Το καθεστώς Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί το δίκτυο Γκιουλέν, το “παράλληλο κράτος”, όπως το έχει αποκαλέσει, ότι ήταν πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Μπορεί να υπήρχαν υποψίες, αλλά για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια προέκυψε διάψευση από επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του τότε γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας. Το έγγραφο έχει ως θέμα τα γεγονότα εκείνης της δραματικής νύχτας πριν πέντε χρόνια.
Αυτό το επίσημο έγγραφο ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι ο στενός πυρήνας του καθεστώτος Ερντογάν γνώριζε μήνες νωρίτερα τα σχέδια ανατροπής του. Ωστόσο, τα άφησε να εξελιχθούν για να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, προκειμένου εξουδετερώσει κάθε είδους αντιφρονούντες και με την αλλαγή του Συντάγματος, ο ίδιος να μετατραπεί σε παντοδύναμο “σουλτάνο”.
Το στηριζόμενο στο έγγραφο άρθρο Τούρκου αντιπολιτευόμενου εξόριστου δημοσιογράφου υποστηρίζει πως το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο από τον ίδιο τον Ερντογάν. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσο περισσότερος χρόνος περνάει… τόσο πιο σαφές γίνεται ότι η τουρκική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν γνώριζε για τα σχέδια πραξικοπήματος, ότι τα άφησε να εξελιχθούν και, πιθανότατα, τα κατηύθυνε. Εκρήξεις βομβών που δεν έγιναν ποτέ, νεκροί σε ένοπλες συγκρούσεις που δεν υπήρξαν ποτέ. Το πρωτόκολλο της εισαγγελίας που δημοσιεύθηκε τώρα –η γνησιότητά δεν αμφισβητείται– είναι ένα έγγραφο, το οποίο δεν θα μπορούσαν να συντάξουν καλύτερα ούτε οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας.
»Το πρωτόκολλο φέρνει στο φως τα έργα και τις ημέρες του νέου “βαθέος κράτους” στην Τουρκία. Πρόκειται για όλους εκείνους τους ισλαμιστικούς-εθνικιστικούς κύκλους στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη που “έκαναν προφανώς όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τους αντιπάλους τους: μετέτρεψαν ένα στρατιωτικό σε πολιτικό πραξικόπημα για να αφανίσουν τους εχθρούς τους”».
Εντύπωση προκαλεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο εντοπίστηκε από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο χρόνος δημοσίευσης δεν είναι τυχαίος. Τη δημοσίευσή του ενέκριναν δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες το γνώριζαν και υπέδειξαν την ύπαρξή του, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο.
Αμεριακανικός δάκτυλος
Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο, κόβοντας τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα. Η αρνητική στάση του πηγάζει από την πεποίθησή του ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος. Για τον λόγο αυτό, έχει προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο το εύρος των κρατικών μηχανισμών και όχι μόνο.
Παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες συχνά λειτουργούν ανεξέλεγκτα εις βάρος πολιτών. Τους φόβους του αυτούς τροφοδοτούν και ενισχύουν δημοσιεύματα αμερικάνικων ΜΜΕ που κάνουν λόγο για το «δύσκολο μέλλον του Ερντογάν» και «την επόμενη ημέρα χωρίς τον Ερντογάν». Ας σημειωθεί ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 πραγματοποιήθηκε πογκρόμ συλλήψεων, το οποίο με μικρότερη ένταση συνεχίζεται μέχρι τώρα.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι η ποινή που επεβλήθη σ’ έναν 75χρονο Τούρκο, που κατηγορήθηκε για “εξύβριση του προέδρου”. Το έγκλημά του ήταν ότι είχε εκφράσει σε καφενείο την άποψη ότι ο Ερντογάν οφείλει να είναι πιο σπλαχνικός με τον λαό του. Ο 75χρονος καταδικάστηκε να διαβάζει επί 24 ώρες βιβλία, όπως το Κοράνι, η επίσημη βιογραφία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και μία καταγραφή για τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και τις πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, όπως την έγραψε ένας ιστορικός, που ανήκει στον κύκλο του Τούρκου προέδρου. Περιστατικά σαν αυτό απασχολούν καθημερινά τα τουρκικά δικαστήρια.
--------------
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ/ Efenpress