Ένας πεζοναύτης των ΗΠΑ δίνει νερό στους Αφγανούς πολίτες κατά τη διάρκεια εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ |
Με χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς και ξένους να συρρέουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να διαφύγουν από τους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να αποφασίσει την Τρίτη εάν θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αερομεταφορά των Αμερικανών και των συμμάχων τους.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε την Κυριακή ότι η εκκένωση θα είναι «σκληρή και επώδυνη» και ότι πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για να επιβλέψουν την εκκένωση, λέει.
Τη Δευτέρα, αξιωματούχος από την αμερικανική διοίκηση είπε στο Reuters ότι ο Μπάιντεν θα αποφασίσει εντός 24 ωρών εάν θα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα ώστε να δοθεί στο Πεντάγωνο χρόνος για προετοιμασία.
Πέρα από την ανάγκη να απομακρυνθούν χιλιάδες Αμερικανοί, πολίτες συμμαχικών χωρών και Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι θα χρειαστούν μέρες ακόμη για να εκκενώσουν την περιοχή και οι 6.000 στρατιώτες που έχουν σταλεί για την ασφάλεια και τη λειτουργία των αεροπορικών μεταφορών.
Ορισμένοι σύμβουλοι του Μπάιντεν διαφωνούσαν με την παράταση της προθεσμίας που είχε επιβληθεί για λόγους ασφαλείας. Ο Μπάιντεν μπορεί να αποκαλύψει τις προθέσεις του στην εικονική συνάντηση των G7 την Τρίτη.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το ζητούμενο ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνέχιζαν τις εκκενώσεις μετά τις 31 Αυγούστου. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δέσμευση της χώρας προς την ασφάλεια των Αφγανών που βρίσκονται σε κίνδυνο «δεν τελειώνει στις 31 Αυγούστου».
Αργότερα τη Δευτέρα, ο Αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, Άνταμ Σιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ενημέρωση αξιωματούχων για το Αφγανιστάν ότι δεν πιστεύει ότι η εκκένωση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις οκτώ επόμενες ημέρες.
Ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι ξένες δυνάμεις δεν ζήτησαν παράταση για την εκκένωση και δεν θα χορηγηθεί, εάν ζητηθεί. Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε καθημερινές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και σημειώνουν «τεράστια πρόοδο» στην εκκένωση Αμερικανών και άλλων πολιτών.
Τη Δευτέρα, περίπου 10.900 άνθρωποι εκκενώθηκαν από την Καμπούλ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβάλει στην εκκένωση 48.000 ατόμων από τις 14 Αυγούστου.
Αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν δηλώσει στο Reuters ότι σχεδόν όλα θα πρέπει να πάνε τέλεια για να απελευθερωθεί κάθε Αμερικανός πολίτης έως τις 31 Αυγούστου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει με τους Ταλιμπάν για τον μελλοντικό έλεγχο του αεροδρομίου, καθώς και με συμμάχους των ΗΠΑ.
Πονάει ακόμα; Ναι
Η ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και το χάος που ακολούθησε, προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στις ΗΠΑ. οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν τον Μπάιντεν για την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων, την οποία είχε αρχίσει ο Ρεπιυμπλικανός προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπάιντεν έχουν αρχίσει να μειώνονται.
Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, έχουν υποσχεθεί να διερευνήσουν τι πήγε στραβά στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και κατά την διάρκεια της 20ετούς σύγκρουσης - ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος για τις ΗΠΑ.
Ο ισχυρός Αμερικανός στρατός, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των Αφγανικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μετά από 20 χρόνια εκπαίδευσης.
″Αξιζε τον κόπο; Ναι. Πονάει ακόμα; Ναι” έγραψε ο Στρατηγός Ντέιβιντ Μπέργκερ, επικεφαλής του Σώματος των Πεζοναυτών, σε ένα μέμο προς τους Πεζοναύτες.
Οι δυσκολίες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ υπογραμμίστηκαν χθες, με μία μάχη μεταξύ Αφγανών φρουρών, αγνώστων οπλοφόρων και Αμερικανικών και Γερμανικών δυνάμεων.
Μαχητής των Ταλιμπάν, μιλώντας σε μεγάλο πλήθος στην Καμπούλ, έκανε έκκληση στους Αφγανούς να παραμείνουν στην χώρα.
’Πού πήγε η τιμή σας; Πού έχει πάει η αξιοπρέπειά μας;” είπε. ”Δεν θα αφήσουμε τους Αμερικανούς να παραμείνουν εδώ. Πρέπει να φύγουν. Είτε με όπλα, είτε με μολύβια, θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία ανάσα μας.”