20.8.21

Ξεκίνησαν οι ανακλήσεις αδειών σε νευραλγικές ειδικότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις


Συνεχείς οι πτήσεις των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του επερχόμενου προσφυγικού ρεύματος Αφγανών, που είναι πολύ πιθανό να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία.

Συνεχείς οι πτήσεις των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron κατά μήκος της οριογραμμής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ και πτητικά μέσα της FRONTEX «οργώνουν» την περιοχή ειδικά της Δωδεκανήσου και πλωτά μέσα της τις ακτές των νησιών του βόρειου.

Σε Αλεξανδρούπολη και Λήμνο η Ελλάδα υψώνει και αερόστατα παρατήρησης ενώ στον Έβρο έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες σε διάφορα αποτρεπτικά έργα όπως ο φράχτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, έχουν ήδη αρχίσει και οι στοχευμένες ανακλήσεις αδειών σε νευραλγικές ειδικότητες που θα χρειαστούν για την διαχείριση της κατάστασης.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη θα επισκεφθούν σήμερα την Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού.

Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού).

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα θα τροφοδοτήσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες.

Αστυνομία, Λιμενικό και Ενοπλες Δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο.

Τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ. 

 

Εθελοτυφλούν οι Βρετανοί 

 

Όλα αυτά την ώρα που ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικ Κάρτερ δηλώνει πως ο κόσμος πρέπει να δώσει στους Ταλιμπάν την ευκαιρία για να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και μπορεί να ανακαλύψει ότι οι αντάρτες έχουν γίνει πιο λογικοί…

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή, πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση και να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους», δήλωσε ο Κάρτερ στο BBC. «Μπορεί οι Ταλιμπάν να είναι διαφορετικοί Ταλιμπάν από αυτούς που θυμούνται οι άνθρωποι από την δεκαετία του 1990».

«Μπορεί να ανακαλύψουμε, αν τους δώσουμε την ευκαιρία, ότι αυτοί οι Ταλιμπάν είναι πιο λογικοί, αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι μια ομοιογενής οργάνωση - οι Ταλιμπάν είναι μια ομάδα ανθρώπων από διάφορες φυλές, οι οποίες προέρχονται από όλο το Αφγανιστάν ».

https://www.pentapostagma.gr/