Αισθητή αρχίζει να είναι η πίεση ασκείται στο σύστημα υγείας λόγω των περατεταμένων υψηλών επιπέδων των ημερήσιων κρουσμάτων που σε συνδυασμό με τους μέτριους εμβολιαστικούς ρυθμούς και την επίδραση των θερινών διακοπών καθιστούν ολοένα και πιο μη ρεαλιστικό τον στόχο του τείχους ανοσίας.
Να σημειωθεί πως μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη του τείχους ανοσίας η οποία «σκαλώνει» λόγω της διάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της ομάδας για τα εμβόλια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Δέλτα καθιστά απίθανο την ανοσία της αγέλης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του Covid σημαίνει ότι είναι ουτοπική η προσέγγιση του ορίου που απαιτείται για την ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό. «Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι δεν είναι ιλαρά. Εάν το 95% των ανθρώπων εμβολιαστούν κατά της ιλαράς, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί στον πληθυσμό », αναφέρει.
Ενισχύεται η πίεση από τα νέα κρούσματα
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 226 διασωληνώσεις και 246 νέες εισαγωγές ασθενών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αισθητή αλλαγή και πάλι στα νοσοκομεία, προβλέποντας άμεση πίεση του ΕΣΥ αν συνεχιστούν τα νούμερα αυτά.
Πριν από μία εβδομάδα, στις 4 Αυγούστου οι διασωληνώσεις ανέρχονταν στις 192 και οι νέες εισαγωγές ασθενών 204 και στις 28 Ιουλίου, 144 διασωληνώσεις και 196 εισαγωγές.
Τα νέα κρούσματα ανήλθαν στις 3.475 σε 88.069 τεστ (προχθές 4.181 με 102.275) και η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 3,94%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 524.871. Επιπλέον, ακόμη 19 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 13.138.
Ανήσυχος για την αύξηση των κρουσμάτων εμφανίστηκε χθες ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ακόμη πιο υψηλούς δείκτες το φθινόπωρο.
«Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο στο τέλος Οκτωβρίου, που σημαίνει 6.500 κάποια στιγμή. Πολύ μεγάλος αριθμός, που δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Όταν φτάσεις τις 6.000 κρούσματα κάθε μέρα κάποια μέρα η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι πολύ σημαντική, θα φτάσουμε τις 600 – 700 κλίνες ΜΕΘ… Γιατί να φτάσουμε εκεί;», διερωτήθηκε για να καταλήξει πως χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό.
Ανησυχία για το Ηράκλειο
Την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου, εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες στο Ηράκλειο ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω του λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. Τα μέτρα είναι σε ισχύ από σήμερα το πρωί μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
«Το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει τόσα πολλά κρούσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε. Σε αυτό το κύμα, το Ηράκλειο έχει σπάσει τρεις φορές διαδοχικά το ανώτατο όριο. Είχαμε την πρόβλεψη ότι ίσως φτάσαμε κοντά στα 300 στο Ηράκλειο αλλά ήταν η χειρότερη πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μάλιστα, μας έδωσε μια ελπίδα το περασμένο 10ήμερο, μια μικρή ύφεση που είχαμε, που έδειχνε ικανό να σταματήσει την πανδημία σε αυτό το επίπεδο, πλην όμως φαίνεται ότι η ύφεση αυτή ήταν το εφαλτήριο για μια μεγαλύτερη αύξηση. Ελπίζω το lockdown να λειτουργήσει ώστε να βάλουμε μυαλό, να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σωστά», τόνισε ο κ. Τζανάκης μιλώντας σε τοπικό μέσο.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο των συνωστισμών και της μη τήρησης των προστατευτικών μέτρων. Όπως αποκάλυψε ο κ. Τζανάκης, υπάρχουν πολλά άτομα που δίνουν το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν τηρούν τα μέτρα ή είναι θετικοί και παρ' όλα αυτά συγχρωτίζονται με άλλους πολίτες. «Προτρέπω τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί. Έχουμε το φαινόμενο αρκετοί ιερείς να παρακούν την Ιερά Σύνοδο και να δημιουργούν συνθήκες υπερμεταδοτικές στις εκκλησίες και στις θρησκευτικές τελετές», σημείωσε.