19.8.21

Αδιανόητες δηλώσεις Μπορέλ και Ουάλας για το Αφγανιστάν: Η απόλυτη δικαίωση του Βάρναλη

 


Ο στίχος του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη βρίσκει την απόλυτη «εφαρμογή» του στην περίπτωση των δυτικών κυβερνήσεων και του Αφγανιστάν.

Γράφει ο ποιητής στη τελευταία στροφή του ποιήματος «Μοιραίοι»:

Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα

πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,

σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα

ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ:

δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα!

προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!

Πως αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που παριστάνουν τους… έκπληκτους και τους αθώους του αίματος. Προφανώς, γιατί δεν είναι το δικό τους αίμα.

Ένα μόνον σημερινό παράδειγμα οι δηλώσεις του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για την ασφάλεια Ζοζέ Μπορέρ και του υπουργού Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μπεν Ουάλας που ουσιαστικά παραδέχονται ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να προστατεύσει τα συμφέροντα, τους συμμάχους και τους ανθρώπους που την έχουν βοηθήσει.

Οι κυνικές παραδοχές του Μπορέλ

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αποτελεί «το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός» από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και προσφέρει «νέα ευκαιρία» στην Κίνα, την Ρωσία και την Τουρκία «να επεκτείνουν την επιρροή τους» στην κεντρική Ασία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη «να συνομιλήσει με τους ταλιμπάν» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν «θα έχει επιπτώσεις τεράστιας εμβέλειας στην περιφερειακή και την διεθνή ασφάλεια. Πρόκειται για το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός από την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία» εδώ και επτά χρόνια, είπε.

Στην συγκυρία αυτή, «οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε μαζί με τους περιφερειακούς και τους διεθνείς μας εταίρους (…) Η κεντρική Ασία θα γίνει περιοχή μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για εμάς», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Γνωρίζουμε καλά ότι η Τουρκία, η Κίνα, η Ρωσία θα έχουν μία νέα ευκαιρία να επεκτείνουν την επιρροή τους» εις βάρος των Δυτικών στην κεντρική Ασία, προειδοποίησε καλώντας για την ενίσχυση των σχέσεων της ευρωπαϊκής διπλωματίας με το Ιράν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα πρέπει να συνεργασθεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να διαμορφώσει με τους συμμάχους της μία συναινετική αντίληψη ώστε να αναπτυχθεί μία αποτελεσματική κοινή προσέγγιση» απέναντι στο νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ώρα που οι Δυτικοί συνεχίζουν στην Καμπούλ τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων, των Αφγανών μελών του προσωπικού και των οικογενειών τους, «έχουμε ανάγκη από διαύλους επικοινωνίας με εκείνους που έχουν την εξουσία», επέμεινε, αναγνωρίζοντας ότι η προοπτική που παρουσίασε χθες και θέλει τις Βρυξέλλες να συνομιλούν με τους ταλιμπάν προκάλεσε αρνητικά αισθήματα.

Αλλά, «οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας δεν σημαίνει κατά κανέναν τρόπο διεθνή πολιτική αναγνώριση των ταλιμπάν», είπε.

«Αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο αναγνώριση, είναι ένα μέσον για την στήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ταυτόχρονα με την ενίσχυση της βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν τις αρνητικές επιπτώσεις, την εσωτερική μετανάστευση, τον αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατίας ή διακίνησης ναρκωτικών», εξήγησε.

Η παρέμβαση του Ζοζέπ Μπορέλ γίνεται μία ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με θέμα τις συνέπειες των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Και η δακρύβρεχτη ομολογία Ουάλας

Η Βρετανία δεν μπορεί να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας όταν ρωτήθηκε σχετικά με εικόνες που δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε δυτικούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι εικόνες αυτές, τις οποίες το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Ουάλας σημείωσε ότι το παιδί το πέρασαν πάνω από τον τοίχο καθώς έβγαζαν την οικογένειά του από το πλήθος.

“Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ανήλικο μόνο του”, δήλωσε στο Sky News ο Ουάλας απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες αυτές. “Θα δείτε, καθώς βλέπετε τις εικόνες που νομίζω ότι δείχνετε τώρα, ότι πήραν το παιδί — κι αυτό επειδή θα έπαιρναν και την οικογένεια μαζί”.

“Η πρόκληση είναι να προσπαθήσει κανείς να περάσει από αυτό το πλήθος (…) βρίσκουμε άλλους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε αυτό, αλλά αυτό είναι που συμβαίνει”, πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της απελπισίας κάποιων Αφγανών που θέλουν να φύγουν.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους στρατιώτες όπως έχετε δει και στις δικές σας εικόνες να αντιμετωπίσουν κάποιους απελπισμένους, απεγνωσμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Βρετανία αρχίζει να επενδύει σε κέντρα σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των φακέλων των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα, πρόσθεσε εξάλλου ο Ουάλας.

“Αρχίζουμε να επενδύουμε σε κόμβους σε τρίτες χώρες ήδη ώστε να μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία (των φακέλων) των ανθρώπων, αν φύγουν προς άλλες χώρες όπως αυτές στην περιοχή”, διευκρίνισε και σημείωσε ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο καιρό αυτό συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

“Θα παραμείνουμε για όσο καιρό οι δυνάμεις των ΗΠΑ διοικούν το αεροδρόμιο”, είπε. “Το αεροδρόμιο διοικείται τώρα από τις ΗΠΑ”.

Αναφερόμενος παράλληλα στη μοίρα του Αφγανιστάν έπειτα από έναν εικοσαετή πόλεμο με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο Ουάλας σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θεωρείται τώρα αδύναμη από σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Ρωσία.

“Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι άβολα είναι ότι τώρα έχουμε μια παγκόσμια τάξη, στην οποία η αποφασιστικότητα γίνεται αντιληπτή από τους αντιπάλους μας ως αδύναμη, η αποφασιστικότητα της Δύσης”, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC TV.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Ταλιμπάν επέστρεψαν τώρα στην εξουσία και οι ηγετικές δυνάμεις της Δύσης αγωνίζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και τους Αφγανούς που εργάζονταν γι’ αυτές από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε όλοι να ανησυχούμε: αν η Δύση θεωρείται ότι δεν έχει αποφασιστικότητα και ότι σπάει, τότε οι αντίπαλοί μας όπως η Ρωσία θα το βρουν αυτό ενθαρρυντικό”, πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό LBC.

Η Βρετανία φοβάται ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν και το κενό που αφήνει η χαοτική απόσυρση των δυτικών θα επιτρέψει σε μαχητές από την Αλ Κάιντα να αποκτήσουν μια βάση στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

HJ με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο / Λονδίνο, Βρετανία



______________________
Μιχάλης Τσολάκης/  Efenpress