Αποφασισμένη να ''μπλοκάρει'' την Αθήνα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης ήταν η Γερμανία. Ήδη παρασκηνιακά υπάρχει έντονη δυσφορία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τηλεφώνημα διαμαρτυρίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Έντονο παρασκήνιο
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, στο πλαίσιο του 9ου «Regional Growth Conference» που διεξάγεται στην Πάτρα, δήλωσε στην δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη:
''Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη.''
Καταρχάς το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε ζήτημα συμμετοχής της Ελλάδας στην συγκεκριμένη Διάσκεψη, καθώς η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει επισκεφθεί όλες τις κρίσιμες για το ζήτημα χώρες και είχε μακρά συνομιλία με τους ομολόγους του.
Το αίτημα συμμετοχής μας, κατατέθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ. «Για εμάς, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη, με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και μια επίσκεψη του Λίβυου Προέδρου στην Ελλάδα, και με το γεγονός ότι έχουμε δεσμεύσει δυνάμεις στην επιχείρηση “Ειρήνη”, είναι σημαντικό να είμαστε “παρών”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης στις κοινές δηλώσεις, προσθέτοντας ότι ο υψηλός καλεσμένος μας «θα διαβιβάσει το αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο, με την ακριβή επιχειρηματολογία που του παρουσιάσαμε», σύμφωνα με το newsbeast.gr.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα όμως, ήρθε η έμμεση απάντηση περί αποκλεισμού της χώρας μας από τη Διάσκεψη, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να δηλώνει πως «είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση», αποκαλύπτοντας ότι μετέφερε τα αισθήματα της ελληνικής πλευράς στον ομόλογό του, Χάικο Μας.
Τώρα, το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας να μάθει τους λόγους αποκλεισμού της χώρας μας από το τραπέζι των συνομιλιών.