Σκηνικό πολέμου αν όχι έντασης έχει στηθεί τα τελευταία 24ωρα σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, ξεκίνησαν την άσκηση Sea Breeze στη Μαύρη Θάλασσα από τις 28 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: ''Η φετινή άσκηση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων χωρών στην ιστορία της άσκησης με 32 χώρες από έξι ηπείρους να παρέχουν 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και ομάδες κατάδυσης που έχουν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν.''
''Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περήφανες που συνεργάζονται με την Ουκρανία για τη συνδιοργάνωση της πολυεθνικής θαλάσσιας άσκησης Sea Breeze, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών'', δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου Kristina Kvien, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν την άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή και υποστήριξη συνολικά από 32 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα έθνη της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, βελτιώνουν την ικανότητά τους να διεξάγουν όλο το φάσμα των ναυτικών και χερσαίων επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε ασκήσεις όπως η Sea Breeze 2021.
Η άσκηση Sea Breeze 2021 είναι μια ετήσια πολυεθνική θαλάσσια άσκηση, η οποία περιλαμβάνει θαλάσσια, χερσαία και αεροπορικά σενάρια και φιλοξενείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της ικανότητας μεταξύ των συμμετεχόντων δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο έκτος στόλος, με έδρα στη Νάπολη της Ιταλίας, διεξάγει όλο το φάσμα των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων, συχνά σε συνεργασία με κοινούς, συμμαχικούς και διυπηρεσιακούς εταίρους, προκειμένου να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και την Αφρική.''
Στη Σούδα μάλιστα εδώ και μερικές ημέρες υπάρχει και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Μονπελιέ κλάσης Λος Άτζελες.
Οι Ρώσοι από την άλλη έχουν μεταφέρει ένα σεβαστό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών καθώς και υποστρατηγικής και ναυτικής κρούσης Tu-22 στη Συρία, ενώ σε περιοχές σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και νοτίως της Κρήτης, θα κινούνται το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μόσχα», δύο φρεγάτες και δύο ντιζελοκίνητα υποβρύχια.
Ειδικά νοτίως της Κρήτης , οι Ρώσοι από την 1η Ιουλίου έως και την 7η του ιδίου μήνα θα προχωρήσουν σε βολές πυραύλων.
Ήδη υπήρξε την Δευτέρα αναχαίτιση βρετανικού F-35 που πλησίασε πολύ κοντά σε περιοχή που είχαν δεσμεύσει οι Ρώσοι ανατολικά της Κύπρου για τις ασκήσεις τους.
Στη Λεμεσό θα δέσει τις επόμενες ημέρες το νεότευκτο αεροπλανοφόρο Βασίλισσα Ελισάβετ και η ομάδα μάχης που το συνοδεύει, η οποία αποτελείται από εννέα πολεμικά πλοία.
Μέσα σε όλο αυτό τον κουρνιαχτό οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν την άσκηση Nexus νοτίως του Καστελόριζου.
Η Αθήνα εξέδωσε την σχετική ΝΟΤΑΜ για δέσμευση της περιοχής από τις 5 έως τις 28 Ιουλίου, με το σκεπτικό πως οι Τούρκοι θα σεβαστούν το όριο των 10 ναυτικών μιλίων εναέριου χώρου. Κάτι που σχεδόν νομοτελειακά δεν θα συμβεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε αερομαχίες στην περιοχή.
Το κερασάκι στην τούρτα σε όλη αυτή την κινητοποίηση αεροναυτικών δυνάμεων είναι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ το οποίο αφού έπλευσε δυτικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχει ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά της Τενέδου και περιμένει την επόμενη εντολή του Σουλτάνου, ο οποίος έχει εδώ και καιρό προαναγγείλει την έξοδό του στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις…