Του Νίκου Λακόπουλου
νω από την Πάρνηθα να δει τις φωτιές που είχε σβήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπερήφανος για τον υπουργό του. Μα πόσο τέλεια -και υποδειγματικά- τα κατάφερνε το «επιτελικό» του κράτος.
Και πόση σεμνότητα και …μετριοφροσύνη. Η εικόνα του υπουργού που αφήνει την μάνικα και πάει στον Έβρο να δει τον φράχτη -αντί να επισκεφθεί τα καμένα- είναι σήμα κατατεθέν του επιτελικού κράτους, μετά την εικόνα του Χατζηδάκη να σαρώνει την γραφειοκρατία με μια σκούπα που δεν ξέρει πώς την κρατάνε.
Τελικά παρότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη, είχε καθαρίσει μάλιστα δεκαεννέα οικισμούς που «προσομοίαζαν στο Μάτι» κι είχε διαθέσει 51 ολόκληρα εκατομμύρια, αλλά δεν κάηκαν μόνο αυτοί οικισμοί -όπως το προσφιλές στον Πρωθυπουργό «βασιλικό» Τατόι, η Βαρυμπόμπη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Κάηκε μαζί με την Βόρεια Εύβοια -που θυσιάστηκε για το Τατόι- η μισή Ελλάδα.
Για την άλλη μισή μην είστε τόσο αισιόδοξοι. Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Θα εξαντλήσει -λέει- την τετραετία. Mόνο που τώρα πια αυτό μοιάζει μονόδρομος αφού αν προσφύγει σε εκλογές αν δεν είναι δεύτερο κόμμα, σίγουρα δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Αυτό βέβαια θα συνέβαινε κι αν ακόμα η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε το ίδιο ποσοστό αφού το μπόνους είναι πλέον 40 κι όχι 50 έδρες, αλλά τώρα πια η κυβέρνηση αν δεν έχει τόση φθορά που θα την κάνουν δεύτερο κόμμα θα χρειαστεί σίγουρα τουλάχιστο ένα άλλο κόμμα να συγκυβερνήσει.
Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι καθοριστικές για τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αν και προεξοφλείται πως δείχνουν κάποια φθορά για την κυβέρνηση που δεν θα καρπώνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση ήδη σπεύδει να δώσει αποζημιώσεις χωρίς γραφειοκρατία και υπόσχεται περισσότερες φοροελαφρύνσεις, αλλά η δημοφιλία του σαστισμένου -σχεδόν έντρομου- Πρωθυπουργού μάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Βέβαια δεν αλλάζει κάποιος πολιτικές πεποιθήσεις γιατί η κυβέρνησή του βρέθηκε σε μια ακόμα και mega-πυρκαγιά, ούτε πέφτουν κυβερνήσεις, ωστόσο κλυδωνίζονται και η αλήθεια είναι πως τελικά χάνουν τις επόμενες εκλογές.
Όταν φταίνε οι δομές και οι διαδικασίες
Αυτή η κυβέρνηση καθώς η φωτιά στην Αττική απειλούσε την Αθήνα και τις υποδομές της πλην Χαρδαλιά εξαφανίστηκε για να επανέλθει με μια συγγνώμη που δεν ολοκληρώθηκε και μάλλον δεν έγινε δεκτή. Η εικόνα του Μητσοτάκη να γελά μιλώντας για την καταστροφή έθεσε πολλά ερωτήματα για το αν αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.
H επιλογή του Σταύρου Μπένου για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας φάνηκε ως έμμεση παραδοχή της αποτυχίας του «επιτελικού κράτους», αλλά η «αναδιάταξη» της κυβέρνησης έδειξε πως ο Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να εκχωρήσει και το ταμείο, καθώς ζητάει διακομματική συναίνεση.
Η θεωρία πως κάηκαν πολλά σπίτια, αλλά …σώθηκαν κιόλας έδειξε πως η «αυτοκριτική» που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης ήταν ο αυτοθαυμασμός για το με πόση «γενναιότητα» και πόσο «θάρρος» -σύμφωνα με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο- αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις πυρκαγιές που άλλωστε συμβαίνουν και στην Ιταλία.
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός ζήτησε να μη τον κατηγορούν για την αποτυχία στην κατάσβεση στις πυρκαγιές επειδή τα κατάφερε καλά με την πανδημία! Ζητώντας συγγνώμη για τις αστοχίες των άλλων ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα από κατηγορούμενος βρέθηκε στη θέση του δικαστή που απάλλαξε τον εαυτό του.
Μαζί με τα λάθος δέντρα φταίνε πια όχι πρόσωπα αλλά «οι δομές και οι διαδικασίες» όπως είπε και επαίνεσε κιόλας τον εαυτό του που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα βλέποντας την τραγωδία ως ευκαιρία να «γίνουμε καλύτεροι» -από ότι είμαστε ήδη- και να ξαναχτίσουμε καλύτερα σπίτια.
