13.8.21

"Μίνι" ανασχηματισμός στην Κυβέρνηση- Οι αλλαγές


 

Της Νίκης Ζορμπά

Αλλαγές στην Κυβέρνηση με χαρακτήρα "μίνι" ανασχηματισμού ανακοίνωσε πριν από λίγο το Μαξίμου. 

Με αφορμή την αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι:

-    Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
-   Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
-   Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
-  Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
-   Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Η Ορκωμοσία των νέων Υπουργών θα γίνει σήμερα, στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την αναδιάταξη των εσωτερικών δυνάμεων στο Μαξίμου, είχε προαναγγείλει ο Κ. Μητσοτάκης από χθες, όταν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε χαρακτηριστικά: 

"Ήδη -όπως ξέρετε- έχουμε αναδιατάξει και θα αναδιατάξουμε κι άλλο τις δυνάμεις μας εσωτερικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουμε έναν άνθρωπο, τον κ. Τριαντόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Και θα ήθελα οι πολίτες να μας κρίνουν για τα αποτελέσματα των όσων έχουμε εξαγγείλει και για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι για να προστατεύσουμε δάση και περιουσίες από την επόμενη μεγάλη φωτιά η οποία αναπόφευκτα θα έρθει".
 

Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του με τίτλο "Τα σενάρια του ανασχηματισμού και το ορόσημο της ΔΕΘ", το Capital.gr ανέφερε:

Πριν να σβήσουν οι φλόγες των πυρκαγιών έχουν ήδη ανάψει τα σενάρια για το πώς θα διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα, σε πολιτικό επίπεδο κυρίως, εκεί όπου ακόμη και μετά ( ή μάλλον κυρίως μετά) τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε , παρέμειναν ερωτήματα αναπάντητα, με κυρίαρχο: Πότε θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο οι ευθύνες. 

"Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρινίζοντας πως: "οι ευθύνες, ξέρετε, είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές, είναι επιχειρησιακές, είναι ατομικές, μπορεί να είναι συλλογικές. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη, μετά από καθαρό μυαλό" .

"Ορόσημο" για ανασχηματισμό η ΔΕΘ

Απάντηση η οποία σε συνδυασμό με την άρνησή του να απαντήσει εάν εξετάζει να γίνει η διαδικασία του καταλογισμού ευθυνών μέσω ενός ανασχηματισμού, "φούντωσε" το σενάριο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκεται προ των πυλών. Με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην ΔΕΘ, το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο κάθε πρωθυπουργού και ετήσια "αφετηρία" της κυβέρνησης , στις 10-12 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος για να ανάταξη μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και για ξεκαθάρισμα του τοπίου, δεν είναι άπλετος.

Εκεί εδράζονται και οι εκτιμήσεις- σενάρια ότι το "καυτό" μεσοδιάστημα προκειμένου να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές ο πρωθυπουργός είναι τα τέλη Αυγούστου έως  την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε ζήτησε από τον Κ. Τασούλα τη διεξαγωγή πο ημερησιας συζήτησης στη Βουλή στις 25 Αυγούστου για τις πυρκαγιές.

Χαρδαλιάς και Χρυσοχοίδης

Λόγω θέσης αμφότερων και ευλόγως, οι κκ Χαρδαλιάς και Χρυσοχοίδης βρίσκονται στο επίκεντρο των σεναρίων για την "τύχη" τους σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Καίτοι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ζητήσει παραιτήσεις επιμένοντας ότι υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και είναι προσωπική του υπόθεση ο επιμερισμός των ευθυνών, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε την αντικατάσταση και των δύο. 

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χαρδαλιά, παρότι δεν δέχθηκε καμία ερώτηση στην οποία να κατονομάζεται, ο κ. Μητσοτάκης τον επικαλέστηκε επανειλημμένως στις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, και δη με θετικό τόνο, προς επίρρωση συχνά των λεγομένων του ( όπως για παράδειγμα τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεσή της επιχειρησιακά η χώρα την ώρα των πολλαπλών πύρινων μετώπων). 

Αντιθέτως για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το πρωθυπουργικό μήνυμα ήταν κατά τι "αμφίσημο". Και τούτο γιατί απαντώντας σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους, ο ίδιος είπε πως "το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα", όπερ "αναγνώστηκε" σαν άδειασμα στον κ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος μόλις μια μέρα πριν, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ , δήλωσε ότι την κρίσιμη νύχτα βρισκόταν στην Αρχαία Ολυμπία "με τη μάνικα στο χέρι". 

Ωστόσο, σε ερώτηση που του απευθύνθηκε προσωπικά για τον κ. Χρυσοχοίδη, ο πρωθυπουργός, του παρέσχε στήριξη: "Ο ρόλος ενός Υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει. Είναι να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει. Όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει, διότι αυτή δεν είναι δουλειά του Υπουργού, είναι δουλειά των προϊσταμένων της  Πυροσβεστικής. Και πιστεύω ότι αυτό έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αυτό έκανε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό κάναμε όλοι με τον τρόπο μας. προτιμώ έναν Υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος", απάντησε επακριβώς ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ανασχηματισμός θα βρίσκεται έως ότου πραγματοποιηθεί στο επίκεντρο των σεναρίων αλλά σε κάθε περίπτωση έληξαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που είχαν ξαναφουντώσει μετά τις πυρκαγιές. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε - για μια ακόμη φορά- ερμητικά την εκλογολογία: 

" Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. δεν βλέπω σε καμία περίπτωση γιατί θα έπρεπε η Κυβέρνηση να αναζητήσει μια νωπή εντολή. Μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης".