Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Όσο περνούν οι μέρες από τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τόσο περισσότερο ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο, καθώς οι πληροφορίες που διαρρέονται δείχνουν ότι δεν ήταν όλα ωραία και ρόδινα, όπως τα παρουσιάζει η προπαγανδιστική μηχανή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.
Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι διαφορές αποδεικνύονται ότι είναι και περισσότερες απ’ ότι νομίζαμε.
O Ερντογάν, πάντως, εμφανίστηκε ενώπιον του κ. Μπάιντεν με τη γνωστή τουρκική μπαμπεσιά. Η πανουργία του δεν πέρασε, και δεν υπολόγισε καλά τον Αμερικανό Πρόεδρο.Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι τα χαμόγελα και τα κτυπήματα στην πλάτη ήταν για τις τηλεοπτικές οθόνες. Η Τουρκία και η Αμερική διαφωνούν στο μείζον θέμα της απόκτησης πολεμικού υλικού από τη Ρωσία, μία πράξη που τιμωρείται από τους αμερικανικούς νόμους. Το θέμα, λοιπόν, των S-400, που θα μονοπωλήσει ξανά το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον μας, οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι το βλέπουν με διαφορετικό φακό.
- Και η κουβέντα του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ότι είναι ζήτημα που αφορά τους αμερικανικούς νόμους, δείχνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Ερντογάν προσπάθησε να συμπεριφερθεί ως να ήταν ακόμα απέναντί του ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν μπορούσε να επαναλάβει το μεγαλύτερο ψέμα του, που το είχε πιστέψει ο μπουνταλάς πρώην πρόεδρος της Αμερικής: ότι αγόρασε τους S-400 επειδή ο Μπάρακ Ομπάμα του αρνήθηκε το σύστημα Πάτριοτ.
Ο κ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος τότε και γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πήρε το αμερικανικό όπλο: Ζητούσε να πληροφορηθεί τα μυστικά των Πάτριοτ και επίσης το δικαίωμα να τους κατασκευάζει στην Τουρκία. Και δεν υπήρχε περίπτωση ο τότε πρόεδρος Ομπάμα, να δεχόταν να πουλήσει τα αμερικανικά μυστικά. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος, λοιπόν, αποδεικνύεται ως το μεγάλο πρόβλημα για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αν και υπάρχουν και άλλα ζητήματα, που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Οι Αμερικανοί έχουν επιβεβαιώσει τις σχέσεις του Ερντογάν και του περιβάλλοντος του σε αντιαμερικανικές ενέργειες που έχουν σχέση με τους τζιχαντιστές. Και επίσης έχουν υπόνοιες για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.
- Η Τουρκία έχει πετύχει τη διάλυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, και το έκανε πολύ καλύτερα και από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι Αμερικανοί δεν θα πέσουν στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάστηκε μετανοημένος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πιάστηκε ψευδόμενος. Άλλωστε μόλις πριν από μία εβδομάδα κατηγόρησε τον κ. Μπάιντεν ότι έβαψε τα χέρια του με αίμα, επειδή υποστήριξε το Ισραήλ στον πόλεμο του εναντίον της τρομοκρατικής Χαμάς.
Αν απαριθμήσει κανείς τις αντιαμερικανικές πράξεις του Ερντογάν, θα συνειδητοποιήσει με τρόμο ότι ξεπερνούν αυτές της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας, μαζί…
Οι παράγοντες του Κογκρέσου έχουν κυριολεκτικά ανέβει στα …κάγκελα. Και αυτό που λέγεται είναι ότι ακόμα και αν ο πρόεδρος Μπάιντεν, επιθυμούσε να συγχωρέσει τον Ερντογάν, δεν μπορεί να πράξει πολλά, διότι θα βρει απέναντι του και τη Βουλή και τη Γερουσία.
Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, ο Αμερικανός ηγέτης και οι συνεργάτες του δεν έδειξαν τέτοια διάθεση και παραμένουν σταθεροί στην αμερικανική θέση, όπως αυτή εκφράστηκε από το επίσημο βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και αυτή είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη.
- Οι αμερικανικοί νόμοι απαγορεύουν οποιαδήποτε συναλλαγή με χώρες που αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό υλικό..
Η θέση της σημερινής κυβέρνησης, παραμένει σταθερή και δεν άλλαξε μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα: ότι ισχύει η θέση όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπος Νέντ Πράις την περασμένη εβδομάδα και όπως ακριβώς περιλαμβάνεται σε σχετικές προηγούμενες ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
«Οι ρωσικοί S-400 -και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό, είχε δηλώσει ο κ. Πράις – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και θα συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα (στο έδαφος της). Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA».
«Ταυτόχρονα», ειπε, «η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».
Πρέπει, επίσης να υπογραμμιστεί, ότι εκείνη η κίνηση του γερουσιαστή Μενέντεζ να εντάξει το θέμα των S-400 στο νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου αποδείχθηκε και σοφή και πάνω απ’ όλα έξυπνη, διότι -χωρίς υπερβολή- πρέπει να ακυρωθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός για να δεχθεί η Αμερική την παραμονή του συστήματος στο τουρκικό έδαφος.
Βέβαια, για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείξει, μέχρι αυτή τη στιγμή, καμία διάθεση για αποδοχή της παραμονής των S-400 στην Τουρκία. Άρα τα όνειρα του κ. Ερντογάν είναι απατηλά.
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε επίσης οποιαδήποτε συναλλαγή με την Τουρκία. Η τουρκική πρόταση για να παραμείνουν οι S-400 και οι Τούρκοι να εξυπηρετήσουν τους Αμερικανούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δεν γίνεται αποδεκτή.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, “ασχολούμαστε” με την πολιτική και τη διπλωματία, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Μπροστά στα στρατηγικά συμφέροντα τους, οι μεγάλες χώρες δεν υπολογίζουν κανένα και τίποτα. Πόσες φορές είδαμε να δολοφονείται το Διεθνές Δίκαιο; Που να κοιτάξουμε; Στην Κύπρο; Στο Κουρδιστάν; Στην Αρμενία; Στη Συρία; Στη Λιβύη; Αλλά, με το θέμα των S-400, φαίνεται ότι έγινε καταπληκτική δουλειά από την Ομογένεια. Της προσπάθειας βεβαίως ηγήθηκε ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Όπως πάντα…
Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη