Αμφιβάλλει κανείς ότι έχει δίκιο; Juan |
Αίσθηση προσκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας, Aleksandr Fomin, σύμφωνα με τον οποίο σχηματίζεται μία «νέα παγκόσμια τάξη».
Αυτήν την στιγμή είμαστε μάρτυρες του σχηματισμού μιας «νέας παγκόσμιας τάξης», με το υφιστάμενο διεθνές νομικό σύστημα να κατακερματίζεται και τα κράτη να παίρνουν μέρος σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας.
Ο συνταγματάρχης Aleksandr Fomin έδωσε συνέντευξη στο RT, ενόψει της 9ης Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 22-24 Ιουνίου στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η εκδήλωση συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες ασφαλείας από διαφορετικές χώρες, με περίπου 49 έθνη να έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Το επερχόμενο συνέδριο είναι μια ρητά αμερόληπτη εκδήλωση και οι χώρες καλούνται να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από την τρέχουσα σχέση τους με τη Ρωσία, δήλωσε ο Fomin.
«Στο φόρουμ, δίνουμε το λόγο, όχι μόνο σε εταίρους που μοιράζονται τις προσεγγίσεις μας για την επίλυση μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων, αλλά και σε αντίπαλες χώρες, με τις οποίες η συνεργασία σήμερα είναι ελάχιστη ή ίση με το μηδέν», δήλωσε ο Fomin.
Συζητήσεις όπως αυτές στο φόρουμ της Μόσχας είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς το τοπίο πολιτικής και ασφάλειας στον κόσμο βιώνει επί του παρόντος ιστορικές αλλαγές, με την «παλιά» παγκόσμια τάξη να καταρρέει.
Σήμερα είμαστε μάρτυρες του σχηματισμού μιας νέας παγκόσμιας τάξης. Βλέπουμε μια τάση των χωρών να στραφούν σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, τα κράτη να χωρίζονται σε «εμάς» και «αυτά», με τα «αυτά» να ορίζονται ξεκάθαρα, στα δογματικά έγγραφα, ως αντίπαλοι.
«Το υφιστάμενο σύστημα διεθνών σχέσεων και το πλαίσιο ασφαλείας καταστρέφονται συστηματικά. Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών, ως μέσων συλλογικής λήψης αποφάσεων στον τομέα της ασφάλειας μειώνεται», δήλωσε ο Fomin, χωρίς να δίνει παραδείγματα.
Τα τελευταία χρόνια έπαψαν να υφίστανται πολλές διεθνείς συμφωνίες. Ουσιαστικά, παραμένει μόνο μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας – η συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty / Μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων) -, αφού ο Πρόεδρος Joe Biden συμφώνησε να την παρατείνει για άλλα πέντε χρόνια.
Η εμφάνιση νέων οπλικών συστημάτων, καθώς και οι προσπάθειες ορισμένων εθνών να φέρουν τον πόλεμο σε περιοχές που δεν τον έχουν ξαναδεί ποτέ, επιταχύνει περισσότερο τη δημιουργία μιας «νέας παγκόσμιας τάξης», σημείωσε ο Fomin.
«Βασικά εμφανίζονται νέοι τύποι όπλων, που αλλάζουν ριζικά την ισορροπία ισχύος στον σύγχρονο κόσμο, με τις πολεμικές επιχειρήσεις να μπαίνουν σε νέες περιοχές: στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο. Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε μια αλλαγή των αρχών και των μεθόδων του πολέμου», πρόσθεσε.