28.6.21

Ακούστε επίδοξοι ολετήρες του Κυπριακού Ελληνισμού!

 

                                                              «Αυτή την φoρά, δεν θα ανοίξετε ξανά κερκόπορτες, για να αλώσετε  και την υπόλοιπη Ελληνική Κύπρο, με «εισερχόμενους» Δούρειους Ίππους φορτωμένους με μουσουλμάνους παράτυπους (λάθρο) μετανάστες και να μας βουλιάξετε. Το 74 μας μισοβουλιάξατε …! Η σαλαμοποίηση της Κύπρου ΤΕΡΜΑ!»

Πρόσφατο «δημοσίευμα» αυτονόητου περιεχομένου και συμπερασμάτων, περί των «νέων εισβολέων                                

Νέες επαναπροωθήσεις στην Κύπρο | Πολιτική | DW | 18.05.2021

https://www.dw.com › νέες-επαναπρ...

Στην «διαμφισβητούμενη» πρακτική των επαναπροωθήσεων επανήλθαν την Δευτέρα οι κυπριακές αρχές. «Επικαλούνται» σχετική διμερή συμφωνία με τον Λίβανο.

«Στην πρακτική των επαναπροωθήσεων πλοιαρίων, που προσεγγίζουν τις κυπριακές ακτές μεταφέροντας πρόσφυγες επανήλθαν χθες οι κυπριακές αρχές, αποτρέποντας πλοιάριο που απέπλευσε από την Τρίπολη του Λιβάνου, με 56 άτομα, να προσεγγίσει την ανατολική ακτή του νησιού. Το νέο pushback της Κύπρου ακολουθεί σειρά επαναπροώθησεων το 2020, που είχαν προκαλέσει παρεμβάσεις προς την Κύπρο από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, το χθεσινό pushback καταγράφεται μόλις τρεις βδομάδες μετά την επίσκεψη στην Κύπρο της Βοηθού Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τζίλιαν Τριγκς και τις διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στις εθνικές διαδικασίες ασύλου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές η Κυπριακή Δημοκρατία χθες υποχρέωσε πλοιάριο, το οποίο έφτασε στις κυπριακές ακτές την Κυριακή, να επιστρέψει στον Λίβανο. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλοιάριο επέβαιναν 39 άντρες, επτά γυναίκες και δέκα παιδιά. Πρόκειται για το έβδομο πλοιάριο που επαναπροωθείται στον Λίβανο από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή μέτρων κατά της πανδημίας στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι το φθινόπωρο του 2020, μετά τη δημοσιότητα που είχαν λάβει οι επαναπροωθήσεις πλοιαρίων με πρόσφυγες τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία επανεισδοχής με τον Λίβανο, το περιεχόμενο της οποίας δεν δόθηκε στην δημοσιότητα. Ο Λίβανος πάντως δεν δεσμεύεται από την Σύμβαση της Γενευής 1951 για το καθεστώς των προσφύγων, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα να επιστρέφει στην Συρία τους πρόσφυγες που φτάνουν στο έδαφος της.»  

Εξηγήσεις ζήτησε η κ. Μιγιάτοβιτς.                                                                                                                                            Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, είχε απευθυνθεί μέσω επιστολής στον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή, ζητώντας του εξηγήσεις για δημοσιεύματα που έφεραν τις κυπριακές αρχές να επαναπροωθούν πλοιάρια που έφταναν στην Κύπρο από τον Λίβανο. Στην επιστολή η κ. Μιγιάτοβιτς σημείωνε ότι έλαβε αριθμό αναφορών «που δείχνουν ότι σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας, έχει αποτραπεί η αποβίβαση στην Κύπρο και έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές …. «βίαια», χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι επιβάτες τους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου». 

                                             

Πάρτε τους στο σπίτι σας ή στην Ε.Ε. κυρά μου …. Όχι μόνο εσείς ,αλλά και κάποιοι Κύπριοι νεοταξίτες, που διακαώς επιθυμούν την ένταξη των μεταναστών στην Κυπριακή κοινωνία ….Σε λίγο στην Κύπρο οι νέοι μουσουλμάνοι εισβολείς, που σκόπιμα προωθεί  η Τουρκία και το Ταταρικό καθεστώς θα υπερβούν το 10% του συνολικού πληθυσμού (888000 σύνολο πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές.). Δηλαδή στις *κατεχόμενες περιοχές, έχουμε 50000 (;) στρατιώτες του τουρκικού στρατού κατοχής, 200 -220000 (;) κουβαλητούς εποίκους από Τουρκία, 80000 (;) γηγενείς Μουσουλμάνους Κυπρίους και χιλιάδες (;) μετανάστες, που είναι έτοιμοι για νέα  «εισβολή» στην ελεύθερη Κύπρο ….!!! Γ΄Αττίλας. 

 

*Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Στατιστική Υπηρεσία,  προκύπτει ότι ο ελληνικός πληθυσμός στην Κύπρο παραμένει στάσιμος, λόγω της μείωσης του ποσοστού γονιμότητας και  ο κίνδυνος να μετατραπούμε μετά από μερικές δεκαετίες μειονότητα στην πατρίδα μας, είναι υπαρκτός. («Αλήθεια», 3 Δεκεμβρίου 2018:  «2050: Όταν οι Έλληνες στην Κύπρο θα είναι μειονότητα). Αυτή την στιγμή, δεν γνωρίζουμε, κανένας δεν γνωρίζει, ποιος είναι ο πραγματικός πληθυσμός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές που δημοσιεύθηκαν στην Cyprus Mail στις 28 Νοεμβρίου του 2017, ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεπεράσει τις 350.000.

Το 1983, το έτος ανακήρυξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου», ο πληθυσμός στα κατεχόμενα μόλις ξεπερνούσε τις 155 χιλιάδες.(90000 γηγενείς Κύπριοι Μουσουλμάνοι)  Αν, λοιπόν, το 2020 ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ανερχόταν στις άνω των 350.000, ( Μόνο 82000 οι γηφενείς ΤΚ) αυτό σημαίνει ότι ο τουρκικός πληθυσμός στο νησί από το 1983 μέχρι σήμερα τριπλασιάστηκε, λόγω εποίκων. Και αν αυτή η τάση  συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός στα κατεχόμενα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Κάποτε, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ έγραψε στην εφημερίδα του ότι «ο πληθυσμός μας είναι 82  εκατομμύρια (Τουρκία) και 354 χιλιάδες». Σενέρ Λεβέντ..

Αυτό που ήθελε να πει ο Σενέρ Λεβέντ είναι ότι δεν έχει σημασία πόσος είναι σήμερα ο πληθυσμός στα κατεχόμενα. Ο πληθυσμός της Τουρκίας ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια και όσο η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος παραμένει ανοιχτή στην εισροή Τούρκων από την Τουρκία, ο τουρκικός πληθυσμός θα αυξάνεται. Από την στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος στην είσοδο τουρκικού πληθυσμού, από την Τουρκία, όπως *πρόβλεπε  το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών του 2004, που έθετε οριστικό τέρμα  (;) στην εισροή εποίκων από την Τουρκία, η άφιξη και άλλων Τούρκων θα συνεχίζεται και … ο τουρκικός πληθυσμός θα αυξάνεται.

*Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε… Σολωμός

Και όταν θα έχει ξεπεράσει τον ελληνικό πληθυσμό στο νησί και ολοκληρωθεί η δημογραφική ανατροπή, θα είναι πια αργά. ΕΑΛΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ … και πάλι..

Νουρής ΥΠ.ΕΣ.: Πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα η ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κύπρο. 13/04/2021

Πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα χαρακτήρισε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι και πρόβλημα για την προστασία της εθνικής ταυτότητας, για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και για την εθνική σταθερότητα.                                                                                            Μιλώντας στην 4η διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «Παράμετροι και Μέτρα Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διοργανώθηκε  από το  Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) σε συνεργασία με την Agora Dialogue, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «το ότι βρέθηκε η Κύπρος να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών είναι κάτι για το οποίο έχουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης». «Θα έπρεπε προ πολλού να είχαν ηχήσει οι καμπάνες και να είχαν ληφθεί μέτρα» συμπλήρωσε.