Ο Πρωθυπουργός δυσκολεύεται να αντιληφθεί
Η στιγμή που λέει «μίλησα, πιστεύω, απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα» αποκάλυψε την σύγχυση στην οποία βρίσκεται αφού δεν είναι σίγουρος αν ….απηχεί τα προσωπικά του συναισθήματα. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει, νομίζει, δεν ξέρει, δεν είναι σίγουρος, «δυσκολεύεται να αντιληφθεί» και διαβάζει από χειρόγραφο την συγγνώμη που τελικά δεν οφείλει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω στον πανικό ζήτησε διακομματική συναίνεση, αλλά επέστρεψε στην ενίσχυση του «επιτελικού κράτους¨ του την προσωπική του δηλαδή κυριαρχία -αμετανόητος και περισσότερος αλαζόνας από πριν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από την τραγωδία αποδυναμώμενος, αν όχι μισοτελειωμένος, αλλά αισθάνεται πως είναι ισχυρός και με αυτοπεποίθηση, ώστε να μην πάει σε εκλογές αφού αυτό είπε- θα έδειχνε το αντίθετο.
H αλήθεια είναι η αντίθετη. Δεν αισθάνεται ισχυρός, ούτε έχει αυτοπεποίθηση για να πάει σε εκλογές. Πλέον στηρίζεται στα μέσα ενημέρωσης -τα οποία ευχαρίστησε- παρά στην λαϊκή εντολή που του έδωσε 158 έδρες τις οποίες αν πάει σε εκλογές θα τις δει να μειώνονται.
Η οικονομική ελίτ που τον έφερε στην εξουσία δεν βλέπει εναλλακτική λύση προς το παρόν τουλάχιστο, αλλά για να συνεχίσει να κυβερνά θα χρειαστεί ένα δεκανίκι για να φέρει σε πέρας το έργο του που είναι η διανομή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης -που όπως λέει σε όλους του τόνους ο Μητσοτάκης «μαζί θα τα φάμε».
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια κυβέρνηση λέει τόσο καθαρά πως δεν εμπιστεύεται το δημόσιο και γι΄αυτό θα αναθέσει σε ιδιώτες την αναδάσωση, αφού δεν θέλει να πιάνει λεφτά το κράτος. Ο Πρωθυπουργός…δεν εμπιστεύεται ούτε την ίδια την κυβέρνηση: την ανασυγκρότηση της Εύβοιας θα αναλάβει μεν μια επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο, αλλά το ταμείο θα κρατάει ο νέος υφυπουργός Τριαντόπουλος -δηλαδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
«Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην μου δίνει λεφτά, ώστε να υλοποιήσω εγώ το έργο» έλεγε τις προάλλες. Σήμερα είπε πως «για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί πού κατευθύνονται τα χρήματά του».
Τελικά οι δωρητές «θα δίνουν αποτέλεσμα» ή απλώς θα παρακολουθούν πού πάνε τα λεφτά τους: Ποιος τελικά θα αναλάβει τις αναδασώσεις; Θα πληρώνεται ή θα πληρώνει γι΄αυτό; Tι κόλπο είναι αυτό όπου το κράτος δεν θα πιάνει λεφτά, αλλά θα πιάνει το …Πρωθυπουργικό Γραφείο -ερήμην των εκτός Γραφείου υπουργών;
Mαζί με τον οικολογικό καπιταλισμό ο Μητσοτάκης -με διαφάνεια… εννοείται- μηχανεύεται τρόπους να περνάνε τα λεφτά σε ιδιώτες χωρίς να εμπλέκεται το δημόσιο. Καθαρές δουλειές με νομιμότητα, όχι διαπλοκές και φυσικά απευθείας αναθέσεις.
Το κλειδί είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο ρόλο των δασαρχείων -που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Φαίνεται πως τα καμένα δάση θα αναδασωθούν, αλλά δεν …έχουμε δασικούς χάρτες. Μαζί με τα λάθος δέντρα η κυβέρνηση πρέπει να απαλλαγεί από όσους φέρνουν δυσκολίες σε ένα σχέδιο που υπάρχει πριν τις πυρκαγιές. Και μαζί με τα δάση θα αποψιλωθούν τα …δασαρχεία.
Διαρκώς ο Μητσοτάκης συνδέει τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες λέγοντας πως δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες. Σίγουρα μπαίνουν πιο εύκολα σε καμένα δάση. Ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει ήδη για «παραγωγικά» δάση, μάλλον έχει βρει ήδη τα σωστά δέντρα για τα νέα δάση -που θα φέρουν και νέα …»τζάκια».
Το πρόβλημα είναι πως για να γίνει η Εύβοια πιο… όμορφη δεν χρειάζεται μόνο μια τόσο θαρραλέα και γενναία κυβέρνηση -που προς το παρόν δεν τολμάει να επισκεφθεί τα καμένα της δάση, αλλά ότι κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές.
Από αυτές τις εκλογές αυτή η κυβέρνηση, αν δεν τις χάσει για μια δημοκρατική διακυβέρνηση που μοιάζει πια εφικτή, θα βγει αποδυναμωμένη. Και γι΄αυτό σύντομα στους τίτλους των εφημερίδων πίσω από τι γραμμές θα διαβάζουμε όσα λέει και όσα υπαινίσσεται ο Μητσοτάκης με τον πόνο του να υπάρχει διακομματική -πιθανόν δικομματική- συναίνεση:
Κυβέρνηση μόνη, γενναία, θαραλέα, με κουλτούρα εκκενώσεων, ευκατάστατη με περιουσία άνω των 100 δισ., ατυχήσασα λόγω mega-πυρκαγιάς, ζητά συνέταιρο με όραμα τα παραγωγικά δάση και λατρεία στις ανεμογεννήτριες και την εξουσία.
https://www.anoixtoparathyro.gr/
________
Μιχάλης Τσολάκης