβοια, Αττική, Λακωνία
Έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα σύμφωνα με το αστεροσκοπείο.
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η χαρτογράφηση από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΕΑΑ της καμένης έκτασης με βάση την εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2, η οποία ελήφθη χθες στις 12:20, οδήγησε στην εκτίμηση ότι η καμένη έκταση στην Αττική υπολογίζεται σε 6.747 εκτάρια (περίπου 68.000 στρέμματα), κάπως μικρότερη από την εκτίμηση του meteo για 80.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System - EFFIS), στην Εύβοια περίπου το 38% των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις, στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε περίπου 34%, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζονται σε ένθετες εικόνες οι καμένες περιοχές με καφέ αποχρώσεις. Ιδιαίτερα στην ένθετη εικόνα της Βόρειας Εύβοιας φαίνεται ο καπνός από τις πυρκαγιές ενώ με κόκκινους και πορτοκαλί χρωματισμούς φαίνονται τα κυριότερα ενεργά μέτωπα, τόσο στα βόρεια του νησιού αλλά και νοτιότερα, προς το Τρούπι και τα Καλύβια.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΑΑ, τα επίπεδα των επιβλαβών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα) επανήλθαν σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Πάτρα, Ναύπακτος κ.ά.), καθώς και στη Μεσσηνία, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου από χθες είχαν βελτιωθεί σημαντικά, συνεχίζουν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές να είναι σε χαμηλά (κάτω των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα) ή σε ικανοποιητικά επίπεδα (10-20 μg/m3), ενώ σε μερικές βρίσκονται σε μέτρια επίπεδα (20-25 μg/m3).