Η λίστα των Ναυάρχων συντάχθηκε αποκλειστικά με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο δύο από τα 16 μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου έχουν διαφορετική άποψη. Συνεπώς στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΠΝ θα καταθέσει μια καθαρή πρόταση που δεν περιορίζεται σε μία επιλογή αλλά σε τουλάχιστον τρεις. Όποιος θέλει να ανατρέψει αυτή την πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά το γιατί.
Το επόμενο κριτήριο που αφορά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το λεγόμενο “γεωπολιτικό πλεονέκτημα” που μπορούν να δώσουν τα σχεδόν 5 δις που θα ξοδέψουμε για τις φρεγάτες. Από τις τρεις προτάσεις που προηγούνται είναι σαφές ότι γεωπολιτική βαρύτητα έχουν οι Γάλλοι.
Παρόλα αυτά ,με πολλούς τρόπους έχει δημιουργηθεί κλίμα που “σπρώχνει” τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC. Βασικό επιχείρημα όσων συμμετέχουν σ΄ αυτό το παράδοξο εγχείρημα είναι ότι μόνο έτσι θα σωθούν τα ναυπηγεία, για τα οποία μόλις ανακοινώνεται ο διαγωνισμός για τους ενδιαφερόμενους με καταληκτική ημερομηνία την 7η Ιουλίου. Το επιχείρημα δεν είναι διόλου πειστικό και είναι γνωστό ότι το “φαβορί” των υποψήφιων επενδυτών για τον Σκαραμαγκά, έχει διατυπώσει την άποψη ότι όποια φρεγάτα κι αν επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τη ναυπηγήσει.
Συμπέρασμα: η θέση του ΠΝ για το τι θέλει είναι και σαφέστατη αλλά ταυτόχρονα και ευέλικτη. Οποιαδήποτε βίαιη ανατροπή της θα προκαλέσει πολλά ζητήματα και πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις όσων επιχειρήσουν μια τέτοια ανατροπή.