Εικοσιοκτώ Αμερικανοί βουλευτές, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν στον οποίο ασκούν πίεση σχετικά με το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) της Τουρκίας.
Eκφράζουν την ανησυχία τους διότι η Τουρκία «έχει αποσταθεροποιήσει πολλές περιοχές στον πλανήτη και απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τους συμμάχους και του συνεργάτες μας», όπως αναφέρουν τα μέλη του Κογκρέσου.
Επικεφαλής της σχετικής πρωτοβουλίας των 28 μελών της αμερικανικής βουλής είναι ο Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος) και ο Ντέιβιντ Σίσιλιν (Δημοκρατικός). Η επιστολή περιέχει αρκετά αυστηρές εκφράσεις σχετικά με τις τουρκικές πρακτικές ενώ ζητεί σε βάθος ενημέρωση του κοινοβουλίου σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, καθώς φαίνεται ότι η τουρκική εταιρείαπου κατασκευάζει τα drones χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία.
Κατά τις δύο τελευταίες σχετικές συνεδριάσεις του Κογκρέσου, τόσο τα μέλη της Βουλής όσο και της Γερουσίας κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί πια δεδομένη την προνομιακή της σχέση με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε λάβει σοβαρά τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, αναφορικά με την αγορά των ρωσικών συστοιχιών S-400, που είχε ως αποτέλεσμα την εξαίρεση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών F-35 και την επιβολή κυρώσεων μέσω του περιώνυμου προγράμματος CAATSA, που αφορά σε αντιπάλους των αμερικανικών συμφερόντων.
Πλέον στο στόχαστρο μπαίνουν τα τουρκικά drones, για τα οποία οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ενδελεχή ενημέρωση από τον κ. Μπλίνκεν, μετά και τις σχετικές ερωτήσεις που ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.
«Από καιρό έχουμε δώσει στην Τουρκία πρόσβαση σε κορυφαίου επιπέδου στρατιωτική τεχνολογία. Είναι όμως επιτακτικό η χρήση της αμερικανικής τεχνολογίας να είναι συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες», δήλωσε ο κ. Σίσιλιν.
«Γι’ αυτό ζητούμε από τον υπουργό κ. Μπλίνκεν να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα των τουρκικών ντρόουν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία ή αποσταθεροποιεί περιοχές στις οποίες έχουν εθνικά συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής κ. Μπιλιράκης συνέκρινε το θέμα αυτό με τις κυρώσεις στην Άγκυρα μέσω του CAATSA:
«Όπως δράσαμε στις περιπτωσεις των F-35 και των S-400, το Κογκρέσο συνήλθε σε διακομματικό επίπεδο για να εξασφαλίσει ότι ο αμερικανικός οπλισμός και η τεχνολογία δεν χρησιμοποιούνται κατά τρόπον που να επηρεάζει αρνητικά την εθνική μας ασφάλεια ή να παραβιάζει τους νόμους μας».
Υπογράμμισε επίσης ο κ. Μπιλιράκης ότι «η Τουρκία έχει καταπατήσει την εμπιστοσύνη που της επέδειξε η αμυντική μας βιομηχανία, συνεπώς θέλουμε να μας ενημερώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για αυτό το πρόγραμμα των φονικών ντρόουν».
Με πληροφορίες από την Kathimerini
__________________
Μιχάλης Τσολάκης/ Efenpress