Δραστική μείωση στον περιορισμό αιτητών πολιτικού ασύλου, ωστόσο, οι αριθμοί παραμένουν ψηλοί. Όπως είπε ο ΥΠ.ΕΣ., μπορεί να μην έχει καταφέρει το Υπουργείο του τους τελευταίους 12 μήνες να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο, σημείωσε πως παρά την πανδημία κατάφερε να έχει μια δραστική μείωση στον περιορισμό των αιτητών πολιτικού ασύλου από τις 19 χιλιάδες του 2018 στις 7 χιλιάδες μόνο το 2020.                                                          «Το ‘μόνο’ είναι βεβαίως αστεϊσμός, γιατί με τη συσσώρευση αυτών των τεράστιων αριθμών, που έχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να καταφέραμε να μειώσουμε κατά 11 χιλιάδες σε ένα χρόνο τις αιτήσεις ασύλου, αλλά προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα και αντιθέτως μου λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.                                       Ανέφερε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει φοβέρα προβλήματα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο πτυχές μετανάστευσης, εκ των οποίων η μία είναι η νόμιμη μετανάστευση και η άλλη η παράτυπη.                                                                                             Εξήγησε πως «υπάρχουν οι πρόσφυγες, υπάρχουν οι οικονομικοί μετανάστες», για να σημειώσει ότι «δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταφθάνουν στην Κύπρο δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες».                                             «Επομένως εδώ θα πρέπει να καταλάβουν όλοι και αυτοί που κρίνουν και αυτοί που μας κατακρίνουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε αυτούς τους αριθμούς και δεν θέλουμε μαθήματα από τον οποιοδήποτε, για να μάθουμε τι εστί πρόσφυγας. Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν όλοι είναι ότι η ανεξέλεγκτη αυτή μετανάστευση είναι πηγή κινδύνων για την κοινωνική σταθερότητα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτική και της κοινωνικής ζωής», τόνισε.                                                                                              Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην νέα μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΣ από την 1η του χρόνου, λέγοντας ωστόσο ότι «ενώ από την 1η του χρόνου έχουμε καταφέρει να επιδώσουμε 2.800 απορριπτικές αιτήσεις ασύλου δεν έφυγε κανένας μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε από την Κύπρο».                                                          «Αν δεν μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι την αποτελεσματική FRONTEX με ένα οργανωμένο σχέδιο για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία των απελάσεων τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ρόδινα», είπε ο κ. Νουρής.

Νέα Μεταναστευτική Πολιτική. Ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΣ, Λοΐζος Μιχαήλ, προέβη σε ανάλυση της νέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι «αιτούντες και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αθροιστικά αποτελούν σήμερα το 4% του πληθυσμού γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει αναλάβει δυσανάλογο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης».                                                                                                           Πρόσθεσε ακόμα ότι «ήδη μόνο για το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου και ενώ επιδώσαμε 2.510 απορριπτικές αποφάσεις εισπράξαμε 2.239 νέες αιτήσεις», για να σημειώσει πως «σήμερα πέραν του 75% των παράτυπων ροών φτάνουν διά μέσου της Πράσινης Γραμμής από τα κατεχόμενα, κάτι που δακτυλοδείχνει την αχίλλειο πτέρνα μας».                                                                                                              «Η Τουρκία, όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα αποτροπής των ροών, αλλά συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό διαχειριζόμενη τη θαλάσσια δίοδο μεταξύ των νότιων ακτών της και ακτών της Κερύνειας σαν κλειστή θάλασσα μη επιτρέποντας τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης από τον FRONTEX. Την ίδια ώρα και ενώ η συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου σχεδόν εκμηδένισε τις παράνομες αφίξεις από τη γείτονα χώρα, το ίδιο δεν συμβαίνει με τη Συρία από τα παράλια της οποίας οι αφίξεις πυκνώνουν», εξήγησε.                                                                                              Είπε, περαιτέρω, ότι μπροστά στην υπέρμετρη εισροή μεταναστών στην Κύπρο και τα δεδομένα που αυτή δημιουργεί, υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.                    Ανέφερε συγκεκριμένα πως η νέα πολιτική κινείται στους πυλώνες, όπως εικονικοί φοιτητές, εικονικοί γάμοι, αποτελεσματική φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, επιτάχυνση διαδικασιών και υποδομές Φιλοξενίας Μεταναστών.                                  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ένα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται για υποβολή αίτησης ασύλου, είναι η εγγραφή σε κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι μέσω αυτής της διόδου την τριετία 2017 – 2019,  3.214 πρόσωπα αιτήθηκαν άσυλο και άλλοι 2.239 τέλεσαν γάμο με Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι βάσιμα χαρακτηρίζονται «εικονικοί».                                                                     Επιπλέον, είπε ότι «ο άλλος τρόπος διεκδίκησης παραμονής στη Δημοκρατία, στον οποίον παρεμβαίνουμε αποφασιστικά μέσω τριών Νόμων, που τέθηκαν σε εφαρμογή, από τον Οκτώβριο 2020 είναι η αποτροπή τέλεσης εικονικών γάμων», για να σημειώσει ότι «υπολογίζεται ότι την τριετία 2017 – 2019 τελέστηκαν σχεδόν 4.000 εικονικοί γάμοι κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένα Δημαρχεία».                                         Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική φύλαξη της «πράσινης γραμμής», ο κ. Μιχαήλ είπε πως «η κατοχή του 38% του εδάφους της πατρίδας μας, το μεγάλο μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, η απροθυμία της Τουρκίας για κάθε είδους συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και αριθμός άλλων παραμέτρων, συνθέτουν την άλλη δίοδο εισόδου στη Δημοκρατία από την οποία σήμερα διέρχεται πέραν του 75% του συνόλου των αιτητών ασύλου», για να σημειώσει ότι «είναι γι’ αυτό που μεταξύ άλλων μέτρων έχει πρόσφατα τοποθετηθεί φράκτης σε σημεία της 'πράσινης γραμμής', που φιλοδοξεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα των παράτυπων διελεύσεων και που ουδόλως αποτελεί σύνορο ή παράγοντα διχοτόμησης όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν».

Προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά. Υπεύθυνος Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μεταναστεύσης, Πέτρος Ζένιος, ανέφερε πως το 2017 είχαμε 1.685 άτυπους μετανάστες, οι οποίοι κατέφθασαν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και 976 στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σημείωσε πως το 2020 ο αριθμός ανήλθε στους 4.857 στα κατεχόμενα και στους 883 στις ελεύθερες περιοχές.                                                                                            Όπως σημείωσε οι αριθμοί μεταναστών στα κατεχόμενα, που προωθούνται στις ελεύθερες περιοχές «αυξήθηκαν δραματικά»,, ενώ πρόσθεσε πως στις ελεύθερες περιοχές έχουν ληφθεί μέτρα και γίνεται προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.                                                          «Γίνεται», είπε, «προσπάθεια  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επιχειρησιακά, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε να μειωθεί και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον μεγάλο αριθμό των παράτυπων μεταναστών, που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο και θα πρέπει να επαναπατρισθούν προς τις χώρες καταγωγής τους».                                       Ο κ. Ζένιος ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν πέτυχε να επαναπατρίσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών.                                            «Εξυπακούεται ότι αν προσθέσουμε τους αριθμούς αυτούς που κατέφθασαν στο νησί και βρίσκονται στην Κύπρο είτε ως αιτητές ασύλου είτε ως παράτυποι μετανάστες ο αριθμός της παρουσίας των μεταναστών ανέρχεται στο 4%» και ήδη 35-40000 έχουν εξασφαλίσει μόνιμη διαμονή στην Κύπρο…!

Ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα

Η Προϊστάμενη του Τομέα Επιμόρφωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Παυλίνα Χατζηθεοδούλου – Λοϊζίδου αναφέρθηκε στην πορεία της πολιτικής για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνοντας στατιστικά στοιχεία για τον μαθητικό πληθυσμό με μεταναστευτική βιογραφία.                                                                                                      Αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Παιδείας 2019-2022, για την ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία για τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού.                    Η κ. Χατζηθεοδούλου – Λοϊζίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στα Λύκεια το ποσοστό των αλλοδαπών αγγίζει το 13,58%, στα Γυμνάσια το 17,96%, στα Δημοτικά το 18,92% και στα Νηπιαγωγεία το 21,53%.                                                                      Σε σχέση με το ποσοστό των μαθητών/μαθητριών, που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια στα Δημοτικά Σχολεία, η κ. Χατζηθεοδούλου είπε ότι από το 2016 μέχρι το 2021 το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί, εξηγώντας πως τη χρονιά 2016 -2017 το ποσοστό ήταν στο 13,8%, ενώ το τη χρονιά 2020 – 2021 στο 15,9%.                                                                                         Επίσης, ανέφερε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 3.700 παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης στηρίζονται στην εκμάθηση της γλώσσας, ενώ σημείωσε ότι διατίθεται χρόνος που αντιστοιχεί σε 80 περίπου εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία σε πρωινό χρόνο σε 52 σχολεία, μέσω του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε., που αντιστοιχεί περίπου σε 126  εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης.                                                      Καταληκτικά ανέφερε πως στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και αποδοτικά όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση του σχεδιασμού του,  υιοθετώντας παράλληλα και τις εισηγήσεις των ειδικών εμπειρογνωμόνων.

Η περίπτωση της Χλώρακας. Ο Κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπεράριθμης εγκατάστασης Σύριων στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε, έφεραν «συνθήκες γκετοποποιησης».                                                                               Μιλώντας για την περίπτωση της Χλώρακας, είπε ότι ως τοπική Αρχή είχαν προβεί σε ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εφαρμόζοντας μια Διαδικασία Εξευγενισμού εντός της Χλώρακας.                                                                           Όπως είπε «ξεκινήσαμε μια διαδικασία αναβάθμισης του αστικού χώρου, που βοηθά στην βελτίωση της εικόνας των εμπορικών δρόμων, των χρήσεων των καταστημάτων, την βελτίωση του πυρήνα της κοινότητας και της κάθε γειτονίας», συμπληρώνοντας ότι έγινε, μεταξύ άλλων, εξωραϊσμός του πυρήνα της Χλώρακας και αυτό βοήθησε επιπρόσθετα.                                                                                 «Ήμασταν πιο αυστηροί με τις χρήσεις και τις παρανομίες καταστημάτων είτε ντόπιων, είτε μεταναστών. Αποφεύχθηκε με αυτό τον τρόπο η υποτίμηση της εμπορικότητας στους εμπορικούς δρόμους και στο κέντρο και αποφεύχθηκαν επιπτώσεις στον τουρισμό είτε των ξενοδοχείων, είτε των διαμερισμάτων ολιγοήμερης ενοικίασης».                                                                                                Ο κ. Λιασίδης ανέφερε ακόμα ότι «με αυτές τις ενέργειες καταφέραμε να αποτρέψουμε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου γκέτο και την μετατροπή της Χλώρακας σε μια υποβαθμισμένη περιοχή», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά αφού η Χλώρακα είναι μια τουριστική περιοχή και μια φιλήσυχη αστική περιοχή».                                                                                                      «Χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργού Εσωτερικών αποτρέψαμε χειρότερες επιπτώσεις και μακροχρόνια προβλήματα που θα επέφερε η γκετοποίηση και η δυσφήμιση της περιοχής μας. Η κατάσταση πλέον είναι ελεγχόμενη, οι παράνομες δραστηριότητες είναι σε ύφεση και η κατάσταση χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται», είπε. 

