29.8.21

Αντιπαράθεση Κοσμήτορα – Κούβελα για το εμβόλιο


 Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και καθηγητή Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής, Θεόδωρου Ι. Δαρδαβέση και του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας (ΑΠΘ), Δημήτρη Κούβελα, με αφορμή τις τοποθετήσεις του δεύτερου όσον αφορά τα εμβόλια κατά του Covid-19.

Ο πρώτος, πιστεύει ότι ο κ. Κούβελας κάνει αντιεμβολιαστικό αγώνα ενώ ο δεύτερος υποστηρίζει ότι ο κ. Δαρδαβέσης δεν πρέπει να έχει παρακολουθήσει ποτέ ολόκληρη συνέντευξή του ούτε έχει διαβάσει ολόκληρο κείμενό του σχετικά με τα εμβόλια και τον Covid και καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Και αυτό γιατί ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, όπως θα πρέπει να εμβολιαστούν και συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κοσμήτορας Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης
Ο κοσμήτορας Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης

Συγκεκριμένα, o Κοσμήτορας έστειλε πρόσφατα μία γραπτή ενημέρωση προς τον καθηγητή με θέμα: Τοποθετήσεις σχετικά με το εμβόλιο έναντι της Covid-19 και με κοινοποίηση προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων ο κ. Δαρδαβέσης συνιστά στον κ. Κούβελα να διαφοροποιήσει την εμπλοκή του στο θέμα των εμβολίων. Ειδικότερα, λέει μεταξύ άλλων: «Συνιστώ τη διαφοροποίηση αυτή, γιατί οι μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις σου δίνουν επιχειρήματα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και συνεισφέρουν στην καθυστέρηση της επιστροφής στην κανονικότητα....».

Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής:

Τι απαντάει ο Δημήτρης Κούβελας:

Ο Δημήτρης Κούβελας
Ο Δημήτρης Κούβελας

 «Το χαρακτηριστικό είναι ότι πιστεύω ότι ο κ. Κοσμήτορας δεν έχει ακούσει ολόκληρη μια διάλεξή μου ούτε έχει διαβάσει ποτέ ολόκληρο κείμενό μου. Και αυτό το λέω διότι εγώ ποτέ δεν μιλάω για παρενέργειες γενικώς. Θα πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι εμβολιασθείς. Έχω κάνει το εμβόλιο και πιστεύω ότι πρέπει να το κάνει οποιοσδήποτε το χρειάζεται.

»Άρα άτομα μεγάλης ηλικίας, υπέρβαροι, παχύσαρκοι και άνθρωποι με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα. Στατιστικά δεν φαίνεται ότι το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι νεότεροι άνθρωποι …και αυτό, το να επεκταθεί ο εμβολιασμός και σε αυτές τις κατηγορίες, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων στον κόσμο που είναι ειδικοί στα φάρμακα, μπορεί να είναι και κακό.

»Είναι κακό διότι μπορεί να βοηθήσει στη διασπορά ανθεκτικών μορφών του ιού στα μικρόβια. Άρα, αντί να προστατεύσουμε δευτερογενώς τους ευπαθείς μπορεί να τους δημιουργήσουμε έναν επιπλέον κίνδυνο γιατί ο νέος ιός μπορεί να παρακάμπτει τον αμυντικό τους μηχανισμό».

https://www.zougla.gr/