Οι συμμαχίες με τον Αραβικό κόσμο στις οποίες επενδύει η Ελλάδα, σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο μόνο τυχαίες δεν είναι, διότι σε αυτόν ακριβώς τον κόσμο η Τουρκία έχει επιχειρήσει με πολυποίκιλους τρόπους να «εισβάλει», θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απλώνει την επιρροή της ως προστάτιδα δύναμη σε όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο.
- Την ώρα που ο ταραξίας της περιοχής επιχειρεί να προκαλέσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, η Άγκυρα έχει μπει για τα καλά και στο μικροσκόπιο του Αραβικού κόσμου, με τον οποίο η Αθήνα αναπτύσσει όλο και περισσότερο σχέσεις.
Ανάμεσα στις συμφωνίες που έχουν γίνει τόσο με την Σαουδική Αραβία, όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και αυτές της αμυντικής συνεργασίας.
Και μπορεί η Αθήνα, να προετοιμάζει δυνάμεις της για μετασταθμεύσεις από τον Σεπτέμβριο σε Αίγυπτο και Ισραήλ, δηλαδή δυο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει στρατηγικά συμφέροντα και κοινές αξίες στην Αν. Μεσόγειο, αλλά σε αυτή τη σημαντική θαλάσσια λεκάνη ο Αραβικός κόσμος, μέσω της χώρας μας θέλει να προβάλει την ισχύ του απέναντι κυρίως στις επεκτατικές βλέψεις του Τούρκου προέδρου.
Στρατιωτικές πηγές μάλιστα επισημαίνουν ότι από το φθινόπωρο και μετά αυτή η αμυντική συνεργασία- εκτός του Ηνίοχου που είναι την άνοιξη- δεν αποκλείεται να ταξιδέψει και πάλι μαχητικά του Αραβικού κόσμου στο Ελληνικό FIR.
Επιχειρησιακά και διπλωματικοστρατιωτικά ο Αραβικός Κόσμος στη Μεσόγειο
Οι συζητήσεις με τα στρατιωτικά Επιτελεία τόσο των ΗΑΕ όσο και της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν σταματήσει, κάτι που φάνηκε επίσης και στο πλαίσιο της πρόσφατης Ελληνικής έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA. Εκεί οι στρατιωτικές ηγεσίες αναφέρθηκαν εκτενώς στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών όπως και στα σχέδια της γείτονος, να επιβάλει υπέρ της αλλαγή του status quo στην περιοχή.
Τα «γεράκια της ερήμου» των Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, με τα F-16 Block 60 & F-15, θέλουν να βρεθούν ξανά στο αεροπορικό τετ α τετ με την Ελληνική αφρόκρεμα, τους Διεθνώς αναγνωρισμένους για τις αποστολές που μπορούν να φέρουν εις πέρας ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το επιχειρησιακό κομμάτι και την αξία που προσδίδεται στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τις σύμμαχες χώρες που έρχονται στις αεροπορικές βάσεις και εκπαιδεύονται με τα «μπλε φτερά».
Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο Αραβικός κόσμος επιθυμεί ν’ αυξάνει την παρουσία του στην Αν. Μεσόγειο, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διότι πλέον υπάρχει το πάτημα ηθικά, διπλωματικά, πολιτικά για πιο σταθερή παρουσία τους στην περιοχή της Κρήτης και με το βλέμμα στραμμένο προς την Λιβύη.
Αυτό όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές έχει πάρει τη μορφή «αντίδρασης» απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στη Λιβύη, οι οποίοι παρά τις Διεθνείς εκκλήσεις για απομάκρυνση ξένων δυνάμεων συνεχίζουν κανονικά τις έκνομες ενέργειες στην χώρα της Β. Αφρικής.
Οι Αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από αυτές που και στήριξαν τον στρατηγό Χαφτάρ και ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα που έχουν στη Λιβύη. Κατά συνέπεια η παρουσία τους στη Μεσόγειο είναι κάτι που θέλουν και επιδιώκουν να το δείχνουν προς την Άγκυρα.
https://hellasjournal.com/
__________________
Μιχάλης Τσολάκης/ Efenpress