Ο φράκτης στον Αστρομερίτη και στην Περιστερώνα.Ο Κοινοτάρχης Περιστερώνας, Παντελής Κακουλλή, αναφέρθηκε στον φράκτη στον Αστρομερίτη και στην Περιστερώνα και στα πρώτα αποτελέσματα.                                                                   Είπε συγκεκριμένα ότι «στους προηγούμενους μήνες στις κοινότητες μας είχαμε μεγάλη προσέλευση παράνομων μεταναστών από την νεκρή ζώνη», για να προσθέσει ότι «μετά την τοποθέτηση του φράκτη φαίνεται να υπάρχει και προβληματισμός από τους παράνομους μετανάστες και τους συνεργάτες τους ότι υπάρχει έλεγχος και περισσότερη αστυνόμευση με το αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ροές».

(Σημειώνεται ότι «κάποιοι» γνωστοί άγνωστοι προοδευτικοί κατέστρεψαν μέρος του φράκτη …. « Εμπάτε εισβολείς και αλώστε» ….                                                   Με επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα συνδέει την απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, το ΑΚΕΛ. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αριστεράς, αναφέρει ότι πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράκτες και τείχη.)

«Δική μας εισήγηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στην Αστυνομία», είπε, «είναι ότι πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι σε κατοικίες ή αποθήκες εντός των κοινοτήτων μας για τους παράνομους, που διαμένουν και να κατηγορηθούν αυτοί που τους βοηθούν».

Η μετακίνηση πληθυσμών εξακολουθεί να απασχολεί κοινωνίες και κράτη. Ο Πρόεδρος ΚΔΣ του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Τώνης Τουμαζής, είπε πως «το θέμα του μεταναστευτικού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, με πολλές διαστάσεις, που προβάλλεται και αναλύεται διαχρονικά από πολιτικούς και κόμματα, καθώς και από οργανωμένα σύνολα και ομάδες ατόμων με πολύ διαφορετικές απόψεις», για να συμπληρώσει ότι σκοπός του ΚΥΚΕΜ είναι να συζητήσει τους προβληματισμούς της κοινωνίας, χωρίς συγκεκριμένη πολιτική θέση.                                                         Ανέφερε πως ρόλος του ΚΥΚΕΜ πρωτίστως είναι να δώσει βήμα σε διάφορους παράγοντες, που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, να αναλύσουν το πρόβλημα και να εισηγηθούν μελλοντικές κινήσεις πολιτικές και λύσεις.                                                 «Το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί τον τόπο μας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, αλλά και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες με αυξημένη ένταση στις χώρες της Μεσογείου. Το ΚΥΚΕΜ θα συνεχίσει να καταβάλλει την ίδια προσπάθεια για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία γενικότερα», είπε ο κ. Τουμαζής.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Agora Dialogue, Ντίνος Τουμάζος, είπε με τη σειρά του πως η μετακίνηση πληθυσμών απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τις κοινωνίες και τα κράτη από την αρχαιότητα.                                                            Πρόσθεσε πως «αποτελεί ευθύνη των αρχών, κάθε ευνομούμενου δημοκρατικού και φιλελεύθερου κράτους, κάθε κράτους δικαίου, καθώς και κάθε υπεύθυνου και ενεργού πολίτη, να ενσκύψουν με προσοχή, υπευθυνότητα και ανθρωπιά στην επούλωση των πληγών, που το *φαινόμενο προκαλεί».

*Η διάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο.                                                                             Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό.                                                                                            Για χρόνια η Κύπρος μας αποτελεί προορισμό και πύλη εισόδου για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Η Κύπρος και οι Κύπριοι βίωσαν τον πόλεμο και την προσφυγιά το 1974 και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είσαι πραγματικός πρόσφυγας.                                                                Γνωρίζουμε συνεπώς πολύ καλά πότε και πώς να τείνουμε χέρι βοήθειας στους συνανθρώπους μας που πραγματικά κινδυνεύουν.                                                                                                  Η δραματική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο, με τον αριθμό σήμερα να ξεπερνά τις 33.000 και να αγγίζει το 3,8% του συνολικού πληθυσμού της Δημοκρατίας, καθιστά την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Διαπιστώνουμε πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ενώ η πολιορκία με τα πλοιάρια συνεχίζεται και πιθανόν να συνεχιστεί ακόμα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.                                                                                                                                                                             Η διοχέτευση με εξτρεμιστές μουσουλμάνους στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική του Ερντογάν την οποία έχει εξαπολύσει κατά του Χριστιανισμού.                                                                                                                                                    

