Όποτε ακούμε για "συνομιλίες" Μητσοτακη- Ερντογάν, γιατί μας ζώνουν τα φίδια; Juan |
Της Κύρας Αδάμ
Ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να ζητήσει την επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν ύστερα από την σχετική "προτροπή" της Α. Μέρκελ- η οποία διανύει τις τελευταίες ημέρες στην καγκελαρία και επομένως ελάχιστα θα μπορεί στο μέλλον να κατευθύνει επισήμως τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η επικοινωνία με την Άγκυρα, με ελληνική πρωτοβουλία, είναι από τις ελάχιστες κινήσεις που μπορεί να κάνει η Αθήνα μπροστά στην επερχόμενη νέα προσφυγική/ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι Βρυξέλλες παριστάνουν την γηρασμένη κοιμωμένη του παραμυθιού και η Άγκυρα έχει ήδη κάνει «τα κουμάντα της»
για την έναρξη μεταφορών Αφγανών προσφύγων από τα τουρκικά εδάφη σ αυτά της Αλβανίας και των Σκοπίων, δηλαδή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, υπο την πλήρη ενθάρρυνση, αν όχι και εντολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α Μπλίνκεν προσωπικώς.Στην ημίωρη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι προφανές ότι εθίγη το προσφυγικό κύμα προ των πυλών, με την Αθήνα να μην μπορεί να επιβάλει εκ των πραγμάτων τη θέση της ότι δεν μπορεί να δεχθεί νέο προσφυγικό κύμα. Και με τον Ερντογάν , ομοίως να διαβεβαιώνει ότι η χώρα του «δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της ΕΕ», αλλά χωρίς να δεσμεύεται απέναντι στην Αθήνα ότι «θα την προστατεύσει» από νέους πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν και αυτοί να πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος.
Το σκηνικό για τη μεταφορά Αφγανών προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας , δηλαδή σε Αλβανία και Σκόπια έχει καλά στηθεί τις προηγούμενες ημέρες , ερήμην της Αθήνας.
Οι απολύτως αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ Μπλίνκεν– που βρίσκεται σε «ανοιχτά γραμμή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ – έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Αλβανία να «παραλάβει» προφανώς από την Τουρκία σε πρώτη φάση 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες και τα Σκόπια άλλους 10.000 πρόσφυγες, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΦ ΑΠΑΞ. Εξ ου και η επίσημη χθεσινή ανακοίνωση του Στεητ Ντιπάρτμεντ που πληροφορεί για την τηλεφωνική επαφή Μπλίνκεν – Ράμα και τις αμέριστες ευχαριστίες της Ουάσιγκτων για την «ανθρωπιστική προσφορά» της Αλβανίας.
Είναι ευνόητο ότι όλοι αυτοί οι πρόσφυγες δεν θα κοιτάζουν με τα κιάλια το ευρωπαϊκό έδαφος σε απόσταση αναπνοής , δηλαδή το ελληνικό έδαφος ,αλλά θα περάσουν με την πρώτη ευκαιρία τα σύνορα με την Ελλάδα , η οποία από επιχειρησιακής απόψεως ελάχιστα θα μπορεί να κάνει.
Η Τουρκία , όσες συνομιλίες και αν κάνει με τη φιλική της χώρα το Ιράν, είναι αδύνατον να υποχρεώσει την Τεχεράνη να συγκρατήσει πάνω από 500.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε πρώτη εκτίμηση . Αλλά και η Τουρκία είναι αδύνατον να περιθάλψει άλλο 1.000.000 Αφγανούς στα εδάφη της . Γι’ αυτό και σε πρώτη φάση το σκηνικό στήνεται για να «ξεφορτώνει» η Άγκυρα 30.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε Αλβανία και Σκόπια ώστε να τους ..φορτώνεται στη συνέχεια η Αθήνα. Και αυτές οι…μεταφορτώσεις δεν θα γίνουν εφ άπαξ..
Αν υπάρχει ένας μονόδρομος συνεννόησης Αθήνας- Άγκυρας είναι να δεσμευθεί η Τουρκία να μην «ξεφορτώνει» μεγάλους αριθμούς προσφύγων στον Εβρο και φέρει σε δεινή κατάσταση την Αθήνα.
Με τι ανταλλάγματα βεβαίως , μένει να φανεί.