«Ατσάλινο» τείχος υψώνεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ απέναντι στο νεο-οθωμανισμό του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Το Ισραήλ θέτει τις στενές του σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο στο προσκήνιο, επαναλαμβάνοντας δημόσια την υποστήριξη του στην κυπριακή πλευρά, στη διένεξη της με την Τουρκία για των Βαρωσίων.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, αυτή η υποστήριξη προς τη Λευκωσία εκφράστηκε μόλις μια εβδομάδα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ -η οποία χαρακτηρίστηκε ως «φιλική»- ύστερα από μια δεκαετία έντασης ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και την Άγκυρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού ΥΠΕΞ, «το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και ανακοινώσεις αναφορικά με το καθεστώς στα Βαρώσια.
«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη του προς την Κύπρο».
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Κύπρο με βάση την αρχή των δύο κρατών, σε ομιλία του στην Λευκωσία τη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου.
Οι Τουρκοκύπριοι πρόσφατα άνοιξαν τα Βαρώσια, μια περιοχή που από το 1974 και την τουρκική εισβολή στο νησί παρέμενε κλειστή.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει τη «Βόρεια Κύπρο».
Από την πλευρά τους οι Ελληνοκύπριοι είναι αντίθετοι στη λύση των δύο κρατών και τονίζουν ότι το «κράτος» που έχει αποσχιστεί είναι παράνομο.
Την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Ο κ. Λαπίντ αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων και στις τουρκικές κινήσεις εξέφρασε «την βαθιά του ανησυχία για αυτά τα βήματα».
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, το ισραηλινό ΥΠΕΞ σπανίως εκδίδει ανακοινώσεις αυτού του ύφους, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.
Μια από αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις που είδαμε ανάλογη ανακοίνωση από το ισραηλινό ΥΠΕΞ, ήταν τον περσινό Αύγουστο όταν αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα με αφορμή τις ζώνες οικονομικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τότε το Ισραήλ εξέφρασε «την πλήρη υποστήριξη και τη αλληλεγγύη του στην Ελλάδα».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Χέρτσογκ είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 40 λεπτών με τον Ερντογάν, στην οποία δόθηκε έμφαση στη σημασία των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρόεδροι «συμφώνησαν στη μεγάλη σημασία που έχει η συνέχιση του διαλόγου και των επαφών, παρά τις υφισταμένες διαφωνίες, με στόχο την προώθηση θετικών βημάτων προς την κατεύθυνση της λύσης της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των Ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων».
Σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπέρ της Κύπρου, δεν συνδεόταν με την επικοινωνία Χέρτσογκ-Ερντογάν.
Τους τελευταίους μήνες Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε φάση επιδιόρθωσης.
Όμως ισραηλινές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία έχει κάνει επανειλημμένες δηλώσεις περί αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες πράξεις.
Αντίθετα συνεχίζει στην αντι-ισραηλινή στάση της.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post και όπως μεταδίδει το tribune.gr, αυτές οι υπερβολικές, δημόσιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας με στόχο να αποδυναμώσει τον άξονα Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν ακμάσει, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας (Κοινή συμπαραγωγή προσφέρει η Ισραηλινή εταιρία «Emtan» για τα τυφέκια MZ-4)
Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο -που αποτελούν ιστορικούς αντίπαλους της Τουρκίας- αναπτύχθηκαν περαιτέρω σε μια στιγμή που οι εντάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία επιδεινώθηκαν.
Ρήξη Τουρκίας -Ισραήλ
Οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις κλονίστηκαν το 2010, ιδιαίτερα μετά την επιβίβαση Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Σε εκείνη την επιχείρηση σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι «ακτιβιστές», πολλοί εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ερντογάν έδωσε καταφύγιο σε τρομοκράτες της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία και μεταξύ άλλων κάλεσε τους Παλαιστίνιους να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ.
Συνάντηση Λαπίντ – Δένδια
Κατά τη συνάντηση του ο Λαπίντ και Δένδιας συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, για τους δεσμούς της ΕΕ με το Ισραήλ, καθώς και για τον ενεργειακό τομέα, όπου το Ισραήλ και η Ελλάδα συνεργάζονται για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει τα ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι ισχυρές και σχεδιάζουμε τη συνέχιση και την ενίσχυση τους».