Βασικό όπλο του πραγματικού ηγέτη της μουσουλμανικής αδελφότητας Ερντογάν οι μετανάστες τους οποίους εκμεταλλεύεται και εργαλειοποιεί.  Όλοι αυτοί που καταφθάνουν καθημερινά στις ακτές του νησιού μας, αλλά και στην Ελλάδα, δεν είναι πρόσφυγες. Προέρχονται από  χώρες, από όπου εκμεταλλεύονται το σύστημα και τα κενά στις νομοθεσίες μας ούτως ώστε να παραμένουν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφυγας είναι αυτός που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, επειδή φοβάται ότι απειλείται με διωγμό ή κινδυνεύει η ζωή του. Για τους σκοπούς αυτούς δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του και μπορεί να αιτηθεί για πολιτικό άσυλο.  Την πενταετία 2008 μέχρι και το 2013 ο αριθμός των αιτητών ασύλου στη χώρα μας, έφτασε σύμφωνα με την Eurostat, τις 14,440 αιτήσεις.                                                                                                                                                                        Η ανθρωπιστική κρίση όμως προκάλεσε έκρηξη του μεταναστευτικού με αποτέλεσμα από το 2014 μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2020 να αυξηθούν δραματικά οι νέες αφίξεις στην Κύπρο. Ο αριθμός τους έφτασε τις 34,000, σχεδόν όσος και ο πληθυσμός της Πάφου, καθιστώντας τη χώρα μας, αναλογικά πρώτη μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ σε αριθμό αιτητών ασύλου. Σήμερα οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο αποτελούν το +3,8% του πληθυσμού της χώρας.                                                                                                                          Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν αυτό το ποσοστό ίσχυε για τη Γερμανία ο αριθμός των αιτητών θα έφτανε το 1,120,000!                                                                                                                                                         Την ίδια ώρα στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία τα ποσοστά σε αιτητές ασύλου είναι κάτω του 1%.                                      Στην παρούσα φάση είναι ανάγκη η εύρεση μιας λύσης ώστε να μπει ένα τέλος στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Η ΚΔ θα πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της ώστε να φυλάει τις ακτές της περιορίζοντας τις ροές των μεταναστών.                                                                         Αυξανόμενη θεωρείται τα τελευταία χρόνια η ροή μεταναστών από την Τουρκία και διαμέσου των κατεχόμενων περιοχών προς τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η οικονομικά δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία δεν δύναται να συντηρήσει οικονομικά μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών από ήδη υφιστάμενους. Η μείωση του όγκου των μεταναστών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να απαμβλυνθεί κοινωνικά και οικονομικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η Κύπρος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με τον τρόπο, που της αναλογεί σε σχέση με την πίεση που δέχεται λόγω των μεταναστευτικών ροών, αφού οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι άτυποι μετανάστες φθάνουν στο +4% του πληθυσμού της χώρας.                                                                                                       "Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα γιατί η Κύπρος είναι η χώρα που δέχεται τις μεγαλύτερες ροές σε αναλογία πληθυσμού με κίνδυνο τη δημογραφική αλλοίωση, αφού έχουμε φτάσει πλέον οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι άτυποι και παράνομοι μετανάστες να είναι το +4% του πληθυσμού στην Κύπρο, ενώ στον ευρωπαϊκό χώρο το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1%"                                                                                                               Είναι δεδομένο, συνέχισε, "ότι εξαντλήθηκε η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Είναι περιορισμένες οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητές μας και τις έχουμε εξαντλήσει. Για αυτό βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές της κυπριακής Κυβέρνησης η αντιμετώπιση αυτού του πολύ υπαρκτού προβλήματος".                                                                               Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα αυτό κάθε φορά που έχει συνομιλία τηλεφωνική ή τηλεδιάσκεψη με ηγέτες χωρών της ΕΕ αλλά και στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται με ομάδες χωρών "γιατί θεωρούμε ότι θα πρέπει η Κϋπρος να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ με τον τρόπο που της αναλογεί σε σχέση με την πίεση που δέχεται".                                                                                                                        Στην περίπτωση της Κύπρου ούτε η FRONTEX μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των δια θαλάσσης μεταναστευτικών ροών γιατί η Τουρκία δεν την δέχεται στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Κύπρο και είναι  «θαλάσσιες περιοχές ΑΟΖ» του παράνομου ΤΚ καθεστώτος, ενώ σε άλλες περιοχές όπως το Αιγαίο η FRONTEX παίζει μεγάλο ρόλο.                                                                                                                                       Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα πρόγραμμα, το τελευταίο διάστημα, για να να περιορίσει τις ροές και τις πηγές από όπου έρχονται, "δηλαδή της έλευσης δήθεν φοιτητών, που στη συνέχεια μετατρέπονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου ή παράτυπους μετανάστες, τους εικονικούς γάμους και την έλευση μέσω της γραμμής αντιπαράταξης όπου εκεί έρχονται και στοχευμένα και δασκαλεμένοι μέσω Τουρκίας".                                                                                                                                      Για σχετική  επιστολή που έστειλε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτήν, με επιστολή που απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και ανεφέρθη  πως ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Επίτροπο στην επιστολή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το θέμα της επιστροφής παράτυπων μετανστών  που έρχονταν με καΐκια στην Κύπρο από Λίβανο.                                               Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε  πλήρως και τεκμηριωμένα ότι η επιστροφή αυτών των ανθρώπων γίνεται  με την πλήρη συνοδεία της Λιμενικής Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεννόηση με τις αρχές του Λιβάνου, πρόσθεσε.                  Είπε ακόμη πως όσοι εστάλησαν πίσω στον Λίβανο δεν είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ρωτήθηκαν και δεν ήθελαν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Είκοσι τέσσερις, οι οποίοι ζήτησαν να αιτηθούν πολιτικού ασύλου, κατέβηκαν από τις βάρκες και τους δεχτήκαμε, είπε.                                                                                                                     Για το θέμα της πανδημίας και τον τρόπο που η Δημοκρατία χειρίζεται το Κέντρο Υποδοχής "Πουρνάρα", ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε και εξήγησε στην αρμόδια Επίτροπο πως ό,τι συμβαίνει για τους Κύπριους συμβαίνει και για τους άτυπους μετανάστες ή τους αιτητές πολιτικού ασύλου.                       Δηλαδή όταν έγιναν οι χαλαρώσεις των μέτρων άνοιξαν και οι πύλες του Πουρνάρα και μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βγουν έξω στέλνοντας δυο sms, ανέφερε. 

