Μετά το Αφγανιστάν και το Κατάρ, οι ΗΠΑ αποχωρούν σταδιακά και από το Ιράκ (όπως είχε προβλέψει το WarNews) σε μια στρατηγική αναδίπλωσης που στο επίκεντρο της έχει χώρες-στενούς συμμάχους.
Υπενθυμίζουμε πως τις τελευταίες ημέρες έχουν επιτευχθεί δύο συμφωνίες:
Η πρώτη προβλέπει αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, και η δεύτερη προβλέπει κλείσιμο τριών αμερικανικών βάσεων στο Κατάρ και μεταφορά τους στην Ιορδανία.
Oι ΗΠΑ αποχωρούν σταδιακά και από το Ιράκ;
Αρχικά ρεπόρτερ του BBC για τα θέματα της Μέσης Ανατολής δημοσιοποίησε την πληροφορία πως τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από το Ιράκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Brett McGurk, ανέφερε πως ενημέρωσε τους ιρακινούς αξιωματούχους για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Σημείωσε δε πως “η αποχώρηση θα γίνει σταδιακά και βήμα-βήμα. Το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης θα συμφωνηθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού του ιρακινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον”.
Η άφιξη του Brett McGurk στην Βαγδάτη συνέπεσε με την άφιξη του υπουργού αρμόδιου για τις μυστικές επιχειρήσεις του Ιράν, Alavi.
Λίγο αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες της δημοσιογράφου του BBC περί “αποχώρησης από το Ιράκ” τονίζοντας πως “οι συζητήσεις εστίασαν στον επερχόμενο στρατηγικό διάλογο και την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράκ”.
Ιρακινές πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ έκανε λόγο αρχικά για “μηχανισμό αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων”. Για κάποιο λόγο οι Αμερικανοί το “πήραν πίσω” αν και έγκυρες πηγές το επιβεβαιώνουν. Όπως και να χει, είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
Πάντως να σημειώσουμε πως το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ δεν είναι κάτι νέο. Το ίδιο ζητούσε και ο Ν. Τραμπ, το ίδιο ζήτησε και ο Τ. Μπάιντεν τον Απρίλιο του 2021 όπου το NBC μάλιστα έκανε λόγο και για επίτευξη συμφωνίας.
Σοβαρή εξέλιξη: Για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιρακινό Κουρδιστάν μιλούν αραβικές πηγές!
Τί θα συμβεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ;
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ-η οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό- αναμφισβήτητα θα φέρει ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.
- Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και από το Ιράκ και από το Ιρακινό Κουρδιστάν; Κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό.
- Τι θα συμβεί με τις φιλοιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές που απειλούν κάθε μέρα αμερικανικές δυνάμεις στην Βαγδάτη. Θα παραδώσουν οι ΗΠΑ το Ιράκ στα χέρια του Ιράν; Αδύνατον…
- Τι θα συμβεί με τον διάδρομο ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία; Πώς και ποιοι θα προστατεύσουν τον διάδρομο Ερμπίλ- Β. Συρία και ποιος θα συνεχίσει την λογιστική υποστήριξη;
- Tι θα συμβεί με την Τουρκία που διεξάγει επιχειρήσεις πολύ βαθιά εντός του Ιράκ και επόμενος στόχος είναι η Σιντζάρ; Θα παραδοθεί το Ιράκ στα χέρια της Τουρκίας; Αδύνατον…
- Η Τουρκία διεξάγει ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην Συρία. Αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ τότε αυτόματα ανοίγει ο δρόμος για τουρκικές επιχειρήσεις πέραν του Ευφράτη στην Συρία. Αυτό θα φέρει την Άγκυρα σε αντιπαράθεση με Ρωσία/Συρία.
Eμπλοκή Τουρκίας σε νέα περιφερειακή σύρραξη
Αναμφισβήτητα, σε περίπτωση αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων θα υπάρξει ευρύτερη αποσταθεροποίηση του Ιράκ και θα συμβεί ότι και στο Αφγανιστάν.
Αν οι ΗΠΑ παραμείνουν στο Ιράκ για πολύ ακόμη, διακινδυνεύουν ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή καθώς δέχονται καθημερινές επιθέσεις από φιλοιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές. Συνεπώς μια υποχώρηση προς Ιορδανία είναι η βέλτιστη λύση αυτή τη στιγμή.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει:
Oι Κούρδοι Πεσμεργκά του Ιράκ αναλάβουν κυρίαρχο ρόλο προστασίας της γραμμής ανεφοδιασμού των κουρδικών δυνάμεων Β. Ιράκ-Β. Συρίας. Aυτό προϋποθέτει οι Πεσμεργκά και οι Μπαρζανί να φύγουν από τον έλεγχο των Τούρκων.
Άμεση συνέπεια των αλλαγών αυτών θα είναι ολική ανάφλεξη στην περιοχή του Ιράκ μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ και Κούρδων (Πεσμεργκά και YPG/PKK).
Κάπως έτσι όμως αναδιαμορφώνεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής και δημιουργείται κουρδικό κράτος.
Σε διαφορετική περίπτωση το Ιράκ πέφτει στα χέρια Ιράν και Τουρκίας, κάτι που μοιάζει απίθανο.
Μην ξεχνάμε πως και ο αγωγός Basra- Aqaba εξυπηρετεί την αποδέσμευση του Ιράκ από Ιράν-Τουρκία. Συνεπώς δεν μπορεί η Βαγδάτη να εγκαταλειφθεί στην τύχη της.