«Βόμβα» μεγατόνων από τον επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών, που επιχειρούν στις φωτιές της χώρας και συγκεκριμένα της Β.Εύβοιας.
.........................
Ο επικεφαλής των Ρουμάνων πυροσβεστών που ήρθαν στην Ελλάδα και έπιασαν αμέσως δουλειά στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια, μιλώντας σε κρατικό κανάλι της χώρας του υποστήριξε ότι απ΄ αυτά που είδαν έχουν καταλήξει σε δύο παρατηρήσεις:
• “Η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα”.
• “Επιχειρούσαν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει η φωτιά”.
Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα καταθέσουν σχετικό φάκελο με όλα όσα διαπίστωσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό NATURA.
Όσο για την πρόληψη; Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα.
Εκπαιδευμένοι πυροσβέστες
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες είναι κάτι παραπάνω από κομάντο. Είναι εκπαιδευμένοι σε κάθε πιθανή κατάσταση, έχουν αναπτύξει μεθόδους που συναντάς μόνο σε τάγματα στρατού που δρουν σε πεδία πολέμου και αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά όπως της αρμόζει: όχι σαν ένα φαινόμενο της φύσης, αλλά σαν έναν αντίπαλο που έχει μόνο σχέδιο Α, άρα μπορούν να εφαρμοστούν τακτικές για να αναχαιτιστεί. Έστω και με σταδιακό τρόπο.
Οι 112 πυροσβέστες με τα 23 ερπυστριοφόρα οχήματα, κατέφτασαν από τη Ρουμανία, πήγαν στον Προμαχώνα και από κει έχουν μεταφερθεί στα πύρινα μέτωπα με τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή αυτά που είναι στην Εύβοια.
Εκεί έστησαν δική τους βάση μέσα σε ένα βράδυ, έκαναν ανίχνευση εδάφους και περιοχής με drones, άπλωσαν μάνικες 60 μέτρων που ξεκινάνε από ποτάμια και πηγές νερού, τις οποίες προστάτευσαν στα σημεία που περνάνε από οδόστρωμα, έχουν ενδοεπικοινωνία στις στολές τους και είναι βέβαιο πως αν τους δινόταν ελευθερία κινήσεων θα είχαν καταφέρει να εμποδίσουν περισσότερο την εξάπλωση.
Η αρχαία πρακτική
Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ρουμάνοι αναρωτήθηκαν γιατί δε χρησιμοποιήθηκε η αρχαία πρακτική της παρεμπόδισης μιας φωτιάς με μια άλλη.
Θα θυμάστε κάποιοι ενδεχομένως πως τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Αυστραλία καιγόταν απ΄άκρη σ΄άκρη, οι Αβορίγινες συνεργάζονταν με την πυροσβεστική για να βάλουν φωτιές σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μην υπάρχουν τα υλικά που χρειάζεται η επελαύνουσα φωτιά για να αναπτυχθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό.
Αυτή ήταν και η πρώτη σκέψη των Ρουμάνων, οι οποίοι πήραν ως απάντηση ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το αποφασίσει το Δασαρχείο και να δώσει την εντολή. Ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές που κρίνονται στις άμεσες αποφάσεις, το δικό μας μυαλό λειτουργούσε με γραφειοκρατική σκέψη. Σε όλο τον πλανήτη εφαρμόζουν την τακτική των τεχνητών πυρκαγιών, εμείς όμως το έχουμε κρίνει ως απαγορευτικό.
Άξιος θαυμασμού ο τρόπος δράστης των Ρουμάνων πυροσβεστών
Ο τρόπος δράσης των Ρουμάνων πυροσβεστών, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας με σκοπό να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει την Εύβοια.
Η ανάρτηση υπό τον τίτλο «Κοιτάμε με δέος τους Ρουμάνουν πυροσβέστες» περιγράφει την οργάνωση, τα μέσα και το πώς δουλεύουν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες και πώς με τον τρόπο τους βοηθούν τη χώρα μας στις δύσκολες ώρες που περνά τις τελευταίες μέρες.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Κοιτάμε με Δέος Τους Ρουμάνους Πυροσβέστες
Ήρθαν Ρουμάνοι πυροσβέστες στην Εύβοια, με τα μηχανήματα και τα ερπυστριοφόρα τους. Έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο (το έχτισαν σε μια νύχτα) με τροφοδοσία και επιμελητεία, σήκωσαν drones, χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους, υπολόγισαν τον άνεμο και έβαλαν μέσα σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς, φοράνε στολές με ενδοεπικοινωνια ενώ η αστυνομία μας έχει ασύρματους της συμφορας, ξεδίπλωσαν μάνικες 60μετρες και παίρνουν νερό από τα άπειρα ρυάκια και από τοπικές δεξαμενές νερού, τις κάλυψαν με ειδικά προστατευτικά σε όποια σημεία περνούσαν από δρόμο ώστε να μην επηρεάζουν τα αυτοκίνητα και να μην επηρεάζονται από αυτά, ξανασηκωσαν drones και καθοδήγησαν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβεστες ώστε να περάσουν από τα καλύτερα σημεία για να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες, στήνουν γεφυράκια και είναι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι σαν τα μυρμήγκια. Ρωτάνε γιατί δεν σβήσαμε τη φωτιά με φωτιά, είναι διεθνής πρακτική και κατι που γινόταν στο συγκεκριμένο μερος στα χρόνια των τσιφλικιών. Γιατί δεν αφήνει το Δασαρχείο, απαγορεύεται και δεν έχει δικαιοδοσία κανείς, γι’αυτό. Respect στη Ρουμανία, λένε. Τη θεωρούσαν υπανάπτυκτη χώρα, λένε».