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ροή παράνομων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΡΙΚ, πέρασαν την πράσινη γραμμή και εισήλθαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές, πέραν των τριακοσίων  πενήντα  παράνομοι μετανάστες. (Αυτοί που εντοπίσθηκαν!)                                                                                                                         Μιλώντας στο ΡΙΚ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εξέφρασε έντονη ανησυχία σημειώνοντας πως υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη περαιτέρω έξαρση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.                                                                                                                            Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτουν με κάθε ευκαιρία και σε διεθνή βήματα την ανάγκη για στήριξη της Κύπρου.                                                                                                           Παράλληλα υπογράμμισε τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των ροών μεταναστών από την Τουρκία.                                                                                                                                            Ο Νίκος Νουρής δήλωσε πως στο πλαίσιο της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, από τις αρχές του χρόνου έχουν απορριφθεί περισσότερες από δύο χιλιάδες αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου.                                                                                                                                                 Στις περιπτώσεις, πρόσθεσε, που δεν υποβάλλεται ένσταση ενώπιον του Δικαστηρίου, τροχιοδρομούνται διαδικασίες απέλασης …. Τι άλλο; Τα συμπεράσματα δικά σας …..

Επιμέλεια έρευνας, από δημοσιεύσεις ΜΜΕ, με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια από Αντώνη Αντωνά.

www.ledrastory.com